Gradi se novi, pametni grad

Jakarta više neće biti glavni grad Indonezije!

Velika investicija koja će promijeniti Indoneziju

Jakarta za desetak godina više neće biti glavni grad Indonezije. Uskoro započinje gradnja novoga grada, udaljenog oko 1400 kilometara od Jakarte, koji će biti smješten na Borneu.

Cijena gradnje je oko 37 bilijuna eura, a bit će pametni grad, minimalnog utjecaja na okoliš. Razlog ovoj odluci nije nimalo politički, nego vrlo praktičan: Jakarta, naime, tone.

Premještanje bi moglo olakšati pritisak na Jakartu u kojoj živi 10 milijuna ljudi, zbog čega je grad potonuo 2,5 metra u posljednjih 10 godina.

S obzirom na to da dvije petine grada sjedi ispod razine mora, izvješća sugeriraju da bi porast vode uzrokovane klimatskim promjenama mogao vidjeti dijelove Jakarte, koji se nalazi na obali otoka Jave, potopljene do 2050. godine.

Grad također pati od gužve u prometu i opasno visoke razine onečišćenja. No, ne planiraju preseliti kompletno stanovništvo Jakarte u novu prijestolnicu.

Novi grad s oko 1,5 milijuna stanovnika prostirat će se na više od 40.000 hektara zemlje, a izgradnja bi trebala započeti 2020. godine.

Ovo nije prvi put u modernoj povijesti da je neka zemlja preselila svoj glavni grad. Brazil je 1961. godine preselio administrativni kapital iz Rio de Janeira u Brasiliju, grad koji je osmislio Oscar Niemeyer.

Egipat trenutno gradi novu prijestolnicu u pustinji izvan prenapučenog Kaira, u kojoj će se nalaziti vertikalni šumski stambeni blokovi koje je dizajnirao Stefano Boeri.

U Švedskoj se grad Kiruna također seli, jer se urušava u podzemni rudnik.

Foto: REUTERS/Willy Kurniawan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:05