Penthouse veličine 90 m2

I muški domaći interijeri imaju favorita u 2015.

Penthouse veličine 90 m2 blizu Opatije
Profil
Info:
penthouse veličine 90 m2
Vlasnik:
mladi poduzetnik
Projekt:
Studio Babaloo - design
Kontakt:
www.babaloo-design.com

Iako većina nas teži životu u urbanoj sredini gdje nam je sve nadohvat ruke, gdje smo u centru svih kulturnih i društvenih zbivanja i gdje se intenzivno razvijaju novi sadržaji, treba biti svjestan i određenih mana koje nosi stanovanje u velikim gradovima. Osim većeg zagađenja zraka nego u zelenim zonama, problema s parkiranjem, konstantnom gužvom i bukom, to su i cijene, od namirnica na tržnicama, preko ponude u kafićima i odjeće u buticima, do samih stanova. Unatoč drastičnom padu cijena u vrijeme gospodarske krize, kvalitetne nekretnine uvijek će biti najvrednije upravo na dobrim lokacijama, a najbolja su ona u središtima gradova ili na iznimno atraktivnim, ponekad izoliranim mjestima uz obalu. Toga je bio svjestan i mladi poduzetnik iz Opatije koji se, unatoč raspoloživom budžetu, umjesto kupnje skupljeg stana u centru Opatije ili u nekoj urbanoj vili odlučio za kupnju stana nekoliko kilometara izvan samoga grada. Vrlo pametno, odrekao se života u špici događanja kako bi imao željeni komfor. Pronašao je stan površine 90 kvadrata nekoliko kilometara izvan Opatije, na potezu prema Rijeci, u novosagrađenoj komercijalnoj zgradi sa 20-ak stanova već zacrtanih rasporeda prostorija, koji košta manje od sličnog takvog stana u centru Opatije, dok je ostatak budžeta odlučio iskoristiti za njegovo uređenje kako bi dobio kvalitetno opremljen dom.

Istražujući realizirane projekte na tom području Hrvatske ne bi li se inspirirao i angažirao stručnjake, na preporuku je naišao na jedan dizajnerski studio čija su mu ostvarenja i iskustvo u različitim tipologijama jamčila profesionalnost i kvalitetu. Riječ je o studiju Babaloodesign, kojeg je nakon 15-godina rada u Americi osnovao dizajner interijera Alex Pilepić. Kao pobornik jednostavnih, minimalističkih rješenja u prostoru, Alex svoj angažman bazira na maksimalnoj uključenosti u projektima od početka razgovora i izrade idejnih rješenja do realizacija, koja gotovo ni u čemu ne odstupaju od prezentiranih vizualizacija i paniranih troškovnika. A to je, tvrdi nam Alex, najvažniji dio njegovog posla.

I u ovom je slučaju sve išlo planiranim tijekom, a nas je zanimala cijela priča o konačnom rezultatu. Nakon inicijalnih sastanka i razgovora kroz ranije odrađene primjere, uskladili su želje i ideje, a veliki plus bio je taj što je investitor Alexu dao praktički odriješene ruke u planiranom budžetu. Dobro, ipak je imao jedan zahtjev: da mu ne bude hladno. Konkretno je u ovom stanu problem bio zadani, rascjepkani tlocrt s puno hodnika i prostorija koje nisu dobivale dovoljno svjetla. Praktički smo ga ispočeka projektirali, što je uključivalo rušenje određenih zidova i premještanje svih instalacija te potpuno novi koncept s novim rasporedom prostorija, a klijent je prihvatio naš prijedlog da se galerija ne zatvara već da se proširi, budući da je strop visok sedam metara – kaže Alex i uvodi nas u stan, koji se nalazi na vrhu zgrade pa se može reći da je penthouse.

Kod samog ulaza na desnoj strani nalazi se paravan sa zebrinim printom, čime se sakrio direktan pogled na kuhinju odmah pri ulasku u stan, dok je nasuprot njega nosivi stup obučen u kamen te je postavljeno ogledalo, koji zapravo služi kao mala garderoba s rasvjetom za obuću i jakne za svakodnevno korištenje. Na toj desnoj strani nastavlja se kuhinja sa šankom, dok je lijevo od ulaza gostinjski WC s gospodarskom prostorijom u kojoj je skrivena perilica rublja. Prolazeći kroz prostor između stupa s garderobom otvara se prostran dnevni boravak, na desnoj je strani osmišljena zona tzv. clubing sjedenja, a na lijevoj zona za npr. ispijanje pića, gdje je smještena i konzola koja se razvlači u blagovaonski stol za 12 osoba, što je bilo potrebno budući da kuhinja nema klasičan blagovaonski stol nego šank s četiri barska stolca.

Nasuprot sjedeće garniture, na strani zida gdje je TV, počinju drvene stepenice za galeriju, a kada se nađete u tom središtu stana, ne znate gdje biste prije pogledali. Na jednoj strani je francuski prozor s predivnim pogledom na cijeli Kvarner, a na drugoj galerija s pozadinskom slikom poznate američke glumice Marilyn Monroe. Ali, znatiželja zapravo raste kada ugledate ogradu galerije u staklu iza kojeg se uočava, reklo bi se, kupaonica. No, penjeći se po stepenicama, popraćenim direktnom i indirektnom rasvjetom, dolazi se do onog po čemu je ovaj stan definitivno specifičan. Trenutak oduševljenja, barem kod nas, izazivao je jacuzzi s okvirom od tikovine smješten uz samu staklenu ogradu galerije.

Dakle, kada se jacuzzi koristi, pogled puca na donju etažu stana a preko balkona na Opatiju i cijeli Kvarner! Da, to je glavna prednost stana, opuštajući jacuzzi za dvoje koji smo osmislili na podestu, odnosno galeriji koja je prvotno bila zamišljena u stanu, ali smo pojačali konstrukciju kako bismo ju povećali i na njoj smjestili tzv. privatniji dio stana sa spavaćom zonom, kupaonicom i jacuzzijem. Pritom smo vodili računa da jacuzzi nije običan plastičan, nego lijepo obrađen, a tijekom korištenja ima direktnu komnikaciju s dnevnim boravkom. Također, ideja je bila da cijeli prostor bude jedan volumen, tako da nema vrata između soba i boravka, izuzev veće kupaonice na galeriji – pojašnjava Alex.

Zid sa Marilyn Monroe zapravo je fotografija isprintana na scenografskom platnu koje, kada se pali i gasi rasvjeta, diskretno svijetli. Tu je smješten bračni krevet, a s obje strane kreveta su noćni ormarići, dizajnerski stolići i staklena vrata koja vode u još jednu prostoriju. Naime, iza zida s Marilyn Monroe osmišljena je veća garderoba za dvoje, u kojoj ima mjesta i za spremanje sprava za vježbanje. Promatramo prostor još jednom. Krevet je zapravo osmišljen na središnjem dijelu galerije, a desno su velika kupaonica s tuš-kabinom i umivaonikom iznad koje je neobarokno ogledalo kako bi se, kaže dizajner interijera, pripitomile razne linije te spomenuti jacuzzi.

Vraćamo se na nižu etažu i komentiramo kako je riječ o pravom muškom stanu u kojem je postignut jednostavan luksuz, a odlična dizajnerska rješenja u prvi plan ističu sve njegove prednosti. Sve je diskretno, u stanu nema niti jednog klasičnog ormara, a opet ima dovoljno skladišnog prostora koje je elegantno skriveno. Prostorom dominira izbijeljeni hrast na podu cijelog interijera, osim kupaonice koja je u keramici većih formata prve klase, i prevladavaju svijetle boje, zemljanih i neutralnih tonova kao što je boja pijeska. Zanimljvo je da nema bijele: tu su izbijeljeni hrast, zidovi su svijetlih nijansi, vrata također nisu bijela, ali su svjetla… To nam je dalo željeni luksuz, a poslije smo se dekorom poigrali u vidu jastuka, zavjesa i komada namještaja koji su u drugoj boji, primjerice fotelje i konzole.

Iz tog razloga stječe se da je riječ o stanu iz nekog magazina, a zapravo ljudi u njemu žive. Svaki element ima svoje mjesto, pazilo se na svaki detalj i time je postignuta urednost. Samim time stan se lako i održava, što odgovara vlasniku. Cilj je bio dobiti komoditet, jednostavnost i izbjegavanje monumentalnih dijelova namještaja poput velikih ormara, ali nije se htjelo odreći dizajnerskih komada namještaja. Dakle, cilj je bio postići neku lakoću, odnosno interijer koji nije napadan teškim komadima namještaja. Smatram da nije potrebno imati neki kultni komad namještaja koji upada u oči, bitno je da kada uđeš u stan prvo primijetiš pogled, pogotovo u momentu kada su staklene stijene otvorene i kada eksterijer uđe u interijer. To smo prije svega postigli jer je stan dobro pozicioniran i orijentiran.

Općenito prilikom dizajniranja bitno mi je da sve služi svojoj svrsi i da u suvremenom dizajnu dođeš do elegantnih rješenja. Svaki komad namještaja može biti zamijenjen nekim drugim. Bitno je da se tonaliteti slažu i da sve skupa funkcionira kao cjelina, što smo postigli u ovom projektu – laže Alex. Dodaje kako klijenti znaju imati svakakve želje i zahtjeve, netko želi nešto klasičnije, netko nešto modernije sa suvremenim pristupom opremanja, a netko želi kič. Njegova uloga je da sve to u dizajnerskom smislu prilagodi umjerenosti i balansu, odnosno da svi željeni koloriti trpe jedni druge. Što se tiče opremanja ovog stana, kuhinja s vrhunskim aparatima izrađena je po mjeri od lakiranog medijapana po nacrtima studija Babaloo-design, kao i zanimljiv tepih Enmonaco napravljen od bijele kravlje i bijele aligatorske kože.

U cijelom su stanu brendirani, ali ne nužno najskuplji komadi namještaja i onih talijanskih proizvođača: u boravku je Bonaldo sjedeća garnitura, u kupaonici su Birex elementi, na galeriji Simes krevet… Također, puno je pažnje pridano rasvjeti pa je osmišljena direktna i indirektna rasvjeta, oko jacuzzija je rasvjeta u boji pa se u večernjim satima dobiva dojam noćnog izlaska u neki klub, a tu je i vrhunsko ozvučenje popraćeno odličnim audiosistemom. Što se tiče grijanja, Alex je predlagao podno grijanje, s čime se investitor nije složio. Na kraju je podno grijanje postavljeno samo u kupaonicama, dok su u ostatku stana postavljeni radijatori. Sve da mladom poduzetniku i njegovim gostima ne bude hladno.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:10