početak gradnje

Hrvatska u vrijeme ledenog doba: Otvorenje Centra podzemne baštine Speleon u općini Rakovica

 Speleon
Koje su životinje živjele u ledenom dobu na području poznatih Baraćevih špilja?

Konferencijom projekta "Promicanje održivog razvoja značajnog krajobraza Baraćeve špilje" početkom tjedna i službeno je obilježen početak gradnje Posjetiteljskog centra Speleon - Centra podzemne baštine koji će biti smješten na području Baraćevih špilja u općini Rakovica.

Investicija vrijedna 19,908.960 kuna sufinancira se s 85 posto bespovratnih sredstava iz EU, a ugovor o gradnji potpisali su ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina i izvođač Nikola Špelić ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja.

image
Speleon

Početkom tjedna službeno je obilježen početak gradnje, a investicija vrijedna 19,908.960 kuna sufinancira se 85 posto bespovratnim sredstvima EU

image
Speleon

Objekt kružnog oblika prostire se na 1200 m², od čega je 850 m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme - speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Arhitekturu zgrade radila je projektantica Kristina Radelić iz tvrtke Sto posto prirodno, a za stručnu podlogu za prijedlog prezentacije i interpretacije zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Hrvoje Cvitanović (speleologija) i Neven Bočić (geologija). Za unutarnji likovni postav, odnosno izvedbeni projekt opremanja zaslužna je tvrtka KOCKA iz Šibenika, jedan od tima dizajnera je Marko Barišić.

image
Ulaz u objekt kružnog oblika projektiran je u obliku velike staklene stijene, imitirajući otvaranje ulaza u špilje
Speleon
image
Speleon

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući "otvaranje" ulaza u špilje. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo-dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Ono što posebno pridonosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta ledenog doba na području Baraćevih špilja.

image
Speleon

Otvorenje Centra podzemne baštine Speleon planirano je do kraja 2022. godine

image
Speleon

Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz ledenog doba.

Završetak svih aktivnosti projekta i otvorenje planirani su do kraja 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:17