Sam svoj majstor

Hobbit kuća

Pogledajte dom izrgrađen za 4650 dolara

Simon Dale uz pomoć svog punca vlastitim je rukama izgradio ovu Hobbit kuću koja se nalazi u šumi Zapadnog Walesa. Riječ je o eko kući izgrađenoj za tri mjeseca koja je koštala manje od 5.000 dolara (3.000 GPB) i primjeru je koji dokazuje da ne trebate imati diplomu iz arhitekture da biste izgradite svoj dom. Naravno, ako imate tri ili više mjeseci slobodnog vremena, svoju šumu, iskustvo i prijatelja koji vam je voljan pomoć!

Kuća je izrađena od lokalnog hrasta, kamena, blata (potporni zidovi) i slame koja služi kao termoenergetska izolacija, materijalima koji imaju vrlo malen utjecaj na okoliš.. Neka dosadašnja iskustva, puno čitanja i uvjerenja (samog sebe) dali su mu hrabrosti da se sam upusti u pothvat izgradnje doma u prirodnom ambijentu.

Za oblaganje unutarnjih zidova koristio je žbuku od vapna koja osigurava prozračno i zelenije rješenje od cementa. Staro je drvo koristio za izradu podova i armature, kuću zagrijava drvom, a hladnjak se hladi podzemnim strujanjem zraka. Središnji krovni prozor omogućuje prirodnom svjetlu da uđe u ovu eko kuću, dok solarni paneli koristi za proizvodnju električne energije. Vodu crpi iz obližnjeg izvora, a kupaonica je opremljena kompost WC-om, dok oborinske vode prikuplja s krova za zaljevanje vrta. Očito uspjeh ove kuće u šumi je samo početak za Dalea, koji je trenutno gradi svoj ​​sljedeći projekt kao dio prvog ovlaštenog eko sela u Walesu. Eko selo je inicijativa Lammas organizacije koja promiče razvoj eko stambenih kuća i stila života. uvijek pozdravljamo entuzijazam i dobru volju pojedinca da učini korisnu stvar za sebe, svoju obitelj i bližu društvenu zajednicu. Bravo Dale!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:32