Hedonizam za nautičare

Omiljena destinacija svjetskih jedriličara

Voda. Priroda. Tišina. Odmor. Uživanje. Relaksacija. Sve to je J Hotel u Nacka Strandu u Stockholmu. Već dugo nismo pisali o nekom lijepom dizajn hotelu, pa su nas slike ovog hotela jako razveselile kada smo ih dobili na mail. J Hotelu odlučili smo dati prostor jer su nas njegove slike, barem na trenutak, preselile u neki drugi, opušteniji svijet u kojem nema briga i stresa i koji nam se oduvijek jako sviđao, a u posljednje vrijeme zbog velike iscrpljenosti još i više. No, krenimo redom.

J Hotel ima šarmantnu luku s koje se pruža pogled na Royal Djurgården (jedan od najljepπih švedskih parkova u centru Stockholma), na otok Lidingö i brodove na Saltsjön (zaljev Baltičkog mora koji se proteže od štokholmskog arhipelaga do unutrašnjosti grada).

Luka ima vez za 25 brodova gostiju. Arhitekti studija Milimeter i dizajneri studija R.O.O.M. transformirali su ciglenu zgradu iz 1912.godine u totalno šik, suvremenu, marinsku zgradu. I…amerikanizirali je.

Cijela se ideja izgleda ovog hotela zapravo oslanja na koncept nautičkog dizajna i povijesti America’s Cupa. Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najcjenjenijih jedriličarskih regata. Povijesna godina je 1851. kada je 170-tonski škuner America, član New York Yacht Cluba, bio pozvan na sudjelovanje u Nacional Cupu koji je dodjeljivala engleska kraljica.

Iako je prejedrila Atlantik, Americi nije dozvoljeno da sudjeluje na Nacional Cupu jer je on bio predviđen samo za nacionalne jedrilice. Engleski domaćin je zbog toga organizirao posebnu regatu oko otoka Wight u kojoj je America pobijedila 17 engleskih jedrilica te tako daje ime najstarijem međunarodnom športskom trofeju America’s Cup.

Inspiracija pri uređenju hotela bile su poznate svjetske jedriličarske regate

Ova je regata danas mjerilo najvećih sportskih dostignuća u jedrenju. Za pobjedu na toj regati potrebno je okupiti vrhunski jedriličarski tim, ali i pozamašna financijska sredstva potrebna za gradnju skupih i tehnički najmodernijih jedrilica za natjecanje.

Kao nastavak na ovu priču, u ovom hotelu je sve u crvenim, bijelim i plavim zvijezdama i prugama kako bi se stvorila regatska atmosfera i kako bi se na taj način prizvali nautičari iz Amerike. I prizvali su ih. I ima ih. I da, svi kažu da se u J Hotelu osjećaju kao kod kuće.

No, gosti iz bilo kojeg dijela svijeta također će znati cijeniti domaći ugođaj bijelog drva, tekstila, pamuka i masivnog hrastovog namještaja. Već samo predvorje hotela je jako impresivno. Tamo će gosti, naime, naići na udobna sjedala koja će im priuštiti širokokutni pogled na čarobne otoke u blizini Stockholma, na koje jedrilicom mogu doći za svega 15 minuta.

Hotel ima 158 soba i pet različitih kategorija. U svim sobama prevladavaju prirodni materijali kao što su drveni namještaj i fina posteljina koje stvaraju istinski ugođaj ugode i lakoće. Tu su i četiri dvoetažna apartmana sa spavaćim sobama na gornjem katu i dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom, balkonom i pogledom na more na donjem katu. Također, tu je i bar Club House koji je uređen u suvremenom američkom country stilu koji za temeljnu paletu boja ima boje nacionalne zastave – plavu, bijelu i crvenu. Hotel ima i restoran Marie Brasserie koji na meniju ima uglavnom morsku hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:01