Hotel Ivan u Šibeniku

Genijalna transformacija arhitektonskog remek-djela
Profil
Ime:
Hotel Ivan
Lokacija:
Solaris Beach Resort, Šibenik
Arhitekt:
Boris Magaš
Projektanti rekonstrukcije:
Biro Tholos na celu s arhitektom Ottom Baricem
Dizajn interijera:
bečki studio Zeytinogly ZT

Hotel Ivan, jedan od pet hotela najvećeg hotelsko-turističkog naselja u Dalmaciji, Solaris Beach Resorta, ponos je šibenskog turizma. Tim riječima Šibenčani opisuju hotel koji je prošle godine obnovljen iz temelja. Ponajbolji autorski uradak uglednog hrvatskog arhitekta Borisa Magaša u vrijeme gradnje, 1968. godine, bio je najmoderniji hotel na Jadranu. Svaka godina donosila je nešto svoje, neki svoj trend, neku promjenu, a onda se vlasnik Veljko Župan odlučio na golem korak – potpunu preobrazbu hotela Ivan. Rekonstrukcija je uključivala promjenu baš svega, osim osnovne konstrukcije i gabarita hotela.

– Promjena je bila nužna. Jednostavno je došlo vrijeme da hotel rekonstruiramo u skladu s novim, višim, pogotovo energetskim standardima – rekao je Goran Zrilić, direktor Solarisa.

Radilo se u potpunoj tišini. Nikakve pompe, nikakva svakodnevna medijska pojavljivanja. Vjerojatno je zato i iznenađenje konačnim rezultatom bilo veliko. I više nego pozitivno.

Obnova 25 tisuća četvornih metara velikog hotela trajala je samo četiri i pol mjeseca, a rađena je po nacrtima zagrebačkog projektantskog biroa Tholos na čelu s arhitektom Ottom Barićem te pod nadzorom Ugo grupe, većinskog vlasnika Solarisa. Dizajn novog ruha Ivana potpisuje bečki studio Zeytinogly ZT, koji je radio i rebranding hotela Intercontinental.

– Cilj nam je bio udahnuti hotelu dušu, mladost i prepoznatljiv pečat Dalmacije. Sve je u znaku našeg lijepog Mediterana. Od boja, preko materijala, pa sve do hortikulturnog uređenja.

Posebno smo pazili da obnovom ne ugrozimo osnovnu ideju arhitekta Magaša koji je, što je bezbroj puta potvrdila i struka, izgradnjom ovog objekta napravio fantastičnu i kvalitetnu stvar. Hotel Ivan je primjer kako je i arhitektura 60-ih godina izvanredno odgovorila na sve potrebe gostiju te se s poštovanjem i odgovorno odnosila prema okolišu.

No, unatoč inicijalno dobro odrađenom poslu, 45 godina je puno i obnova po principu prilagodbe modernom gostu bila je nužna – objašnjava Katarina Lilić, izvršna direktorica u Solarisu.

Cijeli pothvat stajao je 15 milijuna eura. Hotel krase 4 zvjezdice, ali po izgledu i ponudi lako bi se mogao okategorizirati i kao hotel s pet zvjezdica. Novo ruho dobile su 372 sobe te svi zajednički prostori, restorani, kuhinje, barovi i terase.

Također je napravljene su neke nove kongresne dvorane pa je sada hotel Ivan središte brojnih seminara, simpozija i kongresa, a nov izgled dobio je i wellness koji se prostire na čak tri tisuće kvadrata, a nudi sadržaje poput turskog hamama s kupeljima, modernog fitnessa, masažnih soba, chill out zona…

– Uz dalmatinski štih kojim odiše svaki centimetar hotela, posebna pozornost prilikom obnove posvećena je vodi, tj. štednji vode. Naravno, eko priča nam je bila izuzetno zanimljiva jer biti eko danas nije izbor, to je obaveza.

Zbog toga smo pažljivo birali miješalice za kupaonice u sobama. Zbog kvalitete, estetike i ekološke tehnološke inovacije izbor je pao na brand Hansgrohe koji je lider u sanitarijama i čije miješalice i tuševi imaju EcoSmart funkciju. Zahvaljujući njima potrošnja vode u hotelu može biti smanjena čak i do 50%, što je znatna ušteda – kaže Katarina Lilić.

Obnova je, po svemu sudeći, učinila svoje. Noćenja je sve više, puno više nego lani, a najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Francuske, Slovenije, Austrije i Nizozemske. Čini se da su pred hotelom Ivan, ali i ostalim hotelima Solaris Beach Resorta, zlatna turistička vremena. Neka. Zasluženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:28