NEZADOVOLJNI

Izmjene i dopune Zakona o Komori arhitekata i komorama inženjera

Ministarstvo graditeljstva krenulo je s promjenama zakona bez ikakve konzultacije sa strukom i komorama te bez uvida u stvarno stanje, smatraju predsjednici komora. Četiri inženjerske komore protiv prijedloga Ministarstva graditeljstva

Predsjednici četiri inženjerske komore oštro se protive izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera, istaknuto je na konferenciji u prostorijama Hrvatske komore inženjera građevinarstva, gdje su prozvali na odgovornost Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike smatraju da je izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera Ministarstvo graditeljstva počelo mijenjati bez bilo kakve konzultacije sa strukom i komorama i bez uvida u stvarno stanje u tom segmentu.

- Ovakvo ponašanje izvršne vlasti pokazuje krajnju neodgovornost i nepriznavanje struke te svih izazova s kojima se suočavaju. Sve četiri komore zatražit će povlačenje tog prijedloga zakona - istaknuto je na konferenciji.

Predsjednici komora ne slažu se primjerice s ukidanjem pozicije voditelja - šefa gradilišta.

Na prvoj zajedničkoj konferenciji sudjelovali su Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata, predsjednik Komore inženjera građevinarstva Zvonimir Sever, predsjednik Komore inženjera elektrotehnike Živko Radović i predsjednik Komore inženjera strojarstva Željko Dorić.

Prema prijedlogu Ministarstva traži se, primjerice, da se ukinepoyicija voditelja - šefa gradilišta, što bi moglo dovesti do toga da netko mlad s fakulteta izravno vodi gradilište, čime bi se mogla ugroziti sigurnost.

Foto: Dragan Matić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:19