Friziranje za dame i gospodu

GOSPON FULIR Interijer i usluga inspirirani šarmom starih zagrebačkih brijačnica

Friziranje uz retro doživljaj za dame i gospodu

Namještaj za uređenje su prikupljali po napuštenim garažama, odlagalištima otpada i opskurnim kutevima grada, a kakav je rezultat - procijenite sami.

Prije više mjeseci pisali smo o sjajno uređenom frizerskom salonu na zagrebačkoj Zavrtnici pod imenom Green Deco. Bio je poseban po svojoj ekološkoj koncepciji, kako u uređenju, tako i u odabiru proizvoda za rad. Nakon nekog vremena, frizeraj se pretvorio u barber shop, a krenuo je i Pomade Shop Gospon Fulir.

- Odjednom smo u relativno malom prostoru imali tri djelatnosti. Budući da smo širili ponudu pomada, ulja i voskova, proporcionalno se smanjivao prostor, a ista stvar se događala i s radnim mjestima - kažu vlasnici Matija Ptić i Vedrana Bašić.
Kad se pružila prilika da uzmu veći prostor tik do starog, objeručke su je prihvatili.
- Malo nas je poslužila i sreća, jako je praktično to što je novi prostor vrata do staroga. Prostor je bio uredski tako da se moralo sve prilagoditi i raditi praktički ispočetka. Veći zahvati su bili rušenje zidova, postavljanje novih, instalacije, pločice... Projekt i dizajn smo radili sami. Već imamo iskustva s prijašnjim salonom koji smo isto sami radili i uredili pa smo se upustili u taj projekt bez straha - kažu Matija i Vedrana.
Građevinski radovi trajali su mjesec dana, a paralelno se radio inventar, odnosno namještaj, tako da je sve bilo spremno za montiranje kad su završili građevinski radovi.
- Kozmetički radovi i dalje traju. Uvijek se može staviti još jedna slika na zid, dar ili uspomena iz davnina - smiju se vlasnici, a na naše pitanje koja im je bila misao vodilja pri uređenju, navode jednu riječ: prošlost.

Restaurirani komadi

- Ideja je bila oživjeti duh starih brijačnica i vratiti kulturu redovitog uređivanja i njege gospode kao nekoć, sredinom prošlog stoljeća. I to smo htjeli postići uređenjem i atmosferom u salonu, duh starih brijačnica s povremenim modernim elementom, i smatramo da smo uspjeli. Nadahnjuju nas brijačnice diljem svijeta, a iz njihovih iskustava crpimo i svoja nova znanja kako bismo bili u korak sa svjetskim trendovima. Dobili smo priliku napraviti jedinstveno mjesto gdje se dame i gospoda mogu urediti, kupiti proizvod i opustiti se. Gospon Fulir je barber shop, hair saloni pomade shop, a također smo razvili svoju liniju proizvoda za kosu, bradu i brkove Gospon Fulir koji su 100% prirodni i proizvedeni u Hrvatskoj. Iako ime navodi na zaključak da se brinemo samo za gospodu, dame su nam jednako važne i jednako se brinemo i za njih - ističu.
Svaki kutak prostora je upečatljiv, a posebno ogledala i radna mjesta, restaurirani ormar, restaurirane stolice, pult i svakako barber pole na ulazu u salon. Pitamo vlasnike gdje su sve nabavljali namještaj.

Lampa od cijevi

- Stolovi su rađeni po mjeri, u stilu old school barber shopa, a stolce smo nabavljali posvuda. Iz prašnjavih podruma, čudnih dvorišta, zabačenih garaža... To nije bio jednostavan zadatak, kao ni sama restauracija, jer su to stolci stari više od sto godina i potrebno je posebno znanje da se vrate u prvobitno stanje. Lampu iznad pulta sami smo radili od cijevi, ostale su rađene po mjeri ili kupljene gotove - objašnjavaju vlasnici i dodaju da su im najdraži zidovi.
- Na zidovima je svašta. Od slika prikupljenih s putovanja, darovanih, nađenih, kupljenih, do raznih starih britvi, mašinica, reketa, gitara... Čak je i kartonski jelen našao svoje mjesto. Godine skupljanja i traženja su na zidu - smiju se Matija i Vedrana.
Industrijski štih prostora upotpunjuje reciklirano drvo s netoksičnim premazima koji prevladavaju i ono je primarni materijal u skladu s ekofilozofijom radnje.
- Iako se promijenilo ime i prostor, zadržali smo svoju ekofilozofiju kad je riječ o uređenju i proizvodima koje koristimo. To smo oni isti mi, samo malo, kako bi se reklo, nadograđeni - zaključuju.

Više informacija potraži na webu ili Facebooku

Foto: Berislava Picek/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:26