Nagrada A’ design award

Hiža kod Kumrovca na prestižnom popisu portala Designboom

Svake se godine na portalu Designboom dodjeljuje nagrada A’ design award, koja ima za cilj prikazati, podijeliti i slaviti dobar dizajn i arhitekturu. Portal Designboom je objavio popis 20 po njima najboljih dizajnerskih i arhitektonskih djela svih vremena. Među njima se našla i Hiža u Kumrovcu, djelo našeg Davora Matekovića. Čestitamo!

Ova suvremena obiteljska kuća za odmor, djelo studija Proarh arhitekta Davora Matekovića, nalazi se nedaleko od Kumrovca i već je nekoliko puta nagrađivana. Hiža je suvremena interpretacija tradicionalne zagorske hiže. Uređena je još prije sedam godina, no neprestano plijeni pažnju i iz godine u godinu je nominirana za svjetske arhitektonske nagrade.

U društvu arhitekta Davora Matekovića prije četiri godine obišli smo divno zdanje koje se smjestilo na jednom zagorskom bregu. Ono što je posebno kod ovog projekta je to što ne uvozi ideje i stilove, nego traži inspiraciju u hrvatskoj baštini te ih prenosi u suvremeni izričaj. Na zemljištu je ranije postojala stara hiža.

– Postojeća tradicionalna zagorska hiža bila je konstruktivno u lošem stanju te je renovirana uz uzimanje u obzir karakteristika lokalnog arhitektonskog naslijeđa i oblikovanja – govori Davor Mateković.

Stakleni kubus

Stara kuća je sačuvana, obnovljena i adaptirana prema suvremenim potrebama, ali poštujući pritom tradicionalni izričaj oblikovanja. U prostor nekadašnjeg trijema inkomporiran je stakleni kubus. Da bi se dobila maksimalna izloženost jugu, stakleni kubus, u kojem je nalaze veliki okrugli stol za objed i kauč, izgleda kao da se izvlači iz glavnog volumena kuće, istovremeno formirajući ulazni trijem. – Postojeći kameni postament kuće je zadržan, dok je nova terasa obložena drvenim podom i otvara se prema zagorskom krajoliku i Sloveniji. Interakcija između interijera i eksterijera omogućena je otvaranjem staklenih stijena – kaže Davor Mateković.

Tri etaže

Hiža se sastoji od tri etaže: podruma, prizemlja i potkrovlja, koji uključuju zone za odmor/objedovanje/kuhinju u prizemlju, i prostorije za spavanje u potkrovlju. Veličine je 150 četvornih metara. Prizemlje ima tradicionalni sistem organizacije prostora koji stvara zajedničku zonu oko “ognjišta”. U blagovaonici je otvoreni kamin, u kojem je za na našeg posjeta gorjela vatra. Tu se nalazi i dugačak stol, minimalističkog izgleda, no ono što najviše plijeni pažnju u interijeru su “topli materijali”, konstrukcija od drvenih planjki, obloga zida slamom u hodniku i slično. Zid obložen slamom koji se nalazi u unutrašnjosti kuće je zlaćane boje.

Slamom je obložen i vanjski dio kuće, no njegova je boja zbog izloženosti vremenu sivkasta. I upravo, inovativno korištenje slame, koja se uglavnom smatra zastarjelim i zaboravljenim materijalom, na krovu i zidovima, u kombinaciji s drvenom nosivom konstrukcijom, kubusom od stakla i aluminija, čini od ove skromne kuće jedan suptilan hommage bogatoj kulturi i naslijeđu zagorskog kraja.

– Slamnati krov nekadašnje hiže je zamijenjen novim koji se nastavlja preko čitavog pročelja, dok je na zabatu stara drvena obloga zamijenjena novim daskama od ariša. Slama od raži je impregnirana, prije svega zbog protupožarne zaštite, ali i iz funkcionalnih razloga – ranije su dolazile srne i grickale slamu – kaže Davor Mateković.

Najteže je arhitektima bilo pronaći majstore koji će graditi na starinski način jer taj arhaični način pokrivanja slamom gotovo izumro.

– Hiža je “organička” te se lako obnavlja postojećim lokalnim materijalima i znanjem, diše i mijenja se s vremenom, stvarajući pritom zdravo okruženje za život – objašnjava Davor Mateković.

Prošlih godina Hiža je dobila niz renomiranih međunarodnih nagrada, kao što su German Design Award, Iconic Award, Architizer, A’ Design Award i druge. Jednostavna i iskonska, Hiža je istovremeno asketska i omogućava komforan boravak, i kao takvu je struka očito cijeni. Što smatra da je “faktor x” koji Hižu stalno plasira u vrh, pitamo arhitekta.

Posvećenost detaljima

– Reintrepetacija tradicionalnog i arhitektonske baštine očito je zanimljiva tema, koja je uspješno razrađena na svim razinama, od koncepta do izvedbe i detalja. Posvećenost detalju i minuciozna razrada rezultirala je dobrim projektom i izvedbom, a onda i adekvatnim feedbackom, kako od javnosti tako i od struke – smatra Mataković.

Hiža je također i primjer projekta neokrznutog kompromisima, izvedenog kao što je zamišljen.

Foto: Damir Fabijanić, Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:26