Kad je više previše

Građevine jednog od najkontroverznijih stilova u arhitekturi 20. stoljeća

 TOMI UNGERER AND AYLA SUZAN YÖNDEL: Kindergarten Wolfartsweier, Karlsruhe, Germany, 2002
 ADRIANO A. BIONDO
Izdavačka kuća Phaidon odlučila se na izdavanje knjige pod nazivom - Postmodern Architecture: Less is a Bore

Poznata izdavačka kuća Phaidon koja je specijalizirana za izdanja vezana za umjetnost, arhitekturu, dizajn, modu, fotografiju i popularnu kulturu kao i za kuharice, dječje knjige te knjige o putovanjima, uglavnom sve velikih formata u tvrdom uvezu što je jedan od njihovih zaštitnih znakova, odlučila se na izdavanje knjige o postmodernističkoj arhitekturi pod nazivom Postmodern Architecture: Less is a Bore (Manje je dosadno).

image
BERNARD TSCHUMI: Parc de la Villette, Paris, France, 1987
Phaidon
image
SHIN TAKAMATSU: Pharaoh Building, Kyoto, Japan, 1984
Phaidon

Autor knjige Owen Hopkins istaknuti londonski povjesničar, kustos i pisac sa zavidnim poznavanjem arhitekture osmislio je koncept knjige koja u svom naslovu posvaja izjavu arhitektonske ikone postmodernizma Roberta Venturija, a koja je nastala kao opreka Mies Van De Rohe- ovoj izjavi Less is More (Manje je više) te odmah na koricama daje naznake što bi se u njoj moglo pronaći.

image
ETTORE SOTTSASS: The Acme House, Maui, Hawaii, USA, 1994
Phaidon

Jedan od najkontraverznijih stilova u arhitekturi 20. stoljeća – Postmodernizam započeo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i svoj vrhunac doživio 80-ih i 90-ih, sada četrdesetak godina nakon doživljava ponovni procvat u smislu popularnosti kako među arhitektima tako i na društvenim mrežama.

image
JOHN OUTRAM ASSOCIATES: The Judge Institute, Cambridge, England, UK, 1995
Phaidon

Less is a Bore je pomno osmišljen katalog radova postmodernističke arhitekture iz svih dijelova svijeta i obuhvaća preko dvjesto zgrada među kojima su zastupljeni i neki od najvećih majstora arhitekture poput Alda Rossija, Ettore Sottsassa, Philipa Johnsona, Michaela Graveas, Roberta Sterna, Venturi Scott Brown i Jamesa Stirlinga kao i neke uratke iz 21. stoljeća dokazujući time da je interes za postmodernistički stil arhitekture i dalje živ.

image
FRANK GEHRY AND CLAES OLDENBURG: Chiat/Day Building, Los Angeles, California, USA, 1991
Phaidon
image
WINGÅRDH ARKITEKTKONTOR: Ting 1, Örnsköldsvik, Sweden, 2013
Phaidon

-Smisao ove knjige je proširivanje kanona i otkrivanje raznolikosti i bogatstva postmodernističkog pokreta, a ujedno i jedan pogled dalje od arhitekture, u svijet u kojem ove građevine opstoje. Cilj ove knjige nije prikazati postmodernizam kao stil, nego kao jednu određenu senzibilnost koja je prisutna diljem svijeta.

image
KENGO KUMA: M2 Building, Tokyo, Japan, 1991
Phaidon
image
FRANK GEHRY: Norton House, Los Angeles, California, USA, 1984
Phaidon
image
KAZUMASA YAMASHITA: Face House, Kyoto, Japan, 1974

Senzibilnost koja više cijeni kompleksnost nego jednostavnost, dekoraciju nego minimalizam, boje umjesto monokromatskog stila, kontekst umjesto introspekcije, sumnju povrh sigurnosti i gdje je više uvijek više – u jednom intervju izjavio je sam autor Owen Hopkins.

image
STUDIO MUTT: The Ordnance Pavilion, The Lake District, Cumbria, England, UK, 2018
Phaidon

Knjiga je koncipirana na način da u tvrdom uvezu formata 29x25 cm na 224 stranice donosi 200 fotografija građevina nastalih u postmodernističkom stilu, a sve je također popraćeno citatima i referencama poznatih arhitekata i dizajnera kao i raznih umjetnika poput Dan Graham, Grayson Perry i Andy Warhol, Michel Foucault i Noam Chomsky, David Bowie i mnogih drugih.

image
WAM ARCHITECTEN: Hotel Zaandam, Amsterdam, The Netherlands, 2010
CASTENOID/GETTY IMAGES
image
TOMI UNGERER AND AYLA SUZAN YÖNDEL: Kindergarten Wolfartsweier, Karlsruhe, Germany, 2002
ADRIANO A. BIONDO

Hopkins također ističe kako ova knjiga prati novonastalu popularnost koju uživa postmodernistički stil gdje se vraća ukrašavanje u dizajnu i ekspresivne forme u arhitekturi te naglašava kako stvari ne ostaju na tome nego zapravo idu povrh estetike i mode i svjedoče jednoj novoj ambiciji i promjeni doba.

image
FAT AND GRAYSON PERRY: A House for Essex, Manningtree, Essex, England, UK, 2015
Phaidon
image
MVRDV: Markthal, Rotterdam, The Netherlands, 2014
MVRDV
image
NBBJ: Longaberger Building Headquarters, Newark, Ohio, USA, 1997
Phaidon

Kako uz postmodernističku arhitekturu često dolazi pridjev „otkačena” tako smo i mi napravili uži izbor "otkačenih" građevina koje su predstavljene u knjizi tako da se sami uvjeriti je li njihova trenutna popularnost opravdana. Knjigu potražite na phaidon za 203,79 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:13