U gostima

Grandiozan pariški šik u središtu Zagreba: Suvremena obitelj u stanu punom uspomena

 Biljana Blivajs/CROPIX
Čak 130 četvornih metara ima stan u koji vas vodimo, a čiji je potencijal prepoznala vlasnica agencije za nekretnine Ana Pejić

PROFIL

  • INFO: stan od 100 kvadrata
  • LOKACIJA: centar Zagreba
  • VLASNICI: četveročlana obitelj
  • PROJEKT: Marina Nardin

Adaptirala ga je, reorganizirala, uredila i, ukratko, praktički ni od čega napravila nešto fantastično

Početna ideja izgleda ovog stana nastala je kad su roditelji vlasnice prodali obiteljsku kuću, a ona je imala želju uzeti dio vrijednog namještaja koji joj je obilježio djetinjstvo i djevojaštvo te ga inkorporirati u svoj interijer

U samom centru Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, smjestio se stan u čiji vas poseban interijer danas vodimo. Riječ je o trosobnom stanu u zgradi iz 1921. godine. Veličine je 100 četvornih metara, a u njemu živi četveročlana obitelj.

image

Kuhinju i boravak vizualno odvajaju blagovaonski stol i stolice od trešnjina drva bajcani u tamniju nijansu ​

Biljana Blivajs/CROPIX

Već na samom ulazu u stan primjećujemo da su očuvana stara vrata i štokovi, vjerojatno iz originalnog uređenja stana. Interijer nam se na prvu čini zanimljiv, prepun detalja i dinamičan. Vlasnici nam pokazuju raspored koji je logičan i proizlazi iz svakodnevne upotrebe prostora. Lijevo od ulaza iz hodnika se dolazi u veliku dnevnu zonu s boravkom i kuhinjom koja gleda na Zvonimirovu ulicu i na dio Džamije odnosno zgrade HDLU. Kad iz istog hodnika krenemo desno, nailazimo na spavaće sobe i kupaonice, intimniji dio stana.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Vlasnici nam pričaju kako je počela njihova interijerska priča.

- Stan smo kupili prije 12 godina. Svidio nam se na prvu i krenuli smo s adaptacijom čiji projekt potpisuje arhitektica Marina Nardin. Znate kako to ide: rušenje zidova, prašina, majstori, puknuće cijevi... Sve što se i inače događa tijekom prosječne hrvatske adaptacije - smiju se i dodaju kako je pravi interijerski početak ove priče zapravo činjenica da su roditelji vlasnice prodali obiteljsku kuću.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Kako je bila riječ o većoj kući prepunoj namještaja i raznih umjetnina, sestre i ja smo imale veliku želju ponijeti sa sobom dio namještaja. Ipak je riječ o vrijednim stvarima koje su nam obilježile život i brojnim uspomenama iz djetinjstva i djevojaštva - prisjeća se vlasnica.

I zaista, stan je prepun pravih vintage dragulja, očuvanih komada koji su sjajno uklopljeni u modernu priču stana te je na taj način postignuta autentičnost i svojevrsna eklektika koja ovaj stan izdvaja iz mora sličnih. U dnevnom boravku bijela cigla i tamnoplavi zid funkcioniraju kao sjajna podloga za brojna umjetnička djela. Na naše pitanje gdje su nabavljali trosjed i dvosjed, vlasnici se smiju.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- I to je iz roditeljske kuće, a s obzirom na to da imamo dvoje djece, već smo ih dva puta tapecirali. Postoji velika mogućnost da su neuništivi - smiju se, a mi primjećujemo kako drvo na podu ima prave, prirodne rupice i pukotine.

- Ako smo u nešto bili sigurni kod uređenja stana, to je da želimo baš ovakav parket. Radi se o Slavonskom hrastu koji se izvozi u Skandinaviju gdje se posebnom obradom dobiva ovakav „isprani/izlizani“ izgled. Postojala je opcija izabrati parket s ispunama u nepravilnostima, ali ovaj nam je bio posebniji - objašnjavaju.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Kuhinju i boravak vizualno odvaja zona blagovanja koju čini stol od trešnjina drva sa osam stolica. Stol je bajcan u tamniju nijansu kako bi bio u skladu s komodom. Stolice su također bajcane i pretapecirane kako bi bile u skladu s interijerom.

Kuhinja je jednostavna i funkcionalna, bijela, a otok je središte događanja.

- Jedan od dražih dijelova nam je zid za šaranje kredom koji smo sami obojili. Uvijek ga prigodno ukrašavamo i mijenjamo s obzirom na godišnja doba, blagdane i rođendane. Sad su to, naravno, božićni motivi - navode vlasnici.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Iz dnevne zone prelazimo u hodnik gdje se nalaze antikna komoda, stolić s dvije stolice i brojna umjetnička djela. U spavaćoj sobi pažnju privlači vintage ormar od punog drva sa staklima iza kojih je pamučna tkanina. Zanimljivo je da su ručkice ormara zapravo ključevi kojima se ormar može zaključati.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Najdraži komad u stanu mi je gusena samostojeća kada Devon i Devon s nožicama, koju najviše koriste djeca, ali doći ću i ja na svoje kad-tad - smije se vlasnica

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Najdraži dio spavaće sobe su nam ove tri patkice na zidu. Kupili smo ih na medenom mjesecu u Italiji i baš su nam prirasle srcu - ističu vlasnici, a što se tiče drugih najdražih detalja u stanu, kažu kako gotovo svi imaju neku priču i svaki je poseban na svoj način.

Ipak bih istaknula zdjelu od kamena na kuhinjskom šanku koja je poklon od najboljeg kamenoklesara s otoka Brača, ujedno i dragog prijatelja. Uz to, brod na zidu je poklon od prijatelja koji znaju da volimo more i brodove - kažu.

Kad smo već kod najdražih stvari, vlasnica ističe još jednu.

- Najdraži komad u stanu mi je gusena samostojeća kada Devon i Devon s nogicama, koju najviše koriste djeca, ali doći ću i ja na svoje kad-tad - smije se vlasnica.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Bajkovita tapeta u dječjoj sobi je iz Londona, a riječ je o brendu Fabrics & Papers, na čijoj web stranici se mogu naručiti i uzorci

Dječja soba je pravo malo carstvo za dvije sestrice, a osim krevetića na kat, tu se smjestio i prostor za igru,te na povišenom dijelu ormari i klupice. Pohvaljujemo vlasnike za izbor tapete, uzorak je neuobičajen za sobu djevojčica, a lijepo se uklopio u cijelu priču.

- Tapeta je iz Londona, a riječ je o brendu Fabrics & Papers. Jako dobra stranica, divni motivi, a dostavljaju i uzorke - preporučuju vlasnici.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Vraćamo se u boravak kako bismo prokomentirali božićne dekoracije, pa pitamo vlasnike kako bi opisali božićnu priču u svom u interijeru.

Volimo Božić i blagdane, imamo veliku obitelj pa je to božićno okupljanje uvijek najdraže. Božićna priča nije samo bor, posebno nam je draga velika kugla na prozoru, a lampice, osim bora, idu i na zidove. Početak kićenja kreće s adventskim vijencem, iako godinama već recikliramo materijal i kupujemo samo nove svijeće. Osim bora, tu su božikovina koja asocira na Božić, čizmice na komodi, puno detalja koji se vade uoči Božića i cijeli stan se kiti - ističu, a nas zanima što im je najdraži dio Božića.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Najdraže nam je kićenje bora jer u tome sudjelujemo svi, iako djeca postavljaju sve ukrase na donje grane pa mi nakon njih malo i preslagujemo, ha-ha-ha. Obavezno se slušaju Fantomi 'Sretan Božić svakome'. Malo se pleše, malo se pjeva i malo se kiti - smiju se, a mi ih pitamo postoji li u njihovoj obitelji neka božićna tradicija koju su prenijeli u svoj dom.

- Obavezna tradicija je sađenje pšenice na Svetu Luciju jer imamo puno Luca u obitelji te prije Božića tradicionalno odmjeravamo snage čija je ljepša - zaključili su vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 12:46