preobrazba kućice

Home staging kućice u nizu: Novo uređenje dvokatnice u zagrebačkom naselju Dugave

DUŠKO VLAOVIĆ
Dizajneri Boran Petljak i Duško Vlaović potpisuju suptilnu preobrazbu interijera dvokatnice od 150 četvornih metara

PROFIL

U istočnom dijelu spleta uličica zagrebačkih Dugava osamdesetih godina prošlog stoljeća niklo je plansko, s urbanističkog gledišta vizionarsko naselje kućica u nizu. Dvoetažni objekti građeni za tadašnje vojne dužnosnike predstavljeni su kao ekskluzivni stambeni prostori s obiljem zelenila, vlastitim vrtovima i garažama. Zahvaljujući solidnoj gradnji, ovi su objekti i danas, tumače nam njihovi vlasnici, ugodni za život i u prilično dobrom stanju.

Jedna od takvih kućica u nizu upravo je doživjela "home staging" preobrazbu za koju su zaslužni dizajneri interijera Boran Petljak i Duško Vlaović iz studija Stairwell&Loft. Poštujući originalnu zamisao autora koja datira iz vremena prije gotovo četiri desetljeća, građevinski radovi svedeni su na minimalne zahvate pa se tlocrtno raspored nije promijenio, a najveće osvježenje kuća je doživjela u opremi interijera. Pritom je kao glavni alat korišten nepretenciozan namještaj s tek pokojim prepoznatljivim dizajnerskim komadom, a sve estetski vrlo usklađeno s arhitekturom građevine.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Tamnosivoj garnituri za sjedenje na tankom pletenom tepihu pridružen je naslonjač Cornwall iz asortimana KARE Design

image
DUŠKO VLAOVIĆ

- Svaki dio ove kuće pruža drugačiji doživljaj pa je tako za očaravajuću atmosferu prostranog dnevnog boravka ponajviše zaslužan kamin na bioetanol i televizor iz serije Samsung Frame koji, kada je isključen, djeluje poput elegantnog okvira za slike. Ispod televizora smješten je tanki konzolni ormarić koji promišljeno skriva ostalu tehniku i kabele, a na njemu se nalazi stolna svjetiljka keramičkog postolja s velikim bijelim platnenim sjenilom iz kolekcije Zara Home. Velikoj tamnosivoj garnituri za sjedenje na tankom pletenom tepihu pridružen je naslonjač Cornwall iz asortimana KARE Design, okrugli željezni klupski stolić te veliko zimzeleno sobno drvo poznato kao lirasti fikus - nabrajaju dizajneri interijera Boran Petljak i Dušan Vlaović.

image
DUŠKO VLAOVIĆ

Polukat u produžetku dnevnog boravka zauzima kuhinja s blagovaonicom za koju su odabrani kružni stol s drvenim letvičastim podnožjem i udobni stolci presvučeni bijelim pamučnim navlakama, dok se iznad stola našla viseća opalna kugla iz serije Glo-Ball dizajnera Jaspera Morrisona.

image
DUŠKO VLAOVIĆ

Kao glavni alat korišten je nepretenciozan namještaj s tek pokojim prepoznatljivim dizajnerskim komadom

image
DUŠKO VLAOVIĆ

U potkrovnom dijelu kuće, koji je dosad bio korišten kao spremište, zahvaljujući krovnim prozorima ne manjka prirodne svjetlosti pa je ovdje osmišljena radna soba za vlasnika kuće. Ovaj prostor za rad, ali i opuštanje opremljen je velikim drvenim radnim stolom s redateljskom stolicom te dvije udobne sive fotelje između kojih je smještena podna svjetiljka Daphine Terra koju je davne 1975. godine dizajnirao Tommaso Cimini za talijanski brend Lumina. U dekorativne svrhe, osim crno-bijelog prugastog tepiha, poslužile su dominantna stolna lampa te dvije predimenzionirane ukrasne vaze od terakote.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Manja prostorija s izlazom na balkon koja je nekad služila kao dječja soba, pretvorena je u sobu za goste u kojoj prevladavaju bijela sofa na razvlačenje s otomanom te stari konzolni stolić od masivnog drveta

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

- Manja prostorija s izlazom na balkon, koja je nekad služila kao dječja soba, pretvorena je u sobu za goste u kojoj prevladavaju bijela sofa na razvlačenje s otomanom te stari konzolni stolić od masivnog drveta. Na malom balkonu smješten je nenametljiv naslonjač s akcentiranim ukrasnim jastucima modre boje i prugama u istoj nijansi - govore dizajneri i dodaju kako su tekstili različitih tekstura koloritno usklađeni i pomno birani, pa su sve zavjese izrađene od ispranog bijelog lana od kojega je i posteljno rublje, dok su tepisi od prirodnih materijala i pletiva. Originalne kompozicije umjetničkih slika u sobama i dnevnom boravku, po inspiraciji Stairwell&Loft studija, naslikala je akademska umjetnica Mia Maraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:08