Jedna jedina!

IKEA trgovina u Beču kakvu niste vidjeli: Sedam katova, zelena fasada, ali jedne stvari nema

 Christina Häusler
Nova IKEA trgovina u austrijskoj prijestolnici smještena je na bečkoj stanici Westbahnhof i razlikuje se od svih do sada

Ova zgrada sa sedam katova ne samo da ima zelenu fasadu i krovnu terasu, već nema parkiralište za automobile. Ovaj inovativni koncept usmjeren je na gradske kupce i kretnje biciklom te vrhunskim bečkim prometnim sustavom.

Mrežasta fasada prošarana drvećem oživljava trgovinu IKEA Vienna Westbahnhof u centru grada, koju je lokalni arhitektonski studio Querkraft Architekten namjerno dizajnirao bez parkirnih mjesta, tako da se može doći samo pješice ili javnim prijevozom.

Prema švedskom prodavaču namještaja IKEA, koji je otkrio dizajn zgrade 2020., trgovina je odgovor na "radikalno promijenjeno ponašanje kupaca i mobilnosti" te želju da se stvori "održivo iskustvo kupovine".

image
Christina Häusler

Budući da je usmjerena na pješake, vrhunska trgovina također nudi usluge dostave na kućnu adresu, tako da ljudi ne moraju nositi svoje kupnje kući.

image
Christina Häusler

"Sve više kupaca ni ne razmišlja o tome da sami nose svoj namještaj kući, stvari im se dostavljaju na kućnu adresu", objasnila je IKEA kada je zgrada prvi put otkrivena.

"Oko dvije trećine Bečana koji žive u gradskim četvrtima Beča više nemaju čak ni automobil. Dolaze javnim prijevozom, hodaju, voze se biciklima ili uzimaju skuter. IKEA Vienna Westbahnhof služi svim tim promijenjenim ponašanjima."

Querkraft Architekten, koji je IKEA Vienna Westbahnhof opisao kao "dobrog susjeda", nada se da trgovina predstavlja budućnost maloprodajnog i urbanog dizajna.

image
Christina Häusler

Rešetkastu fasadu IKEA Vienna Westbahnhof modelirao je Querkraft Architekten kao policu za knjige i može se lako prilagoditi promjenjivim potrebama.

Izrađena od čelika i betona s dubinom od 4,5 metara, obavija zgradu i uključuje terase, otvorene prostore i prostorije u koje se širi trgovina i usluge.

Ova mrežasta struktura također pruža prostor za 160 stabala u loncima i biljaka penjačica, za koje se očekuje da će djelovati kao "prirodni sustav klimatizacije" i pomoći u pročišćavanju zraka u blizini.

Prema studiju, računalne simulacije pokazale su da bi sadnja mogla smanjiti temperaturu oko trgovine za otprilike 1,5 stupnjeva Celzijusa.

image
Christina Häusler

Još jedna nekonvencionalna značajka IKEA Vienna Westbahnhofa je hostel. Zadnja dva kata rezervirana su za 345-sobni hotel Jo & Joe Open House, koji će imati restoran i bar na krovu.

Tu je i javno dostupan krovni vrt koji uključuje fotonaponske sustave.

Prizemlje je sa svim gornjim etažama povezano velikim atrijem, koji omogućuje posjetiteljima pogled između različitih katova.

IKEA se nada da će to doprinijeti da trgovina postane "ikonično mjesto susreta u Beču".

IKEA Westbahnhof započela je s izgradnjom 7. siječnja 2020. godine i otvarana je 26. kolovoza 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 17:43