mjesto ugode i mira

Hygge u domu: Kad kreativka Emira i njezin suprug građevinar odluče stvoriti savršen dom

 Emira Sivac
Emira Sivac i njezin suprug, nakon što su se vjenčali donijeli su odluku da žele svoj dom

U malom mjestu Kozarac pokraj Prijedora pronašli smo još jedan dom mladih kreativaca. Emira Sivac i njezin suprug, nakon što su se vjenčali donijeli su odluku da žele svoj dom pa su se odlučili na kupnju zemljišta i kuće koji su u prošlom ratu bili potpuno uništeni te su krenuli s izgradnjom od nule.

image
Emira Sivac
image
Emira Sivac
image
Emira Sivac

U kuću su se uselili 2014. godine i iako im to tada nije bila najdraža opcija iz financijskih razloga je ipak bila donesena ta odluka. Emirin suprug je građevinar pa su sve s vremenom polagano sami gradili i sređivali. - Kako je vrijeme prolazilo mnoge smo stvari mijenjali ili preuređivali. Dodavali, oduzimali, bojali, lijepili i sad je kuća ovakva kakva je – kaže nam Emira.

image
Emira Sivac
image
Emira Sivac
image
Emira Sivac
image
Emira Sivac

Možemo reći da skandinavski minimalizam i jednostavnost caruju ovom kućom. Raskoš bijele boje s dodatcima crne i sive, te drvnih elemenata prati svima dobro poznatu filozofiju Hygge gdje pretvara ovaj prostor u mjesto ugode i mira.

image
Emira Sivac
image
Emira Sivac

Kuća ima 200 metara kvadratni i sastoji se od prizemlja, kata i potkrovlja koji je trenutno u fazi preuređenja kako nam kaže vlasnica. Emira i suprug su odlučili preurediti potkrovlje za svoju stariju kćer koja je dosada dijelila spavaću sobu sa svojim bratom, ali se pokazalo da je to luda kombinacija kojoj se mora doći na kraj. Na prvom katu koji zauzima površinu od 100 metara kvadratni nalaze se dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica te kupaonica, dok se u prizemlju nalazi garaža i ostava.

image
Emira Sivac
image
Emira Sivac

Emira uživa u uređivanju svoga stana što se svakako da primijetiti i u najmanjim detaljima. Priznaje nam kako ništa nije stalno i iznova se sve mijenja po raspoloženju. - Nekad mi ideja padne na pamet u pola noći pa jedva čekam da osvane da ju što prije realiziram – kaže Emira. Jako često sama preuređuje namještaj po stanu na način da se što bolje uklopi u cijeli dizajn. Kaže nam kako je simpatičnu komodu za televizor u jednom trenutku odlučila obojati u bijelo jer joj se smeđa boja nije sviđala. Komodi je dodala drvene nogice, preuređenu bijelu drvenu gajbu i nove ručke te stvorila jedan potpuno novi komad namještaja u svom domu.

image
Emira Sivac
image
Emira Sivac
image
Emira Sivac

I tako je u cijelom stanu, postoji određena dosljednost koja je dobro promišljena. Svaka fotografija je na svome mjestu, svaki okvir prati priču i sve s jednom lakoćom i prozračnošću. Ravne linije i ispravni odnosi među stvarima umiruju i one najsitničavije i pružaju odmor očima. Vrlo brzo je uočljivo da se ovdje ne radi o robovanju jednom stilu, nego prvenstveno o stvaranju doma koji je utočište. Pametan izbor lampi i drugih ukrasnih detalja svjedoči da Emira dobro zna što radi.

Više o Emiri i njezinom prekrasnom domu potražite na @home_by_sivac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:28