Pobijedite zimsko sivilo

Idućih mjeseci ovo će biti najvažnija prostorija u vašem domu, evo kako da vam u njoj bude što ugodnije

 Getty Images
Poznato je da svaka mala promjena u interijeru može uvelike promijeniti način na koji gledate svoj dom, a zima je odlično vrijeme za uređenje

Niže temperature na termometru označavaju početak „indoor sezone“ kada više vremena provodimo unutar četiri zida obiteljskog doma. S novim godišnjim dobom dvije prostorije u kući odjednom dobivaju puno više na važnosti. Riječ je o kuhinji te blagovaonici.

Za početak, iz više znanstvenih izvora je dokazano kako poslije ljeta nastupa „zimski blues“ koji se u službenoj literaturi naziva sezonski poremećaj raspoloženja. Više je čimbenika koji dovode do njegove pojave, no ključni je zasigurno manjak sunčanih dana koji sa sobom nosi nekoliko drugih problema koji se najlakše mogu riješiti u kuhinji.

Naime, postoje istraživanja koja ističu da manjak sunca potiče želju za hranom. Sunčeva je svjetlost jedan od čimbenika koji potiče lučenje serotonina, neurotransmitera kojega popularno nazivaju „hormonom sreće“. Unos ugljikohidrata je jedan od načina na koji povećamo udio serotonina u tijelu zbog čega su znanstvenici iz ranije spomenutog istraživanja povukli poveznicu da pojedini ljudi jedu hranu samo kako bi se bolje osjećali.

Takav pristup rješavanja problema eventualno dovodi do povećanja tjelesne mase, što je ishod koji zasigurno nitko ne priželjkuje. Upravo zato je puno bolji izbor okrenuti se namirnicama koje su bogate proteinima te su pritom i zdrave.

image
iStock

Odlično jelo za zimske dane su razne juhe i variva u koja je moguće ubaciti niz povrća s time da bi prokulica, brokula i cvjetača trebali biti obavezni sastojak na listi. Na stolu je potrebno ostaviti mjesta i za razne agrume koji su odličan izvor vitamina. Mandarine, naranče, limuni, svi su oni izuzetno dobrodošli gost u zimskom režimu prehrane. Još jedan važan saveznik u borbi protiv zimskog sivila jest i vitamin D. Tijekom ljeta nam je sunce glavni izvor ovog vitamina koji je bitan za održavanje dobrog raspoloženja zbog čega se preko zime trebamo okrenuti namirnicama koje njime obiluju. To su u prvom redu masne ribe poput lososa, tune, srdele i bakalara te ostali plodovi mora, no dobar nadomjestak su i neke vrste gljiva, kvasac, goveđa jetra i žumanjak jajeta.

Kuhanje podiže raspoloženje

Pojedina jela koja smo naveli potrebno je i skuhati što nas dovodi i do drugog razloga zašto je kuhinja tako bitno mjesto u zimskim mjesecima. Tijekom ljetnih mjeseci trudimo se biti što više na otvorenom zbog čega se često pojave dani kada se štednjak ni ne upali. Zimi to i nije baš slučaj jer nas niže temperature pritisnu u topli zagrljaj doma, što samim time znači da više vremena provodimo kuhajući. To je samo po sebi dobro jer se pokazalo da manje kreativne radnje poput kuhanja i pečenja kolača mogu pomoći osobi da se bolje osjeća.

image
Getty Images

Da bi, pak, sam postupak pripreme objeda bio uistinu relaksirajući potrebno je biti u okruženju gdje se osjećamo ugodno i tu sad dolazimo do zahvata koji uvelike može poboljšati raspoloženje – uređenja prostora. Poznato je da svaka mala promjena u interijeru može uvelike promijeniti način na koji gledate svoj dom, a zima je čak i odlično vrijeme za promjenu u dekoru kuhinje. Majstori imaju manje posla te samim time više vremena za vas, materijali su jeftiniji nego ljeti i još k tome imate više vremena da proljeće iskoristite za neke vanjske projekte.

Što se tiče samih savjeta uređenja prostora tu smo se obratili apsolutnoj prvakinji u dizajnu interijeru – dizajnerici Mirjani Mikulec. Najveći naglasak smo pritom stavili na boje jer je u nekoliko istraživanja dokazano kako boje imaju veliki utjecaj na raspoloženje osobe, ali i na samu percepciju prostora.

image
Mirjana Mikulec
Mirjana Mikulec Interijeri

Primjerice, u manjim prostorima, pa tako i kuhinjama i blagovaonicama, uvijek je dobro birati neutralne svijetle boje poput bijele ili bež ili pak nježne pastelne nijanse žute, sive, ružičaste, plave i zelene jer će prostorija samim time izgledati većom i prozračnijom. Pritom je, kaže Mikulec, bijela neprikosnoveni klasik.

- Bijela je uvijek dobra opcija, bez obzira na kvadraturu te s njom gotovo da ne možete pogriješiti. No, uvijek možete, ako vam se čini odviše sterilnom, i u maloj kuhinji ili blagovaonici ubaciti akcente u drugim bojama, pa čak i onim tamnim – zelenoj, plavoj, crnoj. U obzir dolaze i kombinacije s uzorcima poput betona, terazza i mramora. Ovakvi koloristički akcenti i uzorci, naročito ako se nalaze na podnim i zidnim oblogama, mogu dati dubinu prostoru – savjetuje Mikulec.

Funkcionalnost prije estetike

Dakako, boje nisu tu samo zbog funkcionalnosti nego imaju i estetsku, umirujuću ulogu. Pritom je važno naglasiti kako ne djeluje svaka boja jednako na svaku osobu. Siva može na nekoga djelovati depresivno, a na drugoga umirujuće i ugodno. Ipak, kada važemo između estetike i funkcionalnosti, Mikulec lopticu prebacuje bliže praktičnosti.

- Kuhinja i blagovaonica su visoko funkcionalna i vrlo frekventna zona u svakom domu, izložena habanju, vlazi, ali i prljanju. Stoga je bitno odabrati boje koje će nam olakšati održavanje i čišćenje, i čije površine neće otkrivati i najsitnije mrlje – navodi dizajnerica.

image
Moderna svijetla kuhinja sa Samsung Bespoke hladnjakom
Samsung Electronics

Što se tiče trendova, Mikulec kaže da su trenutno tamne boje „in“. Vrlo su tražene različite nijanse zelene – od posve tamne (šumsko zelena i petrolej zelena) do svijetlih nijansi kadulje i mente. Također, tamne nijanse plave te tirkizna. Antracit siva, kao i sve nijanse sive su vrlo omiljene kod njenih klijenata, ali ih nastoji kombinirati s nekom jarkom, pastelnom ili tamnom bojom kako bi se razbila monotonija.

Osim boja, važni detalji koje je potrebno uklopiti u izgled kuhinje su i kućanski aparati. Iako im je namjena u prvom redu praktične prirode oni su i dalje sastavni dio vizure čime je njihov dizajn itekako bitan. Posebno je tu važan hladnjak koji je ključna točka svake kuhinje. Mikulec naglašava da je zbog funkcionalnosti i estetskog dojma bitno birati hladnjak istovremeno s kuhinjskim namještajem kako bi se sve uskladilo i odabrala prava pozicija za aparat. S time da ima savjet za oba dijela spektra.

Hladnjak koji ne morate skrivati ispod fronti

Što se tiče funkcionalnosti - uvijek je bolje uzeti veći hladnjak bez obzira na površinu kuhinje kao i životne navike vlasnika jer su prilagođeniji suvremenom načinu života. Kada je u pitanju estetika, ističe da hladnjak nipošto ne mora biti dizajnom istovjetan onome koji prevladava u kuhinji.

- Mnoge moderne kuhinje imaju retro hladnjake i obrnuto, te sve vrlo dobro funkcionira. U dizajnu hladnjaka odnosno njihovu odabiru uvijek treba napraviti iskorak. Da, njihov oblik, boju i stil treba uklopiti u uređenje jer to doprinosi cjelokupnom estetskom dojmu prostora, ali to ne znači da hladnjak mora biti iste boje kao i kuhinjske fronte ili uobičajenih boja – bijele i srebrne. Upravo različita boja može podići prostor i istaknuti dizajn hladnjaka – kaže Mikulec.

image
Kuhinja u kojoj prevladava drveni uzorak sa Samsung Bespoke hladnjakom
Samsung Electronics

Određeni moderni proizvođači odlučili su premostiti taj jaz između estetike i funkcionalnosti te staviti naglasak na oba segmenta aparata. Tako je nastao Samsung Bespoke hladnjak, vizualno ugodan, a opet izuzetno opremljen uređaj.

Kada govorimo o samim tehničkim predispozicijama potrebno je istaknuti Spacemax™ tehnologiju, visokoučinkovitu izolaciju koja stijenke hladnjaka čini mnogo tanjima te tako stvara više prostora za pohranu. Tu je i No Frost tehnologija koja poboljšava kruženje zraka održavajući temperaturu stalnom, čime se sprječava nakupljanje leda. Time se i mnogo brže postiže potrebna temperatura, a sustav hlađenja može raditi manjim intenzitetom što mu produljuje trajnost. Uz to će i namirnice ostajati svježima mnogo duže.

image
Moderna crno-bijela kuhinja sa Samsung Bespoke hladnjakom
Samsung Electronics

Ipak, njegova najveća posebnost jest u samom dizajnu. Naime, Samsung Bespoke hladnjak ne dolazi samo u jednoj boji ili dizajnu već se može prilagoditi izgledu kuhinje tako da odgovara raznim modernim materijalima. Prema tome, dobijete hladnjak koji se savršeno uklapa u dizajn kuhinje umjesto da bude izdvojeni dio koji morate skrivati ispod kuhinjskih fronti. Posebnost Samsung Bespoke hladnjaka istaknula je i sama Mirjana Mikulec.

- Upravo hladnjaci u različitim bojama i nijansama mogu biti nositelji jakih stilskih akcenata u kuhinji, a takav je Samsung Bespoke hladnjak. Ono što me oduševilo, pored veličine i dovoljno mjesta za zamrzavanje namirnica, je njegova prilagodljivost postojećem ili pak željenom stilu kuhinje, kao i mogućnost da bude samostalan ili ugradbeni element. Prilagodljivost povećava i niz nijansi i materijala samog hladnjaka te opcija da se na segmentirane fronte slažu različite boje pa imate dojam da je riječ o slikarskom platnu. Tako doista možete imati hladnjak bez kompromisa, po svojoj mjeri – navodi Mikulec.

Rajčicama, jajima i korjenastom povrću nije mjesto u hladnjaku

Način na koji punite hladnjak je zapravo izuzetno važan jer može odrediti hoće li se ili neće neka namirnica pokvariti. Primjerice, mlijeko se ne bi trebalo držati u hladnjaku. Australsko društvo potrošača savjetuje da se mlijeko i mliječni proizvode drže na donjoj polici jer su vrata najtopliji dio hladnjaka, a na donjoj policiji je puno hladnije.

Što se tiče voća i povrća, najbolje ih je držati u ladici koja se nalazi u većini hladnjaka na dnu i posebno je dizajnirana da drži voće i povrće svježima po nekoliko dana. Ipak, postoje namirnice kojima nije mjesto u hladnjaku. Dinje, banane, ananas, kivi i limun ne vole niske temperature, pa ih zbog toga treba držati što dalje od hladnjaka, jer u njemu gube okus i aromu. Isto vrijedi i za glavne sastojke za juhu - mrkvu, peršin, celer i korabu koji će se brzo osušiti u frižideru. Van hladnjaka treba držati i rajčicu, krumpir, krastavac, luk te čak i jaja.

Još jedan savjet - nemojte nikad pretrpavati hladnjak, već omogućite zraku da cirkulira kako bi mogao učinkovitije raditi i pružati konstantnu temperaturu. Također, stvari koje često koristite držite sprijeda, kako bi vrata bila što kraće otvorena.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Samsung Electronicsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:35