KAO IZ PRIČE

‘Ivica i Marica kućica‘: Od stare štale do kućice od 80 kvadrata u Gregurevcu

Berislava Picek/Cropix
Grafička dizajnerica Dina i IT-jevac Marin uredili su nekadašnju štalu s malom prostorijom

Zadržali su postojeće vanjske zidove i galerije, a ostalo je više-manje sve promijenjeno ili dorađeno, a galeriju nisu skraćivali.

Dina, grafička dizajnerica i dizajnerica interijera, i Marin, IT-jevac, vlasnici su šarmantne vikendice od 80-ak četvornih metara koja se nalazi u malom mjestu Gregurovec u zagorskoj općini Mihovljan.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

- Moji roditelji već više od 15 godina imaju malu 'Ivica i Marica kućicu' 30 metara od naše trenutne vikendice. Prije nekoliko godina kupili smo i susjedni komad zemlje na kojoj se nalazila stara štala s malom prostorijom, koju smo lani odlučili pretvoriti u vikendicu - priča nam Dina koja nam je otkrila i kako je tekla adaptacija štale u lijepu kućicu.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

- Prva nam je ideja bila ne preurediti sve u bijele zidove i posve novo, nego zadržati što je moguće više originalnog izgleda i dobiti neku mješavinu industrijskog i 'što nam se sviđa' stila. No, kad su radovi krenuli, ispostavilo se da je s nekim stvarima neisplativo te da bi sve to zajedno više koštalo i dulje trajalo s obzirom na stanje, tako da smo u principu zadržali samo postojeće vanjske zidove i galerije, a ostalo je sve više-manje promijenjeno ili dorađeno. Štala je imala tri 'prostorije' 4 puta 4 metra. Prostoriju za koju smo odlučili da će biti spavaća soba skratili smo za jedan metar kako bismo dobili veći dnevni boravak. Nismo željeli skraćivati galeriju iznad pa se tako dogodila ova niša u kojoj su peć i kauč. Sama kuća je bila završena u jesen prošle godine, a ove smo godine imali radove vani koji su završili tek prije nekoliko tjedana - otkrivaju nam Dina i Marin.

image
Berislava Picek/Cropix

Dodaju kako jedino novo što su nabavili za kućicu jesu sanitarije, kuhinja, ormari i kreveti. I to je među rijetkim stvarima koje su kupljene nove. Ostale su stvari, kažu, pretežno s Hrelića ili rabljeni namještaj kojeg su se rješavali njihovi poznanici, netko iz obitelji ili, pak, oni sami.

image
Berislava Picek/Cropix

- Dosta je stvari ovdje, kako mi to zovemo, 'privremeno rješenje' te čeka da nabasamo na pravu stvar, a neke su i stvar zaborava jer trenutačno rješenje funkcionira, poput OSB vrata od WC-a za koja je tata Božo napravio nosače u prvom tjednu kuće i na koje smo stavili jedinu ploču koja nam je ostala od podova na galeriji dok ne kupimo novu, malo širu, no, eto, stoje tako više od godinu dana - smije se vlasnica Dina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2022 20:58