La Cite du Vin

GRAD VINA Tematski park za odrasle otvoren u Francuskoj

„La Cite du Vin“ svojevrsni je spoj tematskog parka i muzeja, a oba su naravno usmjerena ka jednoj jedinoj stvari – vinu!

Zajedno sa Svjetskim danom vina, koji je se slavi posljednje nedjelje u mjesecu svibnju, točnije, 1. lipnja svoja je vrata otvorio i tematski park za odrasle posvećen vinu i to u prijestolnici ovog rajskog pića – francuskom gradu Bordeauxu! Ovaj objekat predstavlja atrakciju kako svojom neobičnom formom tako i sadržajem - izložbama, radionicama i raznovrsnim drugim ponudama i događanjima koje će ugostiti.

Objekt u obliku skulpture visine je 55 metara sa zaobljenom staklenom fasadom i zaista je impozantna građevina koju su zajedno projektirali francuski arhitektonski studio XTU i engleski eksperti za dizajn muzeja Casson Mann.

Glavna ideja arhitekata bila je da objekt svojom formom oponaša vino u čaši, a ujedno i izgled kamena tipičnog za krajolik u Bordeauxu.

U unutrašnjosti objekta nalazi se mnoštvo prostorija namijenjenih raznovrsnim aktivnostima. Najzanimljivija je, svakako, ona za testiranje vina.

Sa samog vrha objekta puca panoramski pogled na Bordeaux, a vidikovac osim lijepog pogleda, krasi i neobičan luster izrađen od tisuću boca vina.

Osim stalnog postava, La Cite du Vin (Grad vina) svake će godine ugostiti tri privremene izložbe s ciljem educiranja i informiranja što većeg broja ljudi o vinu.

Ah, te edukacije s čašom vina u ruci!

Izvor: contemporist

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:05