MAKEOVER ZA PET

Iskustvo iz prve ruke: bajkoviti shabby chic interijer

Pogledajte kako je vlasnica kuće u Zenici romantično uredila središnji dio svog doma. Autorica stranice Idejica, Ana Buljan, pokazala nam je primjer genijalne transformacije životnog prostora koji i vama može biti velika inspiracija

Volimo kreativne ljude, magazine, novine, stranice, blogove - zapravo, sve što potiče i razvija maštu i entuzijazam, posebno ako je riječ o uređenju doma. Jedna od takvih stranica je i www.idejica.com koju vodi Ana Buljan.

- Idejica je platforma nastala radi promicanja i povezivanja kreativaca u regiji. Na stranici se mogu naći tutorial i za izradu ‘uradi sam’ projekata, savjeti za uređenje doma i razgovori sa zanimljivim hrvatskim kreativcima. Cilj stranice je promicati stvaralaštvo i konzuminimalizam - ‘manje potrošač, više proizvođač’ - kaže svestrana Ana, koja nam je pokazala i zanimljiv makeover tj. preobrazbu prostora jednog dijela kuće od 60 četvornih metara u Zenici. Vlasnica ovog doma obožava popularni shabby chic stil i poželjela je tako urediti središnji dio svojeg stana.

Pomalo retro tepih u kuhinji je marke Pierre Cardin i lijepo se uklopio s ostatkom uglavnom bijele kuhinje

VIŠE OD 70 GODINA

- Vlasnica je puna ideja, pa tako ima i viziju svojeg savršenog doma: prizemne kućice negdje na osami, s drvenom terasom i mnogo, mnogo cvijeća. Kao što kaže, čini sve što može da bi tu viziju i pretvorila u stvarnost - objašnjava nam Ana.

A kako je tekao makeover i gdje je sve vlasnica nabavljala namještaj i detallje?

Bijeli stol i stolice antiknog štiha, koje se danas teško mogu naći u velikim trgovačkim lancima, otkriva Ana, vlasnica je nabavila u bosanskoj tvornici namještaja Krivaja. Riječ je o bosanskoj tvrtki koja posluje više od 70 godina, a u bivšoj Jugoslaviji bila je jedno od najuspješnijih poduzeća za namještaj i gradnju. Vlasnica naglašava da je tvrtka trenutno u stečaju, što, nažalost, govori mnogo o širenju velikih multinacionalnih centara i iščezavanju manjih regionalnih tvornica.

Na zidu u kuhinji su tapete koje je vlasnica napravila sama.

Stol i stolice antiknog štiha kupljene su u bosanskoj tvornici namještaja Krivaja

MAŠTA I LJUBAV

- Ne mogu opisati koliko sam zadovoljna - ponosno se osvrnula na svoj uradi sam projekt.

Tepih koji se nalazi u kuhinji marke je Pierre Cardin, a kupljen je u trgovini u Zenici, koja se također nedavno zatvorila. No, tepihom vlasnica i nije previše zadovoljna.

- Preskupi su, markirani, a kvalitetom se ne mogu pohvaliti - ističe i dodaje kako joj inspiracija za ovakve preobrazbe interijera dolazi sama, spontano.

- Kreativna sam, puno maštam, pa tako u mislima sklopim kako bih voljela da nešto izgleda, a zatim se trudim pronaći to što sam zamislila. Nešto uspijem naći, a nešto i sama napravim.

Nekako to ispadne pola-pola - smije se i zaključuje da je sretna jer je od svojeg doma uspjela napraviti dom iz snova po svom guštu i željama. To je dom koji jednostavno zrači toplinom, originalnošću i osobnošću.

- Moj dom je posebno uređen, unikatno, s mnogo ljubavi. Onako kako sam ja to osmislila.

Ljudi često kažu da izgleda kao iz bajke te djeluje opuštajuće i umirujuće. Zamislite onda samo koliko sam ja, zapravo, sretna, zadovoljna i opuštena i koliko uživam u svojem domu - zadovoljno zaključuje.

Foto: www.idejica.com

Pogledajte što smo sve pronašli u domaćim trgovinama, a odlično definira ovaj hit stil

Shopping patrola: boemski štih, svijetle nijanse, bijela i cvijeće

Viseća svjetiljka Shabby, 1000 kn, Emmezeta

Ručno rađena, drvena slova, 5 dolara, Etsy

Stolac Ingolf, 349 kn, Ikea

Stolni sat, 143 kn, Vivre

Ukrasni jastuk Ribbon, 128 kn, Vivre

Shabby chic boja, 19 eura, shabbychiccolors.com

Kozmetički stol s ogledalom, 1090 kn, landshop.hr

Bračni krevet, cijena na upit, vivain.hr

Ormar u shabby chic stilu, 55 dolara, Etsy

Ormarić od drva, 339 kn, Zebra

Shabby komoda, 550 kn, Emmezeta

Antikna/shabby chic sofa, 9990 kn, landshop.hr

Tapeta Shabby chic, 491 kn, Vivre

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:05