Lika sve traženija

Istražili smo ponudu nekretnina u Ličko-senjskoj županiji: Evo koliko stoji manja kuća s vrtom!

BRINJE - Stajnica, 100 m2 , okućnica 4500 m2 , 65.000 €
 CROZZILA
Tijekom 2020. godine zabilježen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji

Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini prouzročila uglavnom negativne posljedice, a brojne građane tijekom karantene izolirala u svojim domovima. Međutim, u Hrvatskoj su se dogodila i dva velika potresa koja su - ako u stanovima i kućama nije došlo do oštećenja - u najmanju ruku prouzročila dodatan stres.

Kako bi pobjegli od straha koji unose potresi, ali i epidemija, dio građana odlučio je promijeniti svoju adresu. Trajno ili barem privremeno. Tako je tržište nekretnina na području Like, odnosno Ličko-senjske županije zabilježilo i neke pozitivne pomake.

image
Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine
LIKA NEKRETNINE

CIJENE

Povoljne nekretnine u Senju

S prosječnom cijenom četvornoga metra od oko 1570 eura, Senj je na oglasniku Crozilla.com tijekom prošle godine bio jedan od jeftinijih gradova za kupnju nekretnina na Jadranu. Taj je grad 2020. počeo sa siječanjskom cijenom kvadrata stana od 1523 eura, a završio s 1579 eura, koliko je u prosincu iznosila njihova prosječna cijena. No, bilo je i povoljnijih stanova. Tako je tijekom prosinca oko 12 posto oglasa za tamošnje stanove - u kojima je navedena cijena - bilo oglašavano jeftinije od 1000 eura po kvadratu

Apartmani najtraženiji

Naime, na ijekom 2020. oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom 2020. zabilježen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, a da je to doista tako potvrdio je i Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te ujedno vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine.

image
PLITVICE - SMOLJANAC, 120 m2 , okućnica 970 m2 , 95.000 €
CROZZILA

- Prošle godine porasla je potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na našem području, a najveći razlog je potres u Zagrebu i covid jer su ljudi ostali 'zarobljeni' u svom stanu od 40-ak kvadrata na sedmom katu i željeli su se maknuti barem privremeno iz Zagreba. Sada je Ličko-senjska županija dobro popunjena ljudima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika... - kaže Bižanović i dodaje kako su mogućnost uzgoja vlastite hrane, ali i povoljan geografski položaj također dali pozitivan doprinos porastu potražnje za tamošnjim nekretninama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a potom kuće i stanovi za prodaju. Osjetan interes dolazio je iz Zagreba, ali potražnja je bila velika i u obrnutom smjeru.

image
KUTEREVO, 53 m2 , 1200 m2 okućnice, 35.000 €
CROZZILA

Interes stranaca

- Postoji interes zamjene nekretnina selo - grad, tako da su neki Zagrepčani već zamijenili svoje stanove za stanove ili kuće u našoj županiji, a imamo i interes Ličana za kupnju nekretnina - kaže Bižanović, dodajući da iz navedenih razloga agencija Lika nekretnine od lani posluje i u novom uredu smještenom u središtu Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali i inozemni posjetitelji koji su, kako kažu u agenciji Lika nekretnine, najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i Plitvicama.

image
KRASNO, 180 m2 , 600 m2 okućnice, 130.000 €
CROZZILA

Najveći broj inozemnih posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za nekretnine na području Ličko-senjske županije tijekom 2020. dolazio je iz Njemačke, Slovenije i Švicarske.

- Kuće uglavnom kupuju Slovenci, Mađari, Nijemci i Austrijanci - kaže Bižanović te dodaje da interes stranih kupaca postoji, ali i kako oni ipak najviše traže povoljnije nekretnine te da je mali broj onih koji se odlučuje za skupe. Ako ih i kupuju, onda moraju biti na dobrim lokacijama, poput prvog reda do mora ili rijeke, jezera, potoka ili na brežuljku.

PREDNOSTI LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE SU POVOLJAN GEOGRAFSKI POLOŽAJ, ALI I MOGUĆNOST UZGOJA VLASTITE HRANE

Turistička destinacija

- Stranci kupuju ili nekretnine do 70.000 eura ili pak one skupe, po cijenama između 200.000 i 400.000 eura. No, interesa ima i za vilu u Novalji u prvom redu do mora od 4 milijuna eura - ističe.

image
BRINJE - Stajnica, 100 m2 , okućnica 4500 m2 , 65.000 €
CROZZILA

Osim porasta potražnje za kupnjom nekretnina u Lici, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da su iznimno traženi i apartmani za najam, a iz agencije Lika nekretnine navode kako se primjećuje i velik interes za kućama koje se iznajmljuju na dulje razdoblje. Interes za dugoročnim unajmljivanjem tamošnjih kuća poprilično je velik, kaže Bižanović, a većinom se radi o zakupu od jedne do pet godina.

- Što se tiče apartmana, naš kraj je poznat kao turistička destinacija zbog nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeke Gacke, Like te lova, ribolova, glamping turizma. Na tom su području apartmani uglavnom u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica. Privatni iznajmljivači su uložili silan novac u svoje apartmane, vrhunski su uređeni s novim namještajem i relativno dobro popunjeni i sada u doba covida - kaže Bižanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 06:17