NOVI PODACI

Hrvatima su nekretnine na moru preskupe, ali kupuju ih Nijemci, Austrijanci, Slovenci... Evo u kojim gradovima se najviše traže

 Josko Supic/Cropix
Stranci na obali kupuju nekretnine za odmor, za investiciju ili stanovanje

Unatoč, za naše pojmove, visokim cijenama, nekretnine na našoj obali i dalje su jeftinije od onih na obali u brojnim drugim europskim zemljama. Uz nizak povrat novca u bankama često su i mnogim stranim državljanima postale način ulaganja. Domaćim kupcima, pak, nekretnine na našem moru postale su preskupe.

- Ulaskom u eurozonu i prelaskom na euro, Hrvatska je postala još zanimljivija inozemnim kupcima koji novac žele uložiti u nekretnine. U posljednjih nekoliko godina strani kupci postali su sve važniji na hrvatskom tržištu nekretnina - izjavio je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio.

Potaknuti visokim cijenama nekretnina u brojnim drugim europskim zemljama, brojni stranci odlučuju se na kupnju u Hrvatskoj koja im je sve češća alternativa.

- Dok jedni kupuju nekretnine u Hrvatskoj za odmor, drugi ih kupuju kao investiciju, a ima i onih koji ih kupuju za stanovanje, odnosno za treću životnu dob - kaže.

Statistike pokazuju da oko 30 posto ukupnog prometa nekretnina ostvare stranci, trenutačno i više, a kupci iz Njemačke, Austrije i Slovenije među najčešćim su kupcima nekretnina kod nas.

Tijekom 2022. godine i na oglasnicima Indomio mreže posjetitelji iz tih zemalja najviše su pretraživali nekretnine na obali, posebno na sjevernom Jadranu, te u Istri i na Kvarneru.

image
Marko Todorov/Cropix

Potencijalni kupci iz Njemačke na Indomio.hr i Crozilla.com lani su najviše pretraživali stanove u Crikvenici, Puli i Zagrebu, kuće na Krku, Viru te u Zadru, a zemljišta u Zagrebu i okolici te u Poreču.

Austrijance su lani zanimali stanovi i poljoprivredna zemljišta u Istri, a kuće u Primorsko-goranskoj županiji. Istarska županija i otok Krk potencijalnim kupcima iz Slovenije prošle godine bili su najčešća područja pretraživanja stanova, kuća i građevinskih zemljišta, a poljoprivredna pretraživali putem tih oglasnika najviše su tražili na Krku te na Braču i Viru.

- Pristupanje eurozoni može imati veliki utjecaj na cijene nekretnina, ali to ovisi i o mnogim drugim faktorima, uključujući gospodarsku situaciju, kao i stanje tržišta nekretnina prije pristupanja. Zbog toga je teško precizno predvidjeti kako će se tržište nekretnina razvijati u budućnosti - smatra M. Matijević.

ZAGREB

Tražene cijene rastu, a potražnja ne jenjava

Unatoč porastu cijena stambenih nekretnina, prije svega u Zagrebu, potražnja i prodaja ne jenjavaju. Podaci oglasnika Crozilla. com u veljači pokazuju mjesečni porast zagrebačkih traženih cijena stanova u visini od 2,2 posto, a u istom razdoblju zabilježen je i porast broja posjetitelja zainteresiranih za kupnju ili najam. - Nekretnine u glavnom gradu oduvijek su bile predmet želja i svojevrstan statusni simbol domaćim kupcima kojima su one na moru u većini slučajeva ipak postale preskupe - zaključio je M. Matijević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. rujan 2023 09:46