COOL MJESTO

Hrvatski dizajn u centru Rijeke

Dobrodošli u ugodno teatralni, potpuno drukčiji, avangardni BuRa DesignStore

Ulica Matije Gupca u Rijeci odnedavno je bogatija za novi modni butik isključivo hrvatskih brendova, čiji prostorni ambijent nosi lokalni dizajnerski potpis.

Priča o Buri počela je u obitelji Knapić. Đulijana i Paula, majka i kći, zaljubljenice u hrvatsku modu i riječku punk-rock scenu, odlučile su u svojem gradu pokrenuti jednu drukčiju priču.

- Na ovome mjestu ponajprije ćemo se baviti prodajom odjeće hrvatskih modnih brendova, ali nit vodilja cijelog projekta bila je želja da se, među ostalim, u prostoru održavaju različita okupljanja i tematska druženja vezana uz lokalnu zajednicu i riječku kulturu - kažu vlasnice.

Inače, riječ je o prostoru od samo četrdesetak četvornih metara za izlaganje zasad četiri modna brenda. Projekt unutarnjeg uređenja potpisuje ugledna hrvatska dizajnerica Svjetlana Despot, funkciju prostora postavila je projektantica Tatjana Baković-Kukoč, a sve uz suradnju mladih arhitektica Enie Kukoč i Martine Babić.

- Zadatak je bio napraviti ponajprije fleksibilan prostor koji se lako transformira u slučaju brojnijeg okupljanja. Izduženi, pravokutni prostor butika organiziran je vrlo strogo i potpuno simetrično. Prema njegovoj središnjoj osi nižu se elementi okupljanja i zadržavanja - pult, stol za izlaganje i na samom kraju garderoba, a na bočnim zidovima ovješene su četiri jednake zone za izlaganje odjeće.

Na samom ulazu, kao prvi kontakt s klijentima, smješten je pult. Namjerno predimenzioniran, on igra dvostruku ulogu pa se koristi i kao "šank" s tri barska stolca. Na taj način postaje mjesto za druženje i razgovore o modi i dizajnu. Ploha tamnosivog samonivelirajućeg poda fluidno prelazi na vertikalne plohe pulta i završava sirovo obrađenom, željeznom konzolom kao radnom plohom - ističe dizajnerica Svjetlana Despot.

Duž zidova butika četiri su zone za izlaganje odjeće, dizajnirane kao fragilne destijlovske linije crnih čeličnih šipki koje u kontrastu s bijelim, sjajnim lateks zidovima djeluju gotovo kao da lebde u prostoru. Preklapanjem tih linija svaka zona dobiva mogućnost podjele i raznovrsnog načina izlaganja.

Time je predstavljena scena koja stavlja izložene artikle i njihovo razgledavanje u prvi plan. U slučaju okupljanja, kad odjeće nema u prostoru, ispred zidova ostaju grafizmi od konstrukcije i njihove sjene kao suptilni znakovi osnovne funkcije prostora.

via GIPHY

Kako se zalazi dublje u prostor, scenografija se odmotava do finalnog akcenta, crnog sjajnog monolita.

- Monolit - garderoba svojim je izgledom skulpturalna valjkasta čahura, iako joj je gradbeni materijal podatna folija, čiji nabori ističu sjaj i plastičnost materijala. Ona izvire iznad mekanog žutog paravana postavljenog u prvi plan.

Vanjština i unutrašnjost garderobe u međusobnom su kontrastu. Izvana sjajni monolit ne odaje što se skriva iznutra i pobuđuje znatiželju kad se približite njegovoj poziciji na kraju središnje osi prostora - kaže Svjetlana Despot.

Poseban doživljaj je i garderoba zamišljena kao teatralna scena koja svojim licem i naličjem pobuđuje različite emocije. Isprva tako reći lynchovsku zagonetku i anticipaciju, a ulaskom u unutrašnjost praskavu dekadenciju filma noir koja je u kontrastu s ambijentom ostatka butika. Otvaranjem kabine za presvlačenje i pomicanjem paravana prostor je moguće produbiti i otvoriti za potrebe održavanja modne revije ili postavljanje stagea za glazbeni event.

via GIPHY

Treba napomenuti i da je gotovo svaki komad inventara ovdje dizajniran posebno za BuRa DesignStore, a ostatak opreme odabran je među klasicima hrvatskog suvremenog dizajna, poput brendova Grupa, Filip Gordon Frank, Prostoria i DatabyDespot.

Zastupljeni modni brendovi u ponudi butika su XD Xenia Design, Charlie Design, Maks X Design, DNK by Nada Došen uz izbor modnih dodataka poput DV Style torbi te nakita umjetnica Ive Pevalek, Mirne Sišul, Eve Lumezi i bi.bi accessories.

- Monokromnost odabranih kolekcija snažno je utjecala na koncept unutarnjeg uređenja i na naglašenu čistoću u projektiranju prostora. Od idejnih skica pa sve do izvedbe, rad na projektu obilježen je iznimno ugodnom i produktivnom suradnjom šest žena iz dviju generacija, savršenom kombinacijom iskustva i mladenačkog zanosa - ponosno zaključuje dizajnerica Svjetlana Despot.

Foto: Petar Fabijan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 04:18