Galerija Food

Novi restoran sa starim dalmatinskim jelima
Profil
Adresa:
Vuškovićeva 3, Split
Radno vrijeme:
ponedjeljak - četvrtak 11-23 sata, petak i subota 11-24 sata, nedjeljom ne rade
Hrana:
krem juhe 25 kn, čapaj ti (slani muffini s domaćim namazima) 25 kn, biftek burgeri 60 kn, ramstek 140 kn, hobotnica sa slanutkom 78 kn

Obroci pripremljeni od namirnica s ekološkim certifikatom mogu se odnedavno kušati u Galeriji Food, novom restoranu smještenom u samom srcu Dioklecijanove palače. Restorančić se nalazi preko puta poznatog kafića Galerija, čiji je vlasnik odlučio proširiti ponudu i pružiti priliku svojim gostima da nešto i pojedu. Ponuda je zaista specifična: nude se tradicionalna dalmatinska jela koja se zapravo rijetko nalaze u ponudi restorana, a među njima je i morski bronzinić. Riječ je o starom viškom jelu, koje se sastoji od sipe, lignji, leća i orza. Porcija tog jela košta 64 kune. Osim toga, nudi se još niz jela kuhinje iz regije, poput guste juhe od poriluka, pašticade od tune, pudinga od lješnjaka, domaće čokolade – Biolade, koja se radi u lokalu, a može se probati s dodacima naranče, lješnjaka i mente. Široka je i vegetarijanska ponuda, koja se bazira na seitanu i tofuu. U ponudi je tofu omlet koji košta 42 kune, home made seitan 50 kuna, tofundeva 55 kuna… Sve namirnice nabavljaju se od poznatih i provjerenih proizvođača.

Tako se, primjerice, sezonsko voće i povrće kupuje direktno iz jednog malog OPG-a u okolici Splita, čiji vlasnik svakog jutra u restoran donosi ono što je netom prije ubrao na zemlji. Namirnice se uvijek kupuju u malim količinama, pripremaju se samo kad ih gost naruči i ne događa se da se hrana pripremi i satima čeka na gosta koji će je pojesti. Prostor je uredio vlasnik Gojimir Matijašević, koji je odlučio u restoran prenijeti atmosferu kafića koji se nalazi preko puta.

Prostor je malen, u njemu je 18 sjedećih mjesta, a ljeti će na terasu postaviti još 12 stolova. Prostorno ograničenje uvjetovano je mjestom na kojem se nalazi, jer unutar Dioklecijanove palače nema mjesta za širenje. No, vlasnik tvrdi kako ima sasvim dovoljno mjesta za objekt kakvog je on želio stvoriti: malo, ugodno mjesto, u kojem se svi osjećaju kao kod kuće.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:28