Kuća u vinogradima

Idila blizu grada: Obiteljski dom na periferiji Zagreba s pogledom od kojeg zastaje dah

 2A1 BÜRO
Budući da je cijelo područje u blagom padu, s parcele se pruža kvalitetna vizura prema postojećem zaštićenom poljoprivrednom krajoliku

Područje Donjeg Brezinšćaka povijesna je periferija Zagreba, nad tim krajolikom dominiraju vinogradi s klijetima, karakterističnim gospodarskim tradicijskim objektima koji oplemenjuju područje specifičnim šarmom i idiličnim ambijentom. Na jednoj takvoj lokaciji, na križanju dviju pitomih ulica, Brezinšćaka i Donjeg Brezinšćaka, smješta se izdužena parcela na čijoj se istočnoj strani nalazi klijet, a na zapadnoj je strani uklopljena planirana obiteljska kuća s garažom prema projektu ureda 2a1-buro.

image
2A1 BÜRO

Orijentacijom i visinom stambenog objekta korisnicima se žele omogućiti što bolje vizure

Kvalitetno stanovanje

Budući da je cijelo područje u blagom padu, s parcele se pruža iznimno kvalitetna vizura prema postojećem zaštićenom poljoprivrednom krajoliku s vinogradima i prema centru Zagreba. Kuća je zamišljena kao nepravilni kompaktni volumen s podrumom, prizemljem, katom i uvučenim katom te izdvojenom garažom uz ulicu.

- Namjera nam je bila orijentacijom i visinom kuće budućim korisnicima omogućiti što kvalitetnije vizure i zanimljiv vanjski i unutarnji arhitektonski izričaj - kaže arhitekt Grgur Butigan.

image
2A1 BÜRO

Poluetažama se postiže odijeljenost između pojedinih funkcionalnih cjelina koje su istodobno povezane galerijom

image
2A1 BÜRO

Kako bi se postiglo kvalitetno stanovanje, kuća je koncipirana kroz poluetaže tako da su servisni prostori i komunikacije smješteni na sjevernoj, uličnoj, strani, dok su prostorije za boravak orijentirane prema povoljnijoj južnoj, istočnoj i zapadnoj strani s kojih se korisniku pružaju kvalitetne vizure prema gradu. Također, poluetažama se, objašnjava arhitekt, postiže jasna odijeljenost između pojedinih funkcionalnih cjelina koje su istodobno povezane galerijom iznad zone blagovanja u prizemlju, a čime se oplemenjuje prostorni doživljaj u unutrašnjosti.

image
2A1 BÜRO
image
2A1 BÜRO

Etaža uvučenog kata je oblikovana tako da se korisniku omogući funkcionalni i intimni unutarnji i vanjski boravišni prostor. Krov uvučenog kata koncipiran je kao kosi jednostrešni te se time nepravilni trapezni oblik tlocrtne strukture također projicira i na uzdužni presjek-pročelje kuće. Kompaktni volumen građevine dodatno je oplemenjen minucioznim pozicioniranjem vertikalnih, horizontalnih, kvadratnih i kutnih otvora te vanjskim terasama, čime se postigla zaigranost na pročelju.

image
2A1 BÜRO

Hortikultura

Kuća će imati veliki boravak, blagovanje i kuhinju otvorenog prostornog koncepta. Na katu i uvučenom katu predviđene su četiri sobe s pripadajućim kupaonicama i garderobama. Namjena i organizacija podrumske etaže ostavljena je na izbor budućem korisniku kuće.

Parcela će biti hortikulturno uređena sadnjom visokog listopadnog i niskog zelenila na slobodnom dijelu padine te će s postojećom drvenom klijeti, kućom i garažom činiti skladnu i neodvojivu cjelinu.

Arhitektonski ured

"Zasićenost na tržištu nekretnina glavni je motiv ovog projekta"

Obiteljskom kućom Brezinšćak projektantski ured 2A1 BÜRO, kako kažu, pokušava stvoriti novi, plemenitiji pristup u arhitekturi i u stanovanju. Ovo je njihov drugi projekt koji samostalno razvijaju kao investitori i arhitekti te ga nude na tržištu nekretnina. Zasićenost na tržištu nekretnina bila je jedan od razloga što su odlučili razvijati projekt na ovakav način, a prvi je odmah našao kupca čim se pojavio na Instagramu. - Postojeća ponuda svodi se većinom na kuće koji su izgubile dodir sa svojim neposrednim okolišem, pravilima struke i tradicijom gradnje. Svi materijali, oprema i instalacije u njoj ispunjavat će najvišu razinu suvremenog standarda stanovanja, a ti će elementi biti u skladu s održivim načelima gradnje - rekao je vlasnik ureda Rade Trbara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:05