ekskluzivno

Hemphouse: Prva suvremena kuća na Balkanu napravljena od industrijske konoplje

 Marko Milovanović
Lokacija gradnje na osami tražila je posebnu kuću, stopljenu materijalom gradnje s prirodom

Kuća Hemphouse na farmi Bela reka, u predjelu Homoljskih planina, prva je kuća u Srbiji napravljena od industrijske konoplje, a vjerojatno je i prva kuća suvremene arhitekture na Balkanu izgrađena od tog materijala. Autori su arhitekti Ljubica Arsić i Daniel Fuks koji su ovim projektom prije nekoliko dana osvojili treće mjesto za najbolju arhitekturu na Balkanskom arhitektonskom bijenalu.

image
Ljubica Arsić

Nalazi se na farmi Bela reka u Srbiji, a potpisuju je arhitekti Ljubica Arsić i Daniel Fuks, koji su za taj projekt već osvojili nagradu

Posljednih godina mnogi su bili najavljivali kuće od hempcretea, odnosno različitih proizvoda za gradnju od industrijske konoplje, čak je javnosti bilo predstavljeno i nekoliko projekta, ali ova je među prvima, ako ne i prva realizacija u široj regiji.

image
Marko Milovanović
image
Marko Milovanović

Građevinski materijal od konoplje teško je bilo nabaviti jer ga nitko u Srbiji i Hrvatskoj još ne proizvodi

image
Marko Milovanović

Na osami

Arhitekti objašnjavaju da je za projekt i formu kuće ključna bila želja investitora da njegova buduća kuća za odmor bude izrađena uglavnom od industrijske konoplje. Konceptualno, ona je definirana kroz niz nadovezanih modula koji omogućuju gradaciju veličine kuće, kao da je riječ o tipskom objektu. Iako se od tog tipa odustalo, modularni je princip ostao kao neprekinuti niz, matrica koja se nadovezuje. Svi moduli povezani su kontinuiranom terasom, galerijom koja, ovisno o vremenu, postaje integralni dio boravka.

Lokacija gradnje na osami tražila je posebnu kuću, stopljenu materijalom gradnje s prirodom. Rubom Homoljskih planina dominiraju vrtače. Kakav odnos kuća za odmor treba imati u takvoj netaknutoj prirodi, pitali su se arhitekti.

image
Marko Milovanović
image
Ljubica Arsić

Svi moduli povezani su kontinuiranom terasom, galerijom koja, ovisno o vremenu, postaje integralni dio boravka

image
Marko Milovanović
image
Ljubica Arsić

Kuća je koncipirana kao artefakt koji je u dijalektičkom odnosu prema svom prirodnom okruženju, kažu autori

- Kuća je koncipirana kao artefakt koji je u dijalektičkom odnosu prema svom prirodnom okruženju. Umjesto da se udvara predjelu i da ga oponaša, gradi novi kontekst, s jasnim stavom da je ona rezultat građenja te da sagrađeno nikada ne može biti prirodno u tom fundamentalnom, pojmovnom smislu - ističe Ljubica Arsić.

image
Ljubica Arsić

Objekt ima sustav za prikupljanje kišnice, pročišćavanje otpadnih voda i prikupljanje organskog otpada. U suterenu je staklenik za uzgajanje povrća i začinskog bilja, što omogućuje djelomičnu samoodrživost

Fluidnost kretanja

Prostire se na dvije razine koji prate konfiguraciju tla. Težište sadržaja koji čine boravak u kući je na višoj razini, u okviru međusobno povezane osmerokutne prostorne sheme, koja daje prioritet fluidnosti kretanja i vizualnoj komunikaciji. Temelj i podna ploča kata izliveni su od betona, dok se zidovi sastoje od drvenih stupova koji su stabilni zbog poprečnih podupirača.

image
Marko Milovanović

HEMPCRETE

Ljepota ogoljenog materijala

Hempcrete je biokompozitni materijal od drvenaste jezgre stabljike konoplje, pomiješane s vodom i vapnom, koji su vezivo. Nije otrovan, otporan je na vatru i vodu te je jako dobar izolator, zimi grije, a ljeti hladi. Hempcrete ne truli kada se koristi iznad zemlje i može se reciklirati, a ima nultu stopu emisije ugljika. - Uobičajeno je da objekti građeni od materijala na bazi konoplje izgledom podsjećaju na tradicionalnu ruralnu gradnju. Nasuprot tome, ovaj projekt pokazuje ljepotu ogoljenog materijala koji se mijenja kroz vrijeme i stari s kućom - ističe Ljubica Arsić. Tijekom građenja kuće jedan od izazova bila je nabava mašina za obradu materijala od konoplje, a onda i gradnja zidova. - Čitav je proces bio eksperiment praćen neizvjesnostima, ali zadovoljni smo postignutim - zaključuje Daniel Fuks. Skladištenje CO2 kroz uzgajanje konoplje i kasnije njezino ugrađivanje u kuću jedan je od načina za dekarbonizaciju građevinske industrije te se popularizacijom ovih metoda investira u čistu energiju. - Implementirajući lokalna znanja i principe u suvremenu formu i strukturu visokih performansi, dugoročni cilj nam je da kroz ovaj projekt, ali i buduće promoviramo upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje vjeruje da nisu lako spojivi s estetskim načelima suvremene arhitekture - zaključuje Ljubica Arsić.

Dodatni sadržaji

Konstrukciju plafona čine četiri drvene grede koje se protežu preko stupova. U gornjem dijelu objekta, za izolaciju je korištena konoplja. Glavni pristup kući je na nižoj razini, koja je djelomično ukopana u tlo, a sastoji se i od dodatnih sadržaja, poput saune i zimskog vrta - staklenika.

Objekt ima sustav za prikupljanje kišnice, pročišćavanje otpadnih voda i prikupljanje organskog otpada. U suterenu je staklenik za uzgajanje povrća i začinskog bilja, što omogućuje djelomičnu samoodrživost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:07