Inovativna stanogradnja na Mediteranu

Stambena zgrada s A+ kategorijom energetske učinkovitosti.

Donedavno su se samo dvije stambene zgrade u Hrvatskoj mogle pohvaliti A+ kategorijom energetske učinkovitosti. Danas vam predstavljamo i treću, a ujedno i prvu zgradu na području Rijeke i Kvarnera. Riječ je o stambeno-poslovnom projektu Trsat koji se sastoji od dvije zgrade smještene u neposrednoj blizini novog Sveučilišnog kampusa na Trsatu, s ukupno 22 stana i dva poslovna prostora. Po čemu je ovaj kompleks specifičan, poseban, drugačiji i inovativniji, doznali smo na Danu otvorenih vrata projekta Trsat, tijekom kojega smo obišli lokaciju.

Zeleno gospodarstvo

Upravo je sama lokacija prva prednost projekta. Naime, kompleks se nalazi na pješačkoj udaljenosti sve potrebne infrastrukture: dječjeg vrtića, osnovne škole, sušačke gimnazije, fakulteta, najvećeg gradskog parka, trsatske gradine, svetišta, sportske dvorane, otvorenih sportskih terena s atletskom stazom, banke, pošte, restorana, kafića s terasama, ambulante, bolnice, ljekarne, veterinara… Dakle, na odličnoj prometnoj poziciji, automobilom tek nekoliko minuta od centra grada, a isto toliko udaljen od obilaznice.

Prilazimo zgradama modernog dizajna, koje su se uklopile u arhitekturu Kampusa i kao takve čine jednu cjelinu, a naš domaćin Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, ističe kako je to prvi projekt na ovom području koji su prepoznali stručnjaci međunarodnog programa IRH-med te mu dodijelili certifikat Inovativna stanogradnja na Mediteranu, koji je dobio od Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba. Također je dobio nagradu Greenovation 2013. u kategoriji primjene tehnologije u zelenom gospodarstvu. – Zgrade ulaze u A+ kategoriju energetske učinkovitosti, što znači da je godišnja potrošnja 13 kWh/m2, što pak jamči minimalne troškove stanovanja i do 76 posto uštede energije – napominje Papeš.

Zgrade imaju pet etaža: podrum, prizemlje i tri kata. U suterenu je garažni prostor s parkirnim mjestima. Svakom stanu, ovisno o veličini, pripadaju jedno, dva ili tri garažna parkirna mjesta. Od prizemlja do trećeg kata nalaze se stanovi i po jedan poslovni prostor u prizemlju. Znači, svaka zgrada ima 11 stanova i jedan poslovni prostor. Osim što se zgrade odlikuju modernim dizajnom i nesvakidašnjim rasporedom prostorija, posebnost stanova jest u tome što većina njih ima direktan ulaz iz dizala, dok penthousi imaju vlastite krovne terase. O atraktivnosti samoga projekta govori i podatak da su od 22 stana ostala slobodna još njih četiri: dvosobni stan s dnevnim boravkom površine 96 kvadrata te penthousi – trosobni stan s dnevnim boravkom površine 121 kvadrat i četverosobni stan s dnevnim boravkom površine 139 kvadrata.

Stop zatvaranju lođa

– Kompletna gradnja i uređenje stanova su na višem nivou od uobičajenog: od minimalno 12 centimetara termofasade i šest centimetara ventilirane fasade do 21 centimetar termofasade. Ugrađena su dva sustava grijanja: podno grijanje i Daiken Alterma dizalice topline, dakle najekonomičniji i najekološkiji sustav grijanja na tržištu. Ugrađeni su i solarni paneli za zagrijavanje vode, duble skin fasada, staklena fasada… U stanovima su postavljeni prvoklasna keramika i parketi, prvoklasne sanitarije, filomurro unutarnja vrata sa skrivenim aluminijskim štokovima u zidu i protuprovalna vrata – nabraja Papeš. Dodaje kako su se svi kupci poslovnih i stambenih prostora već prilikom potpisivanja predugovora usuglasili s pravilnikom o kućnom redu koji, osim osnovnih pravila ponašanja, definira i da stanari ne smiju zatvarati lođe i balkone u PVC, alu i slične stolarije, zatim da ne smiju unutarnje dijelove balkona i lođe (fasada) bojati na način da se razlikuju od ostale fasade, ne smiju sušiti rublje izvan balkona i lođa, ne smiju na fasadu postavljati klima-uređaje, antene i slično jer postoje centralni sustavi.

Od 2300 eura po m2

Ovisno o odabiru stana, njegovoj veličini, poziciji i orijentaciji, cijena varira od 2300 do 2550 eura po kvadratu, a u nju ulaze i pomoćni prostor te parkirna mjesta u suterenu zgrade. Navedena cijena sadrži PDV, što znači da se ne plaća porez na promet nekretninama.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:23