Kontrast luksuza i antiluksuza

JAKO COOL URED: Atraktivan ured s rotirajućim ormarima u Rijeci

Ured u ulici Dolac u Rijeci s rotirajućim ormarima koji zapravo služe za puno više od toga. To su dva multifunkcionalna volumena presvučena u prekrasan messing

PROFIL
  • INFO: Ured arhitektonskog biroa Studio-a29
  • LOKACIJA: Rijeka
  • PROJEKT: arhitekt Albi Enesi i njegov tim

Atraktivan ured u ulici Dolac u Rijeci, u kojem se generira potencijal suradnje i multidisciplinarnosti, djelo je arhitektonskog biroa Studio-a29 i arhitekta Albija Enesija, koji su uredili za sebe. To je prostor u kojem za istim stolom može raditi dvočlani ili tim od 25 ljudi. Kako bi to ostvarili, koristili su kinetičko kretanje kao generator prostora i hijerarhije, zato se volumeni okreću.

- Svako kretanje generira energiju, a u našem kontekstu ona daje mogućnost prostoru koji može služiti za radionicu, prezentaciju knjiga, izložbe… Svaki od tih prostora dobivenih kretanjem volumena nama predstavlja novi moment, novo znanje, novu energiju - kaže Albi Enesi te dodaje da otpočetka u svojem radu njeguju multidisciplinarni pristup struci.

Pogledajte video!

Studio-a29 je projektantski ured osnovan 2009. godine u Trstu dok su njegovi osnivači bili studenti. Bave se projektiranjem novogradnji, rekonstrukcijama povijesnih zgrada, arhitekturom interijera i produkt dizajnom, a kroz udrugu ManifeTSo 2020 i procesima urbane regeneracije. Posljednje četiri godine Studio-a29 ima ured u Rijeci, a onaj talijanski se preselio u Pordenone.

Spoj arhitekture i produkt dizajna bio je neizbježan jer volumeni rotirajućih ormara imaju više identiteta: oni su istodobno zid, vrata, već spomenuti ormar, a zatim i dekoracija te strukturalni element

Kako komuniciraju ovih dana i što se sada radi?

- Otpočetka radimo na daljinu i koristimo smart-working tehnike pa nam ova situacija znatno ne komplicira interne radne uvjete. Građevinarski je sektor u Italiji u ozbiljnom zastoju, ali to nam omogućuje investiranje vremena koje je inače za gradilišta u edukaciju i uštimavanje kreativnog procesa te projektiranje - odgovara Albi Enesi.

Ulica Dolac, u kojoj je smješten ured, paralelna je s Korzom. Nalazi se na prvom katu povijesne zgrade koja datira s kraja 19. stoljeća. Prostor je bio u derutnom stanju.

- Osnovna misao projekta je bila da na vidjelo izađu geometrijske proporcije jedne povijesne zgrade tog perioda i kalibra. Na neki način stvoriti kutiju praznu od pregrada i oslobođenu od hijerarhije prostora - opisuje on.

U hodniku je smještena većina funkcija; sustavi grijanja i hlađenja, garderoba, arhiva, kuhinja, sanitarije. Iz njega se ulazi kroz tri otvora u glavnu prostoriju veličine oko 80 kvadrata, tlocrtno je pravokutnik površine 5 puta 15 metara, a interni gabariti su definirani s dva multifunkcionalna rotirajuća volumena presvučena u mesing. Ti volumeni služe i kao pregrade i kao namještaj te odvajaju cijeli prostor u tri zasebna ureda u nizu. Središnji je namijenjen sastancima i primanju stranaka.

Osnovna misao projekta bila je da na vidjelo izađu geometrijske proporcije jedne povijesne zgrade

Ovaj je ured suvremen u smislu da se njegovim uređenjem pokušava baviti pitanjima o tome što ljudima predstavlja radni prostor. Kako prostor može direktno ili indirektno pridonijeti kvaliteti rada, suradnje i svakodnevice? Pospješuje li korisnikovu introvertnost ili ekstrovertnost?

Takvo opterećenje trebalo je tretirati kao strukturalni element i zato je ispod parketa čelična potkonstrukcija koja raspodjeljuje tu silu na postojeću drvenu međukatnu konstrukciju zgrade. Volumeni kad se zavrte mijenjaju gabarite prostora te dobivaju ulogu novonastalih zidova i vrata. Stvaraju se koridori te prostori različitih dimenzija. Volumeni imaju i funkciju ormara. Obučeni su u mesing jer su zapravo jedini dekorativni element - objašnjava arhitekt Enesi te dodaje da im se sviđa kontrast “luksuza” zlatnih tonova i “antiluksuza” oksidacije mesinga i njegovo habanje ogrebotinama tijekom vremena. Sav su namještaj oni dizajnirali, osim stolica i rasvjete.

Foto: Koridor 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:28