COOL MJESTO

Interijer u osječkoj Tvrđi inspiriran tajnim lokalima iz doba američke prohibicije

 Luka Palaveršić
Prostor površine 270 kvadrata nalazi se u Tvrđi, čiji je proces renovacije u završetku te predstavlja najznačajniji dio grada

Kad je poduzetnik i ugostitelj Darko Bojanić prije tri godine čitao članak u Jutarnjem listu u kojem je dizajner Robert Bajs detaljno opisivao probleme s kojima se investitori suočavaju kad prilikom uređenja interijera ne angažiraju stručnu osobu, bio je siguran da želi izbjeći slične scenarije. Stoga je prilikom preuređenja ugostiteljskog prostora u vlasništvu svoje tvrtke 2B u Osijeku odlučio angažirati upravo Martinu i Roberta Bajsa iz tvrtke za uređenje interijera IO DECOR.

image
Sgfd.o.o/

Prostor površine 270 četvornih metara nalazi se u baroknoj Tvrđi, čiji je proces renovacije u završetku te predstavlja najznačajniji dio grada po povijesnoj baštini. Zanimljivo je što je kuća sagrađena davne 1700. godine bila u vlasništvu knjigoveže, a Bojanić je u njoj, kad se tek upustio u poduzetničke vode, imao knjigovežnicu odnosno fotokopirnicu, a 2015. godine u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom otvorio je poznatu Pivnicu Merlon. U međuvremenu je, na drugoj lokaciji, otvorio i Ventidue Pizza & Bar.

- Time je započeo trend napolitanske pizze u Osijeku, a mogu reći da smo definitivno utjecali na postavljenje novih standarda, kao i na mijenjanje percepcije potrošača - ističe Bojanić.

image
Sgfd.o.o/
image
Luka Palaveršić
image
Luka Palaveršić

Pivnica Merlon službeno je postojala do 2022. godine. Do tada je u Osijeku, kaže, otvoreno dosta objekata pivničkog tipa, a želja za postavljanjem novih standarda te za odmakom od već viđene ponude i očekivanog uređenja u industrijskom stilu dovela ga je do novog koncepta - bara i restorana iznad kojeg je prostor za noćenje pod nazivom Bar & Restaurant & Accommodation Merlon.

Središnji prostor bara, natkriven prozirnim staklom koje daje prirodno svjetlo, obojen je u zagasito crvenu te popunjen visokim sjedenjem. Prostor za noćenje nalazi se iznad bara i restorana

- S obzirom na to da su unutarnji gabariti bili zadani, bilo je potrebno preurediti interijer te osmisliti novi raspored prostora koji bi funkcionirao kao tri zasebne cjeline s mogućnošću povezivanja - kaže Bojanić te dodaje kako je željeni stil uređenja bio "speak easy" bar iz razdoblja "roaring `20s" prošlog stoljeća.

Martina Bajs ističe kako je cijeli prostor satkan s mnogo prirodnih materijala, tekstura i boja, poput pješčane boje stropa i zidova kojima su skriveni ventilacijski otvori i cijevi, te zidnih sivih i cvjetnih uzoraka tapeta.

image
Luka Palaveršić
image
Sgfd.o.o/

- Kako bi postigli ugodan ambijent koji odiše retro detaljima pravilnih geometrijskih oblika te patiniranom zlatnom bojom metala i lustera, unijeli smo notu 50 i 60-ih godina s čuvenim stolcima Pierre Jeanneret od prirodnog drva i ratana, koji su dizajnirani za Chandigarh. Također, dodali smo lustere od prirodnih materijala koji podsjećaju na klasje pšenice kao simbol Slavonije. Retro pultove upotpunili smo zatamnjenim staklima kao i zidove s velikim ogledalima u drvenim okvirima, kako bismo naglasili dinamičnost prostora pri ispijanju kave ili pjenušca i sjedenje u baršunastim separeima u vintage oblicima s naglašenim rubovima, također od baršuna - opisuje Martina Bajs.

image
Luka Palaveršić
image
Sgfd.o.o/

I restoranski je dio upotpunjen ogledalima i separeima te nižim sjedenjem za konkretne obroke, a glavna specifičnost su unutarnje zavjese koje dijele prostor - kad se podignu, restoran postaje bar.

Nota 50-ih i 60-ih godina unesena je s čuvenim stolcima Pierre Jeanneret od prirodnog drva i ratana

- Središnji prostor bara, natkriven prozirnim staklom koje daje prirodno svijetlo, obojen je u zagasito crvenu boju te popunjen visokim sjedenjem za neki kraći obrok ili brzi zalogaj. I zidovi su obojeni u zagasito crvenu koja se sljubljuje sa sličnom bojom separea i cvjetnim dijelovima tapete te daje posebnu vatrenu atmosferu pri večernjim party događajima - opisuje.

Još je jedna zanimljivost da se svi niski stolovi imaju mogućnost podići u visoke, a sve prostore bara objedinjuju stupovi od plemenitog drva sa sitnim letvicama koji također daju profinjeni ambijent vintage stila.

image
Luka Palaveršić
image
Luka Palaveršić

Inače, samom nazivu Merlon prethodilo je opsežno istraživanje Tvrđe, kad je odlučeno da naziv treba ostati usko povezan uz njezinu povijest ili arhitektonski stil. Naime, merlon (prsobran) je naziv za čvrsti uspravni dio ograde u arhitekturi utvrda koji služi kao zaštita za promatrače i vojsku na vrhu utvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:07