COOL MJESTO

Glow-up na američki način: uložili su u redizajn kampusa kako bi studentima omogućili bolje iskustvo

 Vedran Peteh/Cropix
Za novi izgled RIT Croatia u Zagrebu zaslužni au arhitekt Robert Grubišić iz ureda OMG arhitektura i arhitektica Kristina Jeren

U prostorima Bundek Centra u Zagrebu, nedaleko od parka Bundek, smješten je kampus uglednog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology naziva RIT Croatia. Riječ je o najstarijoj privatnoj obrazovnoj instituciji u Hrvatskoj, osnovanoj 1997. godine, koja u kampusima u Dubrovniku i Zagrebu izvodi visokoobrazovne američke studije.

- Fokus ovog američkog koledža je osigurati vrhunsko studentsko obrazovno iskustvo s ciljem odgovarajuće pripreme za globalno tržište rada. Međutim, kvaliteta studentskog iskustva ne odnosi se samo na obrazovanje, nego i na okruženje u kojem studenti provode dane - kažu iz koledža i dodaju da kontinuirano ulažu u prostorije i opremu kako bi studenti imali najbolje moguće uvjete za učenje i razvoj. Tako je ovo ljeto preoblikovan i prostor zagrebačkog kampusa.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Prije gotovo godinu dana odlučeno je da prostor treba vizualno redefinirati kako bi hrabrije odražavao aktivan duh kampusa. Postavljen je zahtjev da se izbjegnu intervencije u smislu izmjena pozicija zidova ili promjene podne obloge - kažu te naglašavaju da je cilj redizajna u kontekstu vizualnog osvježenja bio stvoriti inspirativno i funkcionalno okruženje s posebnim naglaskom na kolektivni duh i njihove temeljne vrijednosti.

Kreativan zadatak preuzeli su arhitekt Robert Grubišić iz ureda OMG arhitektura i arhitektica Kristina Jeren.

- Budući da nije riječ o klasičnoj rekonstrukciji, već o "glow-up" zahvatu, pristup je bio da distinktivnim zoniranjem svakoj funkcionalnoj grupi pridružimo vizualni akcent koji će je učiniti vibrantnijom, naglasiti smjerove kretanja ili pak, kao u ulaznom prostoru, smiriti kretanje i fokusirati poglede - kažu arhitekti.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Tri su osnovne zone: ulazni prostor, hodnici i učionice, od kojih je svaka dobila različite elemente i boje kako bi se stvorila atmosfera koja potiče kreativnost i interakciju.

- Ulazni prostor karakterizira stropna ploha od drvene vune izvanrednih akustičkih svojstava, hrabre i optimistične žute boje s dinamično postavljenom linijskom rasvjetom. Kontinuiranom stropnom plohom zapravo smo ‘ulovili‘ sve elemente ulaznog prostora - vjetrobran s pozdravnim zidom, knjižnicu, informativni pult te svojevrstan boravak za studente u kojem se stepenasto sjedi, a definiran podnom i zidnom oblogom koja prostoru daje toplinu i strukturu - opisuju arhitekti.

Dodaju da su osnovni vizualni elementi u ovom dijelu postali logo zid iznad zone sjedenja i tzv. World Wall na kojem su označene pozicije kampusa RIT sveučilišta širom svijeta.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Drukčije smo pristupili uređenju hodnika. Zidnim apstraktnim grafikama naglašena je energija kretanja i vibrantnost prostora. Elementu funkcionalnosti pridonijela je montaža ploča s numeracijama učionica i kabineta - kažu.

Učionice su u suradnji s hrvatskim RIT-om zamislili kao prostore koji će jasno komunicirati misiju i viziju kampusa.

image

Arhitekt Robert Grubišić iz ureda OMG arhitektura

VEDRAN PETEH/CROPIX

- Odlučili smo se za "wireframe" grafiku kojom naglašavamo tehnološki aspekt kampusa (matematika, analitika, razvoj) na bojanoj podlozi. Svaka učionica dobiva svoju boju baziranu na paleti koju smo kreirali, pri čemu svaka boja predstavlja određenu poruke koje želimo prenijeti: znanje, kreativnost, inovacija, održivost, napredak i tehnologija - kažu arhitekti.

Građevinsko-obrtničke radove izvodila je tvrtka MIDA facility management, a za opremu i zidni print tvrtka Balboa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:39