PETI PROSTOR

Hibrid šatora i jedra na krovu zgrade: Mjesto za stanare na kojem se mogu povezati

 Yael Schmidt
Privremena nadstrešnica poziva da se istraži tanka crta koja razdvaja pripadnost i povezanost od osamljenosti i nepovezanosti

Poljski arhitekt Jakub Szczęsny i izraelski umjetnik Hadas Tuval, zajedničkim projektom Peti prostor (The Fifth Space), redefiniraju krov kao javni prostor, mjesto na kojem se stanari i gosti mogu povezati i stvarati zajednicu. Projekt obuhvaća niz događaja koji se fokusiraju na povezanost, pripadnost i afinitet prema mjestu i njegovoj kulturi, a trajat će do jeseni.

image
Yael Schmidt
image
Yael Schmidt

Postavljanjem privremene instalacije na zgradi Liebling Haus u Tel Avivu, stvaraju urbani krov, predstavljajući ga kao "petu fasadu", referirajući se na potencijal krovova da budu zajednički javni prostori. Privremena nadstrešnica hibrid je šatora i jedra, koja posjetitelje poziva da istraže tanku crtu koja razdvaja pripadnost i povezanost od osamljenosti i nepovezanosti. Instalacija, koju je pomogao stvoriti Institut "Adam Mickiewicz", napravljena je od kabela, preko kojih su razvučeni ukrasi od recikliranih bijelih vrećica, koje su se koristile u transportu robe u brodskim kontejnerima. Inače, u projektu sudjeluju i umjetnici iz cijelog svijeta, koji će oblikovati nove definicije javnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:45