Nulte energije

Hrvatska mobilna kuća MUZA. Ima formu kvadra 9x2,9x3,15 metara i stoji na čeličnim stupovima

 Marko Miščević/CROPIX
Želite kuću gotovo nulte energije? Neka vam ova hrvatska MUZA bude muza!

Prije nekoliko dana smo u Tehničkom muzeju u Zagrebu posjetili sada već dobro poznati Festival znanosti, manifestaciju koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od početka 2000-ih s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na tom području, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

image

Iza kuće stoji Bojan Milovanović, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i njegovi suradnici Marina Bagarić i Mergim Gaši

Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Na turneji

Ovogodišnja tema festivala je "život" i od niza pitanja koja se postavljaju, a vezana su uz život i sve njegove aspekte, nas je najviše zanimao onaj dio u kojem se propituju naša životna staništa. Stoga su nas ispred samog muzeja dočekali profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu Bojan Milovanović i njegovi suradnici Marina Bagarić i Mergim Gaši te su nas odveli do MUZA-e, izložbeno-edukativnog prostora nZEB-a, ali ujedno i primjera gradnje prema nZEB standardima, gdje posjetitelji mogu dobiti sve potrebne informacije o ovakvom načinu gradnje.

image
Marko Miščević/CROPIX


MUZA želi pokazati stanovnicima Hrvatske da je moguće stvoriti dom kojim se malo utječe na okoliš

image
Marko Miščević/CROPIX

MUZA je središnja točka projekta The nZEB Roadshow koji je financiran putem programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020., a radi se o jednom od važnijih projekata po pitanju promocije održive gradnje, odnosno zgrada gotovo nulte energije. Kuća je svoju "turneju" započela još prije dvije godine po cijeloj Hrvatskoj, a sada je ponovno u Zagrebu.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

- Radi se o mobilnoj kući u formi pravilnog kvadra vanjskih dimenzija 9 x 2,9 x 3,15 metara koja stoji na čeličnim teleskopskim stupovima te ima nosivu konstrukciju od čeličnih vertikalnih i horizontalnih profila. Građevina je obučena u plašt od izolacijskih slojeva prema nZEB zahtjevima. Osim toga, kuća posjeduje ventiliranu fasadu od trokutastih HPL ploča s limenim završnim slojem krova. U kući su korišteni najnoviji inovativni materijali, proizvodi i tehnologija te je postignuta vrlo niska potreba za energijom - opisuje profesor Milovanović i dodaje:

- Na krovu su tri fotonaponska panela te kuća posjeduje dizalicu topline voda - zrak. Unutar kuće postavljena je mehanička ventilacija s rekuperacijom topline, adekvatna osvijetljenost te zvučna i toplinska izolacija, što osigurava zdravu unutarnju klimu i ugodnost prostora.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Sve ovo i još niz drugih faktora kao što su zrakonepropusnost zgrade i minimiziranje toplinskih mostova čine kuću MUZA idealnim primjerom građevine gotovo nulte energije koja ima za cilj pokazati stanovnicima Hrvatske da je moguće stvoriti kvalitetan prostor za život, a da se pritom minimalno utječe na okoliš i koriste se prirodni izvori.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Za bolji život

Nažalost, u javnosti vlada mišljenje kako su ovakvi primjeri skupi i neisplativi za naša područja, ali MUZA dokazuje baš suprotno. Postoje razni načini na koje možemo poboljšati naša staništa i samim time pridonijeti boljoj kvaliteti života i cjelokupnom ekosustavu. Više o ovoj mobilnoj kući saznajte na istoimenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 11:54