U POSJETU

Hrvatski košarkaš kupio kuću u Dubrovniku: Objekt u strogom centru grada velik oko 300 m2

 VLAHO TORIĆ
Zahtjevni projekt od pet potpuno različitih soba-apartmana potpisuje arhitektica Ursula Stanić Siništaj iz Studija Lacroma

Dubrovnik je poželjna adresa za investiranje. Gosti iz cijeloga svijeta dolaze ne samo u ljetnoj sezoni, nego cijelu godinu, a nakon što su se u ovom gradu snimali filmovi “Star Wars” i “Game of Thrones”, turisti su doslovno poludjeli za njim.

U Dubrovnik je još od djetinjstva zaljubljen i naš najpoznatiji košarkaš Bojan Bogdanović koji trenutačno u Americi uživa status sportske zvijezdi i trenutno igra fenomenalne utakmice kao član Utah Jazza.

- Dubrovnik sam zavolio još dok sam kao dijete dolazio s roditeljima i zato sam presretan što sam si mogao ispuniti dječačku želju i što sam kupio lijepu kuću u samom centru grada. Kuću sam odlučio preurediti u apartmane za najam, a jednoga dana nadam se da će ona postati moj drugi dom u kojemu ću boraviti sve slobodno vrijeme - rekao nam je Bojan Bogdanović.

image
VLAHO TORIĆ
image
VLAHO TORIĆ
image
VLAHO TORIĆ

Kuća koju je kupio velika je oko 300 četvornih metara, i to s restoranom koji se nalazi u prizemlju. Danas, nakon opsežne adaptacije i pomnog uređenja, kuća raspolaže s pet odlično uređenih soba-apartmana. Taj zahtjevan projekt potpisuje arhitektica Ursula Stanić Siništaj i njezin tim iz Studija Lacroma. U njih je, otkriva nam Bojan, imao potpuno povjerenje te im je zato prepustio odriješene ruke kako bi napravili najbolji mogući posao.

image
ANTONIO BOKŠIĆ

Jedna od šarmantnijih soba je ona Contradictions koja je i najveća, iako se nalazi u potkrovlju kamene kuće

image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ

ADAPTACIJA

- Kao i uvijek kada je Stari grad u pitanju, prilikom ulaska u kuću neizbježno se susretnete s djelovanjima onih ljudi koji su taj prostor koristili. Kuća je bila kaotično podijeljena na prostorije koje su tim vlasnicima tada nešto značile i koji su se na taj način možda čak i dijelili. Puno toga u kući je bilo skriveno, krivo popravljeno, pregrađeno ili ograđeno. Materijali koji su se koristili bili su svakakvi. Jednostavno, objekt nije bio ni sličan onima koji se nalaze u ovom dijelu grada. Sve u njemu je bilo popravljeno tako da je izgledalo više kao novogradnja. Neki elementi karakteristični za kuće u Starom gradu su naprosto bili negirani - prisjeća se arhitektica i dodaje kako je sama adaptacija bila zaista izazovna, pogotovo zato jer se dotakla sanacija međukatnih konstrukcija i vanjskih nosivih zidova koji su bili na nekoliko mjesta oslabljeni. Ostalo je, pak, bila samo podjela stambenog prostora na sobe s kupaonicama.

image
ANTONIO BOKŠIĆ

U dogovoru s Bojanom, koji i privatno voli minimalizam, arhitekti su kao vodeće nijanse u interijer stavili (ne)boje, točnije bijelu, sivu i crnu. Samo nekoliko komada življih je boja kako bi se izbjegla prostorna monotonija

image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ

- Najzahtjevnija je bila međukatna konstrukcija koja je tražila neka specifična rješenja zbog zatečenog stanja i postojanja restorana u prizemlju koji se nije dirao. Osim toga, jedan od težih zadataka bilo je rješenje stepenica koja vode u potkrovlje. Stare drvene stepenice bile su postavljene tako da potpuno zatvaraju najinteresantniji kameni element kuće (kameno pilo), a u potkrovlje se ulazilo na jako malu visinu i još su k tome zatvarale bočni (južni) prozor. Te stepenice trebalo je izvesti tako da prostor prodiše, dakle da nisu teške, da dopuste prolaz svjetlosti s bočnog prozora i da kameno pilo dobije koliko-toliko svoje originalno značenje. Naravno, i da visoka osoba ne mora patiti kad ulazi u potkrovlje. Mislim da sam u tome uspjela. To mi je ujedno i najdraži dio kuće - otkriva arhitektica Ursula Stanić Siništaj.

image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ

Glavna je ideja bila da svaka od pet soba i kupaonica ima drugačiji dizajnerski DNK.

- Reflections soba je dobila taj naziv jer se svaki njezin element ogleda, reflektira, na zidu. Silver je dobila naziv jer smo stalno za nju birali neke sive i srebrne boje. Glow je najmanja, potpuno bijela s crnim detaljima, a time - Glow. Hidden je ispala Hidden jer je nekako skrivena iza, niz hodnik, sa strane. Na kraju je Contradictions zato što je kao najveća, ali i nije velika jer je u pitanju potkrovlje. Pa onda treba imati odvojenu sobu, a opet je baš i nema. Pa je TV trebao biti samo za spavaći dio, a opet je i za spavaći i za dnevni dio. I na kraju ima prekrasnu veliku terasu! I to na vrhu kuće - ponosno nabraja arhitektica.

U dogovoru s Bojanom, koji i privatno voli takav stil, u cijeloj kući prevladava minimalizam, a od boja uglavnom one (ne)boje: bijela, siva i crna. Samo su neki komadi i detalji u koloritnijim bojama kako bi se izbjegla moguća prostorna monotonija.

image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ
image
ANTONIO BOKŠIĆ

MADE IN CROATIA

- Što se namještaja tiče, birali smo ga tako da ne bude glavni u prostoru, odnosno da ga se ne doživljava puno i da zapravo bude pomagač u naglašavanju bitnog: specifičnog prostora. Ugrađeni namještaj je rađen ručno prema nacrtima, i to ormari, toaletni i radni stolovi, mali drveni, metalni i kameni stolići i noćni ormarići. Neke su fotelje iz Prostorije (Polygon), zatim Open Me fotelja, izvrstan izum tvrtke Špina, arhitekta Zdravka Sarape, par stolica i lampi koje smo pronašli na stranicama Dizajnholika (Bjork tabure; Acapulco chair, Hay-About chair modeli), noćne lampe iz kataloga Novodvorski, lusteri proizvođača Artemida... Posebno su mi drage lampe španjolskog proizvođača Vibia. Kreveti su Perfecta Dreams, visoki, a odabrali smo ih jer su stropovi visoki. Sam prostor je to tražio. Osim onoga u potkrovlju, čiju smo visinu na sve načine smanjivali - zaključuje arhitektica.

Više informacija potražite na: Guesthouse Forty Four.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:55