Skandinavski cvijet

"Hygge" atmosfera u domu od 49 kvadrata

 Andrei Avdeenko
Dizajneri Victoria Vitkovskaya i Victoria Stupak dizajnirali su interijer stana u Kijevu koji vam predstavljamo

Investitori su prije svega željeli da stan bude "živahan", osunčan i ugodan. Zadatak dizajnera je bio stvoriti istinski udoban skandinavski interijer bez nepotrebnih detalja i uklopiti sve što je potrebno na malom prostoru od 49 četvornih metara te održati ravnotežu između funkcionalnosti i estetike.

Andrei Avdeenko

ANDREY AVDEENKO www.avdeenko.com

Izvorni se tlocrt sastojao od nekoliko zatvorenih pravokutnih prostorija. Kako bismo ispunili prostor prirodnim svjetlom i učinili ga slobodnijim, dizajneri su uklonili višak zidova i riješili se balkona te proširili prostor za dnevni boravak na račun toga. Kuhinja je odvojena od dnevnog boravka staklenom pregradom u obliku slova "P" i ne preopterećuje unutrašnjost, već istovremeno stvara meku granicu između prostorija.

Andrei Avdeenko

Zid iza televizora obložen je parketom - to je također jedna od metoda prostornog planiranja. Zbog činjenice da je ton drva vrlo blizak boji zidova u blagovaonici, kontrast nije jako očigledan. Općenito, izabrali su tople i meke nijanse za pozadinu, koje ne “komprimiraju” već mali prostor, već aktivno koriste naglasne mint, crvene i ljubičaste boje za osvježenje interijera.

Andrei Avdeenko

Andrei Avdeenko

ANDREY AVDEENKO www.avdeenko.com

Andrei Avdeenko

Također su osmislili scenarije svjetla za svaku od zona s različitim funkcijama i atmosferom: za večeru u blagovaonici, za ugodno kuhanje, za gledanje televizije i čitanje knjige u krevetu. Na primjer, svjetiljke u zadimljenim sivim nijansama iznad stola bacaju nježno, prigušeno svjetlo, dok reflektori iznad kuhinjskog seta jasno osvjetljavaju zonu za kuhanje.

Andrei Avdeenko

Andrei Avdeenko

Andrei Avdeenko

Sav namještaj i police dizajnirao je studio po narudžbi. Uz pomoć dekora, uglavnom od skandinavskih proizvođača, pokušali su stvoriti "hygge" atmosferu, koju tako cijene stanovnici sjevernih zemalja.

Izvor: Elle Decoration

Foto: Andrei Avdeenko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:30