Kućice, lampice...

Hygge trenutak i božićno raspoloženje u novozagrebačkom stanu DIY entuzijastice

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Dok polako privodi kraju višegodišnje preuređenje stana, dizajnerica Ana Valjak uživa u ovom maštovitom i magičnom razdoblju u godini

Mlada dizajnerica i DIY entuzijastica Ana Valjak svoj stan u jednom novozagrebačkom naselju, gdje živi s dečkom, uređuje već nekoliko godina po etapama uz razne manje DIY "home decor" projekte, o čemu na društvenim mrežama vodi i vizualni dnevnik pod nazivom "A Home Odyssey".

Svake godine, pojašnjava Ana, fokusiraju se na jednu prostoriju koju preuređuju, a cijeli proces polako privode kraju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Kuhinja i kupaonica si međusobno konkuriraju u zahtjevnosti jer to su dvije prostorije koje dosta utječu na samu kvalitetu života. S obzirom na to da mi živimo u stanu koji adaptiramo, ponekad to može biti dosta izazovno. Potpuno funkcionalnu kuhinju dočekali smo tek nakon četiri mjeseca. Srećom, taj izazovniji period je sada iza nas i jako volimo našu novu kuhinju - kaže Ana te nas vodi kroz stan površine oko 60 kvadrata.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Na prozoru pokraj bora zalijepila je siluetu božićnog krajolika. Navečer kada upali lampice izgleda kao da se u daljini nazire taj pejzaž

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

U njemu su se smjestile dvije sobe, kupaonica, hodnik s ostavom, balkon te otvoreni koncept dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje.

- Cijeli taj open-space kompleks mi je ujedno i najdraži dio stana. Zbog otvorenosti ima dobar protok, doima se većim nego što zaista jest, te se prirodno dobro nadovezuje. Sa mnom najviše rezoniraju mid-century interijeri, topliji i neutralniji tonovi, prirodni materijali i mesing akcenti. Kako sam veliki obožavatelj cigle u eksterijeru i interijeru, jedva sam dočekala da je na neki način ukomponiram i u naš stan. Zid koji grli dnevni boravak bio je idealno mjesto za to. Uz ciglu, smjestila se masivna komoda punog drva koja mi je posebno drag komad namještaja. Doima se kao da će izdržati zub vremena još jako dugo. Svaki komad namještaja ili rasvjete za mene je poseban, jer svi imaju neku pozadinsku priču - objašnjava, a nas zanima i priča koja se krije iza ovogodišnjih blagdanskih dekoracija u stanu. Naime, Ana s prigodnim uređivanjem za božićne blagdane uvijek krene nešto ranije jer želi da ta čarolija traje što dulje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Vizija drvca je blješteće, prozračno, delikatno, željela je postići osjećaj iz uvodnog dijela pjesme "Once Upon a December"

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Za mene božićno razdoblje označava jedno maštovito i magično razdoblje u godini. Cijeli grad bude uređen i uvijek me razveseli vidjeti tuđe ukrašene prozore i balkone. Pogotovo u ovako kišovitom i tmurnom vremenu - kaže i dodaje da već treću godinu zaredom u božićne dekoracije provlači motiv božićnog sela.

HYGGE TRENUTAK

Budući da je kuhinja "najnovija" prostorija u stanu, većina je dekoracija ovdje pronašla svoje mjesto. Samo "božićno selo" smješteno je duž cijele otvorene police u kuhinji, u "coffee corneru" postavljen je DIY adventski kalendar, dok je kroz šank provučena grilanda s božićnim čarapama i zvončićima. - Posebno mi je simpatično kada peso prođe repom pored njih pa zazveckaju - slikovito opisuje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Na blagovaonskom stolu standardno se našao adventski vijenac, a između stola i prozora smješteno je drvce. - Vizija ovogodišnjeg drvca je bila ‘blješteće, prozračno, delikatno‘. Ako poslušate uvodni dio pjesme ‘Once Upon a December‘, uhvatit ćete taj osjećaj na koji ciljam. Vrlo suptilno, na prozoru pokraj bora zalijepila sam siluetu božićnog krajolika. Navečer kada upalim lampice izgleda kao da se u daljini nazire taj pejzaž. Druga verzija božićnog sela se može naći na komodi ispod TV-a. U tim kućicama se nalaze titrajuće LED lampice, pa je onda poseban gušt navečer malo prigušiti glavnu rasvjetu, prekriti se dekom, upaliti neku dobru seriju ili božićni film te uživati u pravom hygge trenutku - opisuje. Većina dekoracija je iz prethodnih godina, no svake godine nađe se i neki novitet.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Rijetko kada idem ciljano u dućan da kupim to, to i to. Više volim kroz neko dulje razdoblje istraživati, proći više različitih dućana, buvljaka te slučajno pronaći nešto što mi uzme pažnju. Prije nego što kupim, probam si vizualizirati kako bih ukomponirala taj element u određeni prostor. Uživam doma slagati kompozicije od raznoraznih ukrasa koje sam prikupila - kaže.

image

Za izradu adventskog kalendara koristila je materijal koji je imala doma. Poigrala se oblicima, bojama i odnosima, a elemente je koncem zalijepila na gornju poleđinu okvira

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

ZDRAVI KOLAČI

Adventski kalendar je sama izrađivala. - Nekoliko prijateljica se okupilo kod mene, prikupili smo hrpu materijala koje smo imali doma te je na licu mjesta svaka osmišljavala i izrađivala svoj kalendar. Proces je bio vrlo zabavan, ali treba imati na umu da kalendar može biti malo repetativan jer trebaš 24 puta ponoviti neku dekoraciju. Zato je super unijeti malo dinamike i poigrati se različitim oblicima, bojama i odnosima. Ja sam iskoristila svoje već standardne motive: kućice, boriće i čizmice. Posložila sam ih kako bih voljela da se slažu, ovisno o danima koje predstavljaju. Potom sam uzela stari okvir, nađen na buvljaku, i koncem zalijepila elemente na gornju poleđinu okvira. Okvir sam naslonila na zidnu oblogu u kuhinji. Kalendar sada krasi taj mali kutak u kuhinji, gdje svako jutro s guštom dođem raditi kavu - opisuje Ana, koja će Badnjak i Božić provesti u krugu najbližih gdje, kako kaže, dobre klope ne manjka. - Plan mi je ovaj Božić potruditi se oko izrade i zdravih kolača. Sada kada sam to javno rekla, red je i da ne razočaram - dodaje sa smiješkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:23