PRIJE I POSLIJE

Izazovan makeover stana za četveročlanu obitelj: u 59 kvadrata uspjeli su dobiti dodatnu sobu i zanimljiva rješenja za skladištenje

 Privatni album; Vedrah Peteh/Cropix
Prevladavaju netralne palete boja, a dozu razigranosti daju zidne dekoracije koje je vlasnica Kristina sama napravila

Svaki put kad bismo u oglasniku vidjeli zanimljiv stan i ako bismo iskazali interes za njega, čak i prije nego bi ga obišli, u australskoj verziji Ikeinog planera, koja je tada bila dostupna besplatno putem interneta, odmah bih počela crtati novi tlocrtni raspored da vidim može li se iskoristiti njegov potencijal. U jednom sam trenutku imala više od 70 tlocrta, smije se 35-godišnja Kristina Medić, koja je sa suprugom na kraju odlučila kupiti stan površine 59 četvornih metara u zagrebačkom Rudešu.

Tražili su stan u zapadnom dijelu Zagreba kako bi ostali blizu obitelji koja nam pomaže s dvoje male djece, a ovaj na Rudešu kupili su preko APN-ovih poticaja. Budući da njegov tlocrtni raspored i oprema nisu mijenjani od 80-ih godina kad je zgrada sagrađena, adaptacija je bila neizbježna.

image
Vedran Peteh/Cropix

U stanu su promijenili gotovo sve.

- Najveća je razlika u tlocrtu. Takav raspored, usudila bih se reći, nema niti jedan stan u ovim tipskim zgradama jer je adaptacija sama po sebi bila zahtjevna - kaže Kristina.

image

Tlocrt zatečenog stanja

Privatni album
image

Tlocrt poslije adaptacije

Privatni album

Opisuje nam kako je u originalu ovo bio dvosoban stan. Na ulazu je, pokazuje nam, bio veliki hodnik s pregradnim zidom i ulazima u kuhinju, boravak te kupaonicu, koja je tada bila na današnjoj poziciji kuhinje. Kuhinja je bila na poziciji današnjeg ugradbenog ormara, a blagovaonica gdje je mala dječja soba, trenutačno u ulozi igraonice s izlaskom na balkon. U nastavku blagovaonice bio je veliki dnevni boravak.

image
Privatni album
image
Privatni album

Tlocrtni raspored i oprema stana nisu mijenjani od 80-ih godina kad je zgrada sagrađena

image
Privatni album
image
Privatni album

- Prilikom renovacije izvukli smo kupaonicu u veliki hodnik, od kupaonice smo napravili kuhinju i otvorili je prema boravku, dok smo boravku od 30 četvornih metara oduzeli osam kvadrata i napravili manju sobu. Znači, dobili smo trosoban stan - kaže Kristina, dodajući kako su uspjeli ostvariti i neka zanimljiva rješenja za skladištenje jer je stan je prilično mali za četveročlanu obitelj s puno stvari.

U interijeru prevladavaju neutralne nijanse, bijela i siva uz pokoji crni detalj u kombinaciji s drvom koje unosi toplinu u interijer i zidnim dekoracijama koje unose dozu zaigranosti.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Kuhinja je rađena po mjeri u bijelom mat iveralu s radnom površinom u drvenom dekoru i zidnim površinama u imitaciji mramora, a organizirana je u obliku slova "U" s elementima do stropa, kako bi se osiguralo dovoljno skladišnog prostora. Uz kuhinju je radni kutak za supruga, čiji je zid Kristina oslikala motivima lišća.

- Prvo sam skicirala olovkom, a zatim podebljala markerom - kaže Kristina.

Dnevni boravak je lišen velikog broja polica i otvorenih elemenata kako bi prostor ostao prozračan, a prostor za skladištenje ostvaren je velikim ugradbenim ormarom u hodniku između roditeljske sobe i dječje igraonice, zidnim kuhinjskim elementima do stropa i Ikeinim ormarom dugačkim dva i pol metra u roditeljskoj sobi, gdje je na zid iznad bračnog kreveta Kristina postavila naljepnice iz MagisWall brenda. U boravku se ističu i slike koje je Kristina također sama nacrtala. Zanimalo nas je izražava li se i inače kreativno i artistički, a ona u smijehu priznaje kako su joj najveći motiv bile financije.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Prvotna ideja je bila kupili slike, ali se za ono što mi se svidjelo na jednoj od najpoznatijih i najpovoljnijih svjetskih platformi za e-trgovinu tražilo 600 kuna. Ušla sam u knjižaru, kupila tvrđi papir većih dimenzija i sama nacrtala - kaže.

Razmišljala je i o kolorističkim tapetama u stanu, ali s obzirom na to da stan sjeverne orijentacije, bojala se da bi vizualno mogle zatvoriti cijeli prostor.

- Iz tog razloga su i gornji kuhinjski elementi bijeli, iako sam razmišljala i o drvu i kašmir dekoru, ali se ta kombinacija često počela pojavljivati u interijerima pa nisam htjela da ispadne kako kopiram najnovije trendove - priznaje.

image
Vedran Peteh/Cropix

S obzirom na to da stan sjeverne orijentacije, a kuhinja se nalazi na suprotnoj strani u niši, vlasnica je odabrala zidne elemente u bijeloj kako se prostor vizualno ne bi zatvorio

Na podovima je postavljen hrastov parket, ciljano u mat izvedbi, osim u kuhinji i kupaonici gdje je keramika.

- Svi nas pitaju kako je moguće da je kupaonica danas tamo gdje je bio hodnik, ali smo uspjeli odvod izvesti kroz pod, odnosno betonsku deku - kaže.

Renovaciju je Kristina osmislila s tvrtkom Gaćina projekt koja se bavi poslovima u graditeljstvu, a tijekom cijelog projekta imali su nekoliko ideja, ali su se na sugestiju obiteljskog prijatelja arhitekta odlučili za trenutačno rješenje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Prostor za skladištenje ostvaren je velikim ugradbenim ormarom u hodniku, zidnim kuhinjskim elementima do stropa i ormarom dugačkim dva i pol metra u roditeljskoj sobi

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Sprejem smo crtali po porušenom stanu, gledali gdje možemo smjestiti svaki pojedini komad namještaja i u kojim dimenzijama. Primjerice, htjela sam blagovaonski stol s crnim nogama i drvenom površinom na razvlačenje, a na kraju sam ga pronašla online, putem namještaj.hr. Također, htjela sam duboku sjedeću garnituru, ali su sve takve u ponudi bile dugačke tri metra. Ovo je bio jedini model koji je odgovarao dimenzijama, tu sam do posljednjeg trenutka sam bila u kontaktu s voditeljem Lesnine jer su očekivali iste modele i u drugim bojama, ali mi je drago da sam odabrala sivu - kaže.

image
Vedran Peteh/Cropix

Adaptacija je u konačnici stajala 30.000 eura, a Kristina i suprug planiraju još neke radove u budućnosti. Djeca su trenutačno s njima u roditeljskoj sobi, a kroz nekoliko godina tu bi prostoriju prenamijenili u dječju, dok bi roditeljsku osmislili u maloj dječjoj sobi.

- Razmišljam čak i o sklopivom zidnom krevetu kako bi se tijekom dana moglo neometano pristupati balkonu - kaže Kristina.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Uz kuhinju, po mjeri je izrađen i veliki ugradbeni ormar, dok je ostatak namještaja kupljen u salonima. Kupaonski elementi i namještaj u igraonici su iz Ikee, polica u boravku i blagovaonski stolci iz Emmezete... Detalji poput okvira kupljeni su u Jysku, a simpatično je što u njima i dalje stoje tipske ilustracije koje se dobiju uz kupljene okvire.

- Svidjeli su mi se ti prirodni motivi, nisam htjela nešto na silu kupiti, čekam dok ne nađem nešto što će me privući - smije se Kristina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:18