Par dana i gotovo

Izgradnja na licu mjesta: Jeftinije, praktičnije i estetski prihvatljivije hrvatske kućice

 PAUL BURK
U Deco panelima su pronašli jeftinije, praktičnije i estetski puno prihvatljivije rješenje.

U tvrtki Deco paneli osmislili su sustav gradnje kojim se izbjegava trošak specijalnog transporta već gotove kućice, što znatno smanjuje cijenu.

Prateći proizvođače mobilnih kućica i objekata raznih namjena koji su koristili proizvode iz asortimana tvrtke Deco paneli, prvog proizvođača SIP panela u Hrvatskoj te jedinog proizvođača dekorativnog SIP panela, u toj su tvrtki uvidjeli glavne nedostatke i probleme s kojima se oni često susreću.

image
SIP kućica

image
SIP kućica

Kao ključne nedostatke gotovih mobilnih kućica i objekata tako navode vrlo skupi transport do krajnjeg odredišta i u većini slučajeva nepristupačnih terena na koje se željeni objekt postavlja kao što su maslinici, vinogradi, plaže i slično zbog čega cijena transporta dostiže i do 1/3 ukupne vrijednosti objekta. Dodaju i kako završni izgled mobilnih kućica i objekata u većini slučajeva definira klasični sendvič panel koji se svojim izgledom ne uklapa na lokalitet na kojem se objekt nalazi. Stoga su u Deco panelima odlučili pronaći jeftinije, praktičnije i estetski puno prihvatljivije rješenje.

image
SIP kućica

- Osmislili smo sustav koji omogućuje gradnju objekta na licu mjesta čime se ukupna cijena značajno smanjuje jer se izbjegava trošak specijalnog transporta, a moguće je izgraditi i kućicu u različitim dimenzijama. Za izgradnju jedne kućice, ovisno o kvadraturi, te ukoliko se montira na licu mjesta potrebno je do 5 dana ako se radi po sistemu ključ u ruke. Konačna cijena ovisi o opremljenosti i željama kupaca, a kreće se oko 500 eura po metru kvadratnom. Ova cijena ne uključuje namještaj jer uređenje prepuštamo ukusu kupca - objašnjava Ante Martić, direktor obiteljske tvrtke Deco paneli.

image
SIP kućica

image
SIP kućica

image
SIP kućica

Glavnu konstrukciju čini drvo koje se oblaže SIP panelom izrađenim od OSB ploča između kojih je stiropor, a tehnologija proizvodnje ove tvrtke omogućuje i izradu SIP panela sa završnom teksturom kamena, cigle i drva te se na taj način dobiva završni fasadni sloj objekta koji se svojim izgledom savršeno uklapa na lokalitet na kojem se nalazi.

image
Goran Šebelić/CROPIX

image
Goran Šebelić/CROPIX

image
Goran Šebelić/CROPIX

- SIP je građevni materijal 21. stoljeća koji obuhvaća izolacijske i konstrukcijske performanse u jednom. SIP paneli sastoje se od izolacijske jezgre od stiropora, drvene konstrukcije i OSB ploče. Kombinacija materijala omogućuje primjenu panela na različitim klimatskim uvjetima te se mogu koristiti za izgradnju zidova, krovova, podova i ograda za stambene i poslovne prostore. Od SIP panela mogu se raditi objekti različitih namjena kao što su kiosci, ugostiteljski i plažni objekti, garaže, montažne kuće, vrtni objekti - nabraja Martić.

image
Goran Šebelić/CROPIX

Kako dodaje, gradnja SIP panelima brža je za 50 posto u odnosu na konvencionalnu gradnju, te daje mogućnost montiranja objekata na različitim i vozilima nepristupačnim terenima. Osim toga, tvrdi kako su SIP paneli među najboljim izolacijskim sustavima gradnje koji uvelike smanjuju potrošnju energije, tako izgrađena konstrukcija jačinom nadmašuje konvencionalnu gradnju u strukturnim ispitivanjima na udar vjetra i potres.
- Ovakvim načinom gradnje smanjuje se štetan utjecaj na okoliš jer se koriste ekološki prihvatljivi materijali koji ujedno i štede energiju, a u objekt ne prodiru vjetar i vlaga - zaključuje Martić.

image
Goran Šebelić/CROPIX

Prednosti gradnje SIP panelima

Kombinacija OSB ploča, stiropora i drvene konstrukcije omogućava primjenu panela u različitim klimatskim uvjetima te se mogu koristiti za gradnju zidova, krovova, podova i ograda za stambene i poslovne prostore. Od SIP panela mogu se raditi objekti različitih namjena, a ovakva gradnja brža je za 50 posto u odnosu na konvencionalnu gradnju te daje mogućnost montiranja objekata na različitim nepristupačnim terenima.

SIP paneli ubrajaju se među najbolje izolacijske sustave gradnje koji uvelike smanjuju potrošnju energije, a tako sagrađena konstrukcija jačinom nadmašuje konvencionalnu gradnju u strukturnim ispitivanjima na udar vjetra i potres.

Iako se za SIP panele govori da su građevinski materijal budućnosti, u svijetu se već naveliko gradi s njima. Ovo su samo neke od kuća koje se nalazeu Europi, Americi i Australiji, a koje su građene SIP panelima. Kao što vidite, sa SIP panelima možete graditi i modernije kuće, pa čak i luskuzne vile koje izgledaju jako lijepo, minimalistički i suvremeno.

Više informacija potražite na: www.dekopaneli.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 14:03