Ima nade

Hoće li se nastaviti trend rasta cijena stambenih nekretnina? Evo što prognoziraju stručnjaci

 Biliškov nekretnine
Posljednjih mjeseci kupci su oprezniji kad se govori o stanovima u starogradnji, a kod novogradnje potražnja je i dalje stabilna

Unatoč još uvijek vrlo dinamičnom tržištu nekretnina i kontinuiranom rastu cijena, osjeti se određeno pregrijavanje sektora nekretnina i manja potražnja zbog političke neizvjesnosti, inflacije, problema u globalnoj distribuciji robe, hrane, energenata… - smatra Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov Nekretnina, podružnice Zagreb.

Razgovarali smo o toj, zasad stidljivoj naznaci manjeg usporavanja tržišta u Zagrebu koju agenti za nekretnine sve više spominju. Iako još uvijek povremeno bilježimo ekstremne situacije i poneke preplaćene prosječne stanove, pitanje je do kada će to trajati.

image

Jasna Biliškov Barun iz Biliškov Nekretnina

- U posljednjih nekoliko mjeseci primijetili smo da su domaći kupci stambenih nekretnina oprezniji. Traži se kompletna nekretnina u svim segmentima: od lokacije, iskorištenosti prostora, terase, svjetla, parkinga, energetske učinkovitosti… Investitori su također na svojevrsnom stand-byu. Započeti projekti se završavaju, ali rade se detaljnije analize nego ranije, kao i procjene rizika za buduće projekte - rekla je Biliškov Barun.

NOVAC OD TURIZMA

Hrvatsko tržište nekretnina bilježi nekoliko godina snažnog rasta. Zapravo, od početka 2016. cijene stambenih nekretnina prema dostupnim analizama porasle su u prosjeku za 7-10 posto na godišnjoj razini, nadmašujući plaće i rast BDP-a.

Ovaj uzlazni trend je karakterističan za obalu i veće gradove te, kako kaže, nije nešto što se događa samo u Hrvatskoj, već u svim zemljama EU.

image

Naselje Klara u kojem se sve više gradi, u očekivanju novogradnje (gore)

Marko Todorov/CROPIX

- Najčešće pitanje koje u posljednjih mjesec-dva dana dobivam je hoće li se nastaviti trend rasta cijena stambenih nekretnina. Teško je biti prorok, posljednjih smo godina bili svjedoci da se stvari preko noći mogu preokrenuti. Postoji realan rizik da će zbog visokog poskupljenja radova i građevinskih materijala cijene novogradnje rasti još brže i još više, iako su one već sada na vrhuncu. Potražnja za njima još je uvijek stabilna, što je evidentan znak da tržište trpi ovakve cijene, a njihovi kupci su u Zagrebu uglavnom domaći - govori Jasna Biliškov Barun.

Također, prema najavama, Hrvatsku očekuje rekordna turistička sezona, stoga unatoč trenutačno nešto manjoj potražnji, dobar dio novca zarađenog u turizmu pretočit će se u investicije u nekretnine.

- Zagreb je kao glavni grad uvijek zanimljiv kupcima stambenih nekretnina iz svih dijelova Hrvatske te dobar dio tog novca iz turizma bude uložen u stambene i poslovne prostore u Zagrebu - dodaje ona.

ZEMLJIŠTA

Što se investicijskog dijela tiče, u Zagrebu je visoka potražnja za zemljištima, kako za stambenu izgradnju, tako i za komercijalne trgovačke projekte.

- U zagrebačkom uredu imamo agenta koji je angažiran samo za zemljišta jer su svako zemljište, angažman i analitika koju traži priča za sebe. Nekretninskom sektoru u Zagrebu dominiraju velikom većinom domaći kupci i investitori, dakle radi se o tržištu kojem gravitira možda oko dva milijuna ljudi - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:35