COOL MJESTO 

Galerija radova hrvatskih kreativaca u Zadru

 LUKA GERLANC/
Limun Studio mjesto je gdje se mogu kupiti kvalitetni suveniri ili pokloni, keramika, ilustracije, svijeće i slični detalji domaće proizvodnje

U samom srcu zadarskog poluotoka, unutar prekrasnog kamenog volta, tek nekoliko koraka od Narodnog trga, smjestio se Limun Studio, kreativni prostor u kojem se, zahvaljujući želji i viziji dvoje poslovnih partnera, predstavljaju mali hrvatski kreativci i proizvođači. Mjesto je to u kojem se mogu kupiti kvalitetni suveniri ili pokloni, keramika, nakit, ilustracije, svijeće i slični uporabno-dekorativni detalji domaćeg dizajna i proizvodnje.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

- Ideja je nastala jednostavno, primijetili smo da u Zadru u isto vrijeme možemo poboljšati ponudu, jer potražnja sigurno postoji, te učiniti nešto za sam grad. Zadarski poluotok izgleda potpuno drugačije zimi i ljeti. Ljetni šušur, gužva i šarenilo izloga brzo zamijene zimska pustoš i papirima obloženi izlozi privremeno zatvorenih trgovina. Tužno je gledati tu promjenu, pa imamo cilj raditi cijelu godinu i podržati život stare gradske jezgre zimi. Mediteranski način života, ‘slow living‘, bila nam je misao vodilja - kažu poslovni partneri.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

Odabrana tapeta

Dodaju kako su prostor našli nakon kratke potrage lani u studenom. Odmah su prepoznali vrijednost dvorišta, makar je u tom trenu bilo u prilično zapuštenom stanju. - Sam prostor trgovine je površine 32 kvadrata, s četiri male pomoćne prostorije, toaletima i skladištem. Vlasnici su ga u potpunosti preuredili, sve je bilo u bijeloj boji s neonskom rasvjetom na stropu. Odlučili smo sve kompletno urediti u nekom drugom stilu - prepričavaju i dodaju kako su se za pomoć pri uređenju obratili prijatelju, poznatom hrvatskom scenografu Stefanu Katunaru.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

Dizajn cijelog prostora zapravo je krenuo od unaprijed odabrane tapete, a Stefano je odabrao boje za zidove te zavjese kojima su skrivena vrata u pomoćne prostorije. Dizajnirao je police i pult koji su izrađeni po mjeri u jednoj lokalnoj stolarskoj radionici.

- Komode smo kupili u Emmezeti, bile su boje hrasta. Obojili smo ih u plavu boju, kupili keramičke ručkice u Bauhausu i poprimile su potpuno novi izgled. Često kupci pitaju gdje smo kupili komode - priznaju i dodaju kako je želja bila izbjeći zatrpavanje prostora policama, pa su po Stefanovoj ideji u središnji dio prostorije odlučili staviti samo stol. Pronašli su velik ovalni komad na Njuškalu, koji se lijepo uklopio.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

- Sa stropa smo skinuli neonsku rasvjetu i umjesto toga postavili rozete i lustere te dio stropa obojili u plavo. Htjeli smo da se u prostoru osjeti Mediteran, da je prozračan i da više izgleda kao da ste ušli u nečiji dnevni boravak nego u trgovinu - kažu.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

Sami radovi trajali su tri mjeseca, a Limun Studio je otvoren krajem veljače. Kad je stiglo proljeće, uredili su i dvorište.

- Nakon velikog čišćenja u velike tegle od terakote posadili smo jasmin i lavandu te veliko stablo limuna, koji cijelom dvorištu daje poseban ugođaj. Turisti opipavaju plodove, mirišu cvjetove i neizostavno se fotografiraju ispred limuna - kažu.

Što se tiče asortimana, beskompromisno su htjeli samo hrvatske proizvode s naglaskom na to da su rađeni ručno.

- Jako smo sretni što smo uspjeli ostvariti suradnju sa zadarskim umjetnicima jer nam je bilo važno predstaviti i lokalne umjetnike - ističu.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

Reakcije kupaca

Izdvojit ćemo samo neke. Primjerice, Zvonimira Karavida. On, među ostalim, izrađuje predivne staklene periske koje su i službeni suvenir Ministarstva mora. Kreativni duo Vinka i Marina stoje iza brenda Marvin makes you happy, a njihove su ilustracije grada Zadra s prepoznatljivim motivima, na primjer Foše ili Gradske straže, pravi hit među Zadranima i turistima.

Nudi se i ručno rađena keramika. Brend Sestre handmade proizvode neodoljive tanjure u obliku riba koje turisti vrlo rado nose kući kao uspomenu iz Zadra, a Terrina Ceramica mladi je brend s otoka Pašmana, koji trenutačno u ponudi ima šalice i zdjelice sa srcima koje uljepšaju svaku kavu, čaj ili doručak.

image
LUKA GERLANC/
image
LUKA GERLANC/

Neizostavan dio asortimana je i nakit. Frajerica, koja izrađuje prave statement komade u mjedi ili u srebru; Islands&Co nudi divan srebrni nakit s motivima poznatog srcolikog otoka Galešnjaka i Juno s decentnim ogrlicama i narukvicama u srebru sjajno su prihvaćeni kod kupaca.

- Reakcije kupaca iznad su svih naših očekivanja, najčešći komentari su ‘Ovo je baš nedostajalo u Zadru‘, ‘Konačno nešto drugačije‘ i slično. Najviše se kupuju nakit, keramika i ilustracije, a cijene se kreću od 20 do 150 eura - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 20:09