STAMBENI KREDITI

Idu li nove subvencije u rujnu? Novi ministar tek će donijeti odluku o raspisivanju poziva

 Cropix

Program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja provodi se od 2017. godine, a do sad ga je iskoristilo nešto manje od 10.000 građana

U rujnu vjerojatno slijedi novi poziv za prijave za subvencioniranje stambenih kredita, koji bi ujedno mogao biti i zadnji. Podsjetimo da je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita ograničio primjenu ovog programa do 31. prosinca 2020. Ako bude javni poziv u rujnu, to je će biti zadnji prema odredbama navedenog zakona.

Na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja tijekom travnja najavljivao se drugi krug subvencioniranja stambenih kredita, u rujnu ove godine. Trenutačno se ne spominje. Međutim, u Ministarstvu saznajemo kako je za novi poziv sve spremno, ali to ipak ovisi o novom ministru koji treba raspisati poziv.

image
Cropix

ODOBRENI ZAHTJEVI

Građani koji nisu iskoristili poziv u travnju tako će vjerojatno to moći sada, iako su se ekonomske prilike drastično promijenile od početka godine do sada. Program subvencioniranja stambenih kredita, koji se provodi od 2017. godine, prema objavama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iskoristilo je 9409 građana, od prosječno 34 starosti. Prijave u 2020. godini bile su od 30. ožujka do 30. travnja, kada je zaprimljen 3681 zahtjev. Odobreno je 3573 zahtjeva, za 76 je zatražena dopuna, a 15 je odbijeno, dok je 17 podnositelja odustalo.

image
Martina Mataić Škugor, direktorica Opereta ulaganja
Opereta

Agencija Opereta nekretnine provela je anketu kako bi dobila informacije da li su njihovi klijenti upoznati s Programom subvencioniranja stambenih kredita. Pokazalo se da je 84,8 posto ispitanika upoznato s tim programom. Čak 67,3 posto ispitanika upoznato je s najavom novog kruga subvencioniranja stambenih kredita u rujnu 2020., dok je 67,3 posto ispitanih zainteresirano za kupnju nekretnine uz Program subvencioniranja stambenih kredita. Anketa je pokazala i da 62,6 posto ispitanika planira kupnju nekretnine i u slučaju da se ne provede ovaj program.

INFORMIRANOST

- Anketa ukazuje na visoku informiranost naših klijenata o subvencioniranju stambenih kredita kao i o najavi novog kruga subvencioniranja u rujnu ove godine. I dalje se iskazuje visoka zainteresiranost građana - ističe Martina Mataić Škugor, direktorica Opereta ulaganja.

Oko 67 posto ispitanika iskazalo je interes za kupnjom nekretnine uz subvencije, a čak 62 posto planira kupnju i u slučaju odgode programa, pokazala je anketa agencije Opereta nekretnine, provedena među njezinim klijentima

BANKE

Postroženi uvjeti kreditiranja

Banke i dalje, kako kaže Martina Mataić Škugor, direktorica Opereta ulaganja, intenzivno rade na završavanju odnosno isplati subvencioniranih stambenih kredita prošlog poziva te u ovom momentu nemaju pripremljene uvjete za novi krug subvencioniranja. Međutim, nakon objave javnog poziva APN-a kreditnim institucijama za sudjelovanjem u provedbi Programa subvencioniranja, banke će pripremiti uvjete kreditiranja koji predstavljaju poslovnu tajnu do sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji s APN-om.

- Najveći izazov građanima bit će utvrđivanje kreditne sposobnosti s obzirom na to da su banke postrožile uvjete za utvrđivanje kreditne sposobnosti. Pojedine banke na primjer u kreditnu sposobnost ne uključuju dodatke na plaću kao što su dodatak za terenski rad i naknada za prijevoz ili ne odobravaju stambene kredite klijentima drugih banaka, nego samo svojim klijentima - objašnjava M. Mataić Škugor.

I dok je prije iznos kredita i procijenjene vrijednosti nekretnine mogao biti 1:1 sada u nekim bankama iznos kredita ne može prijeći 70% procijenjene vrijednosti nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:54