U posjetu....

Garsonijera u centru Varaždina: Stan od 29 m² ispunjen uspomenama s putovanja

 Biljana Blivajs/CROPIX
Vlasnica Martina Marčec stan je zamislila kao topao, eklektičan prostor u kojem se spajaju starinski komadi i moderna rješenja

Nekada je to bila samo jedna soba. S ulazom sa stubišta i smještajem odvojena od svih ostalih stanova u maloj uglovnici građenoj 1922. godine, najvjerojatnije je služila za poslugu. Ograđivanjem dijela balkona kasnije je sobi dodana mala loggia, a danas je to potpuno funkcionalna garsonijera od 29 četvornih metara smještena u Trenkovoj ulici u Varaždinu karakterističnoj po starijim kućicama s velikim vrtovima u samom centru grada.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Sastoji se od hodnika, male kupaonice koja savršeno ispunjava svoju funkciju, odijeljenog prostora za spavanje te kuhinje s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

- Stan je uređen prema mojoj ideji oko koje mi je sugestijama pomogla arhitektica Biserka Rojc. Željela sam dobiti topao prostor i utočište koje je podsjetnik na prošla vremena te dugogodišnja putovanja svijetom zbog rada na cruiseru, ali da ne preopterećuje oko i um suvišnim detaljima. Zbog kvadrature je trebalo dosta hrabrosti za njegovu kupnju, ali već pri prvom ulasku imala sam vrlo jasnu viziju budućeg uređenja - objasnila je vlasnica Martina Marčec.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Bilo joj je važno da stan ima dovoljno ormara i spremišta te puno ravnih linija i bijelih površina koje bi skučeni prostor trebale učiniti prozračnijima. Jedan od uvjeta bio je da ima prozore s dvije strane kako bi se mogao ograditi prostor za spavanje s izvorom prirodnog svjetla. Posebna pažnja posvećena je i umjetnom osvjetljenju koje je uglavnom ambijentalno, poput LED trake na podu iza kreveta te na unutarnjem rubu spuštenog stropa, malih stajaćih i stolnih lampi, osvjetljenja iznad kuhinjskih radnih površina i slično.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Prijašnji vlasnici prije nekoliko godina obnovili su električne i vodoinstalaterske instalacije, a prije mojeg useljenja spuštani su stropovi, promijenjena je pozicija električnih instalacija za rasvjetna tijela, stanjen dio jednog zida u kupaonici kako bi se dobio prostor za mali umivaonik, a knaufom i pokretnim vratima promijenjen je tlocrt. Hodnik je odvojen od prostora za spavanje te dnevne sobe i kuhinje. Parketi su brušeni i lakirani, a na vanjski, južni PVC zid koji zatvara loggiu s kupaonicom i spavaćim dijelom, dodana je izolacija i knauf. Stan se grije električnim radijatorima, jer po preporuci majstora, uvođenje plina za tako malen prostor nije bio isplativa investicija - opisala je proces obnove vlasnica i povela nas u malu šetnju stanom.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Namještaj po mjeri

Ulazna vrata vode u vrlo malen hodnik čiji je zid s lijeve strane potpuno prekriven ugradbenim ormarima u kojima je spremište za cipele, jakne i kapute, dasku za peglanje, pribor za čišćenje stana, torbe, sportsku opremu te kutije s raznim sitnicama.

Desno od ulaza nalazi se malena kupaonica s tuš-kadom, WC-om i umivaonikom te ormarićima, a zbog nedostatka prostora perilica rublja smještena je ispod kuhinjske radne plohe. Kupaonski namještaj je bijel i jednostavan, a “dramatičnost” prostoru daje veliki kontrast između duboke plave boje podnih pločica i višeg dijela zidova te krem-boje pločica na donjoj polovici zidova. Usko i visoko ogledalo daje efekt dubine prostora.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Stan krase brojni suveniri, poput iznik pločica iz Turske ili šarene pletene košare koja je rad panamskih indijanskih plemena

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Na kraju hodnika jedno je krilo kliznih vrata koja vode u kutak za spavanje s krevetom i ukrasnom kutijom na kojoj stoji svjetiljka za čitanje. Veliki prozori su zakriveni tamnosivim roletama koje dodatno smiruju prostor.

S vanjske strane drugog krila vrata spavaonice je ugradbeni garderobni ormar. On je od kuhinjskih elemenata odvojen prostorom u kojem je smještena uska okomita Ikeina polica sa sitnicama poput suvenira.

Kao i garderobni ormari, i kuhinjski namještaj izrađen je po mjeri, iz istog materijala kako bi prostoru dali cjelovitost. Iza radne kuhinjske površine zid je obojan crnom bojom s efektom ploče za pisanje koja se lako briše od mrlja, a kao jedini “backsplash” iza štednjaka služi uokvirena fotografija, dar prijatelja, mladog varaždinskog fotografa. Boju ovom prostoru daju 4 uokvirene iznik pločice, suvenir iz Turske.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Radovi za 14.000 eura

Ispred kuhinjskih elemenata nalazi se stari kuhinjski stol s ladicom na kojoj je zanimljiv detalj: bravica u obliku srca. Donesen je iz stare kurije na varaždinskom Malom vrhu, a na polici ispod njega je šarena pletena košara, rad panamskih indijanskih plemena.

- Zahvaljujući vrijednim rukama prijateljičina oca, sa stola su sastrugani mnogobrojni premazi starih boja te je prilagođen modernom prostoru premazom bijele lazurne boje, kao i dvije stare stolice. Smeđe stolice od savijenog drva plijen su iz mamina podruma - istaknula je vlasnica.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Malena kupaonica opremljena je tuš-kadom, umivaonikom, ormarićima i wc-om, a zbog nedostatka prostora perilica rublja smještena je ispod kuhinjske radne plohe

image
Biljana Blivajs/CROPIX

U dnevnom boravku nalaze se Ikea sofa i stolić te Billy police za knjige, a zanimljivi komadi namještaja su drvena komoda s mramornom pločom i ogledalo izrađeni u Alt Deutsch stilu krajem 19. stoljeća.

- Oba predmeta kupljena su od dragih prijatelja, dio čijeg su obiteljskog nasljeđa. Meni vrlo drage poklone za stan stigli su iz keramičkog ateliera Berga, a to su uljna lampica i tegla za cvijeće u obliku muške glave koja sada služi kao stalak za panama šešir, bijeli borići na prozorskoj dasci kao i keramičke posude na kuhinjskom pultu - rekla je Martina, koju je kompletna adaptacija stana stajala oko 14.000 eura. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:41