ima baš sve

Idilično obiteljsko utočište koje ima sve što je potrebno za idealan i miran život

 Renzo Rebagliati
Na jednom dijelu imanje se nalazi kuća s pripadajućom manjom terasom, dok se na drugoj strani nalazi poveća terasa i staklenik

Pachacamac hram u Limi, glavnom gradu Perua bio je jedan od najznačajnijih religioznih centara na pacifičkoj obali u vrijeme Inka. Ovaj drevni narod je vjerovao da je baš Pachacamac stvorio prvog muškarca i ženu. Smješten u dolini rijeke Lurin, ovaj hram dominira područjem koje je bogato i drugim arheološkim nalazištima te je poznato kao predio koje obiluje starim seoskim imanjima, vikendicama, predivnim i nedirnutim krajolikom. Na toj istoj lokaciju, u blizini rijeke Lurin, na samom rubu grada Lime, pronašli smo sasvim jednostavnu, a opet predivnu kuću prigodnog naziva Pachacamac House koja se opire kao posljednje prirodno uporište u tom dijelu.

image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati

- Projekt je započeo sa željom da se održi u sjećanju obiteljsko utočište, stvori prostor za druženje i kvalitetan odmor na otvorenom. Brda, put sunca, drveće i zauzetost postojećeg zemljišta odredili su mjesto glavnog volumena i dizajn svih prostora, unutarnjih i vanjskih – govore nam na samom početku arhitekti iz ureda Del Solar Arquitectos koji su bili zaduženi za ovaj projekt. Također na samom početku saznajemo i da ono što je započelo kao kuća za odmor u tijeku projektiranja se pretvorilo u mjesto stalnog boravka. Ova promjena je za arhitekte značila novu transformaciju prostora i provedbu intervencija i proširenja koje su se prilagođavale novim odlukama vlasnika.

image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati

Kuća je riješena unutar kompaktnog volumena na dvije razine koji su se smjestili u samom kutu lokacije kako bi se povećao osjećaj prostranosti zemljišta, koje se s ulaznih vrata percipira kao neprekidna zelena livada. - Staza koja prelazi preko vrta služi kao filter, poput vrlo suptilnog sita, koji omogućuje da se dijelovi na ruti percipiraju kao mirni prolazak vremena- objašnjavaju arhitekti. Na jednom dijelu imanje se nalazi kuća s pripadajućom manjom terasom, dok se na drugoj strani ove spomenute staze nalazi poveća zasebna terasa koja ima i pripadajući romantični staklenik za održiv uzgoj biljaka i hrane. Ovaj dio zapravo služi kao blagovaonica na otvorenom koja omogućava potpunu užitak u imanju.

image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati

Unutarnji prostori kuće također se otvaraju prema okolnom bukoličkom okruženju koje zapravo upravlja cijelim prostorom. U gradnji same kuće koja se rasprostire na 158 metara četvornih usvojena je tehnika mješovite gradnje. Prizemlje je zidano od betonskih blokova, dok je prvi kat sagrađen od drva. - Kroz cijeli projekt smo tražili učinkovitu uporabu resursa uz održavanje rustikalne i ugodne tradicije ladanjske kuće – napominju arhitekti.

image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati

Nakon što je definiran duh projekta, samo uređenje kuće se formiralo oko detalja koji su u bili u posjedu vlasnika. Iako ovakva situacija inače može stvoriti samo dodatne komplikacije samim arhitektima, u ovom slučaju se nisu bunili jer je zanimljiva zbirka vlasnika uključivala sve vrste elemenata od starih tračnica, ograda, stupova, prozora i vrata te su projektanti uz njezinu pomoć oformili šarmantan i unikatan karakter kuće. Cijela ova zbirka je reciklirana iz starih srušenih kuća i samo je čekala svoju novu uporabu.

image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati
image
Renzo Rebagliati

- Privilegija života koji je okružen vrtovima, farmama, biljkama i životinjama također zahtijeva odgovornost održavanja nježne osjetljive atmosfere u ravnoteži. Te su temeljne vrijednosti intimne povezanosti i onoga što obiteljski život podrazumijeva vodile dugotrajan proces projektiranja, koji se neprestano nastavlja – kažu arhitekti za sami kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:15