PRIČA S OTOKA

Hotel Maestral na otoku Prviću

 

INFO: hotel Maestral
LOKACIJA:
otok Prvić
POVRŠINA: 500m2 + 140m2
ADAPTACIJA: arhitektica Marijana Zlatec

Hotel Maestral nalazi se na malom otoku Prviću kraj Šibenika. Na otoku bez automobila, ovaj je hotel smješten u samoj luci pa se do njega iz Šibenika može doći za svega desetak minuta vožnje brodom. Smješten u staroj kamenoj zgradi koja je krajem 19. stoljeća izgrađena kao seoska škola, Maestral je udaljen samo pet metara od plaže. Glavna zgrada hotela adaptirana je 2004. godine i prostire se na 500 metara kvadratnih, sa šest soba na svakom katu. Preko puta hotela 2014. godine uređene su još četiri smještajne jedinice na dodatnih 140 metara kvadratnih i čine depandansu hotela. Prilikom adaptacije u obje zgrade srušeno je sve osim nosivih zidova, zamijenjeno je krovište, stolarija i škure, a kompletan raspored prostorija prilagođen je potrebama hotela.

Budući da je Prvić otok bez automobila, adaptacija je bila skupa i zahtjevna. Sve materijale i oprema trebalo je ručno iskrcati s kamiona, ukrcati na brod, pa s broda ponovno iskrcati na otok. Taj proces gradnju na otoku čini vrlo skupom i komercijalno neisplativom što je srećom sačuvalo otok od pretjerane izgradnje i devastacije.

Projekt hotela i depandanse radila je arhitektica Marijana Zlatec, kao i interijer u suradnji s investitorom Filipom Horvatom. Recepcija se nastavlja na šank, a zajednički prostor kombinacija je prostora za odmor i jelo. Sobe su jednostavne, ali udobne te bez nepotrebnih i skupih detalja. Glavni zastupljeni materijali su kamen i drvo. Tipične dalmatinske zelene škure su drvene, kao i novo ugrađeni prozori. Podovi su također drveni. Prostor je namješten kombinacijom domaće proizvodnje i IKEA namještaja uz detalje sačuvane iz prošlosti zgrada.

Ovaj kompleks svojim posjetiteljima nudi mir i netaknutu prirodu Prvića. Vlasnik hotela ponosi se autentičnom dalmatinskom atmosferom te ističe da se posjetiteljima u njegovu hotelu nudi vrhunska gastronomska ponuda. Cilj je bio postići intimnu, gotovo kućnu atmosferu te izbjeći neke stereotipe koji se vežu uz velike hotele. Osim toga u sklopu hotela posluje i Sea kajak centar Prvić Luka koji nudi najam kajaka i organizira kajak ture po otocima šibenskog arhipelaga.


Foto: Filip Horvat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:19