Obnovljena ruševina

"Hrpa kamenja", dvije godine, pet radnika i izvorni materijali: Obnova ruševne kamene kuće

Arhitekt je koristio lokalne materijale kako bi udahnuo život starom ruralnom zdanju u Portugalu

U srcu sela Malvera da Serra, u podnožju Serra de Sintre, u Portugalu, arhitekt Pedro Quintela pretvorio je staru seosku rezidenciju u 'kuću zagrljaja'. Napuštena kuća oblika slova U pronađena u ruševinama s malim vrtom, koji se koristi u poljoprivredne svrhe, izazvala je zanimanje arhitekta koji je odlučio kupiti imanje i udahnuti mu život.

Budući da je stara kuća ostala kao "hrpa kamenja", faza čišćenja bila je presudna za razvoj cijelog projekta. Pedro Quintela, uvijek prisutan i prateći svaki korak svog tima od pet radnika, aktivno je sudjelovao u ovom procesu, a istodobno je imao priliku bliže upoznati građevinu, otkrivajući sve njene zakutke. Uz to, uspio je otkriti artefakte iz prošlosti, reinterpretirajući ih u svom radu i dajući im novi život.

Tijekom projekta, arhitekt je donio odluku da se preseli tik do mjesta, kako bi se integrirao i upoznao s modusom vivendi stanovnika sela. Na taj su način korišteni samo elementi koji poštuju i čuvaju identitet izvorne konstrukcije. Obnovljena ruševina sadrži lokalno borovo drvo i granit iz Sierre i uglavnom se temelji na postojećim materijalima. Arhitekt je pribjegao izvornim materijalima same kuće, reinterpretirajući ih na novi, svježi način.

Projekt koji je trajao dvije godine započeo je s timom od pet ljudi, no kako je posao postajao detaljniji i zahtjevniji, Quintela je na koncu ostao sa samo dva radnika. Na taj je način uspostavio bolje razumijevanje i komunikaciju. Sljedeći holistički pristup, arhitekt je oblikovao specifičnu strukturu s identitetom, ljepotom, istinom i vrijednošću. Obnovljena kuća rezultat je dizajnerovog pogleda na arhitekturu kao proces evolucije (baš kao i priroda) međusobno povezane u tri faze: adaptacija (trenutni odgovori mjesta); transformacija (refleksija) i kristalizacija (stvaranje).

Izvor: www.designboom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:13