Prioritet

Hrvatski proizvod mora imati prednost u obnovi nakon potresa. Alternative ne smije biti

 Annie Spratt, Unsplash
Ugradnjom domaćeg potiče se građevinski sektor, ali i ostale vezane industrije, što je od velike važnosti za cjelokupno gospodarstvo

Sanacija šteta nastalih u potresima koji su pogodili zagrebačko te petrinjsko područje bit će dobar poticaj razvoju građevinarstva jer će na dugi rok angažirati velike potencijale u proizvodnji građevinskog materijala, obrta i zanata, a ujedno će biti i motor za pokretanje drugih industrija, pogotovo onih naslonjenih na građevinarstvo, ističe potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, dodajući kako je za hrvatsko graditeljstvo, ali i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo od velike važnosti koristiti hrvatski proizvod.

image
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj
MIRNA

- Za sanaciju šteta svakako će trebati proizvodi, a ovo je prilika da se pokaže kako postoji cijeli niz kvalitetnih hrvatskih proizvoda i tvrtki koji se mogu koristiti - kaže.

U ponudi posebne kategorije potres-obnova u Katalogu HGK trenutačno je oko 1500 proizvoda

Prema najavama, u obnovi će se primijeniti više vrsta gradnje, a prvi radovi mogli bi početi u lipnju. Prethodit će im geološka ispitivanja i elaborati, kako bi građevinari došli do koncepta kvalitetnih temelja koji će se moći graditi na potresima pogođenim područjima. Arhitekti će potom dati prijedlog koncepta i izgleda nekoliko tipskih rješenja kuća, vodeći računa o njihovoj uklopljenosti u urbane ili ruralne sredine u kojima će se graditi.

image
Pixabay

Pritom projektantima u pripremi projekata i natječajne dokumentacije može poslužiti online Katalog hrvatskih proizvoda HGK, koji je izrađen još 2016. s ciljem upoznavanja naručitelja roba i usluga, naročito investitora i projektanata s proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj. Time se nastoji olakšati rad na način da su sve korisne informacije o domaćoj ponudi dostupne na jednom mjestu. S obzirom na aktualnu situaciju, još nakon zagrebačkog potresa dodatno je izrađena i pretraga u kategoriji "potres - obnova", u kojoj je trenutačno oko 1500 proizvoda. Katalog je jednostavno koncipiran tako da se proizvodi pretražuju prema nizu ponuđenih kriterija.

image
Nakon geoloških ispitivanja arhitekti će dati koncept za tipska rješenja kuća
Ryan Ancill, Unsplash

- HGK okuplja proizvođače i operativu kao kontaktna točka za kvalitetne informacije. Moramo sagledati što Hrvatska može proizvesti i što operativa, uz već postojeće ugovore, može prihvatiti i realizirati. U ovom ogromnom poslu obnove Zagreba i Banovine svi će imati jako puno posla i zato moramo biti strpljivi, ali i donositi odluke kako bi se što prije počelo s izvođenjem radova - kaže Mirjana Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:29