Razigrana estetika

Jako fora obiteljski dom: Povijesni prostor s modernim dizajnom i dopadljivim humorom

 Gieves Anderson
Obiteljska razigrana umjetnička zbirka pomogla je u informiranju redizajna, naglašavajući svaku sobu

Osam godina nakon dovršetka arhitektonske obnove građevine iz 1899. u povijesnom Prospect Heightsu u New Yorku, studio Frederick Tang Architecture (FTA) vraća se ponovno kako bi redizajnirali interijer. Saznajemo kako je u ovom procesu studio FTA blisko surađivao s vlasnicima i njihovim 5-godišnjim sinom - koji su tijekom suradnje postali dragi prijatelji arhitekta - kako bi stvorili kohezivnu, ali razigranu estetiku koja spaja različite ukuse pojedinih članova obitelji.

image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson

Prva suradnja započela je još 2013. godine, nakon što su vlasnici kupili povijesnu zgradu koja gleda na mali park u mirnom bloku. Obnova studija FTA-e bila je usredotočena na očuvanje oštećenih povijesnih detalja, kao što su vitraž prozora, ukrasni drveni stupovi i stražnji povijesni erker koji je obnovljen sa staklenim vratima kako bi se otvorio na prostranoj novoj palubi. Studio je blisko surađivao s Komisijom za očuvanje znamenitosti, reorganizirajući interijer kako bi omogućio najam prostora na razini vrta i vlasnički tripleks za njihovu rastuću obitelj.

image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson

2020. godine vlasnici su se ponovno obratili studiju FTA za nastavak projekta, ovaj put usredotočujući se na interijere koji će naglasiti zabavnu osobnost obitelji - koja sada uključuje njihovog sina i dva šteneta - dok još uvijek žele zadržati zamršene povijesne detalje koje vole. Središnji izazov za FTA bilo je elegantno spajanje različitih ukusa dviju žena. Dok jedan preferira uglađeniju estetiku, drugi teži odvažnoj paleti inspiriranoj popom.

"Cilj je bio prigrliti njihove dispozicije - nečiju sklonost da se sve podudara, a na drugu stranu ljubav prema smjelosti i crnoj boji. Iznenađujuće, oboje su cijenile neočekivano i razigrano", objašnjava direktorica dizajna interijera u studiju FTA-e Barbara Reyes. "Postoji zanimljiva dvojnost koja se događa u cijelom domu: povijesni prostor s modernim dizajnom i dopadljivim humorom."

image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson

FTA je započeo projekt reprogramiranjem i reorganizacijom prvog kata kako bi se optimizirao za razna događanja. Prije je dnevni boravak odvajao blagovaonicu i kuhinju, što je otežavalo navigaciju i organiziranje večera. Kao rješenje, FTA je premjestio blagovaonicu uz kuhinju, na sredinu kata, dok je dnevni boravak premješten na prednji dio kuće. To je stvorilo besprijekoran protok od kuhinje do blagovaonice do dnevnog boravka - međusobno povezana zona za zabavu.

Unutar ovog obnovljenog okvira, FTA je ponovno uspostavio paletu i cjelokupnu viziju doma, dodajući mu duboke, zasićene boje, podebljane uzorke i slojevite teksture koje se čitaju kao uglađeni pop. Kako bi ostali u okvirima proračuna, obnovili su postojeće dijelove obiteljskog namještaja iz sredine stoljeća svježom bojom i tkaninama, dok su redizajn učvrstili izborom novih komada - mješavinom starinskih nalaza, elegantnih suvremenih predmeta i prepoznatljive prilagođene detalje. Obiteljska razigrana umjetnička zbirka pomogla je u informiranju redizajna, naglašavajući svaku sobu.

image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson
image
Gieves Anderson

U dnevnoj sobi tepih nadahnut terrazzom postavlja temelj za kauč u obliku polumjeseca od plavog baršuna, ružičaste grafičke zavjese, ležaljku s uzorkom i svijetloplavu skulpturalnu metalnu klupu. U susjednoj blagovaonici, starinski stol dotjeran je u eboniziranu crnu boju kako bi se razlikovao od svog kolege od tikovine: regala sa sredine stoljeća. Smješten preko puta blagovaonskog stola, služi kao vitrina za omiljenu obiteljsku kolekciju. Prilagođena, ugrađena klupa s lebdećim naslonom presvučenim tirkiznom tkaninom upotpunjuje prostor.

Plavo-ružičasta paleta nastavlja se i u sobi, a u praonici, eterična tapeta boje breskve i plave naglašena je crnim metalnim lučnim ogledalom. Spavaće sobe na katu ažurirane su živopisnim, bogatim zidnim oblogama i akcentima u tonovima dragulja.

image
Frederick Tang Architecture
image
Frederick Tang Architecture

Sinova soba je raskošan vrhunac doma. Njegov zahtjev za dugama bio je malo prilagođen kako bi se osiguralo da ga neće prebrzo prerasti. Ostali istaknuti komadi uključuju točkasti tepih, vintage oblikovanu stolicu i regal koji se može podešavati kako raste. „Bogate boje poput plave u Leonovoj sobi i crne bile su ključne za dizajn. To je kao dodavanje kiseline da ublažite slatkoću”, kaže Reyes.

“Ima toliko lijepih i povijesnih detalja koje smo htjeli prihvatiti, ali i nadograditi za bolju upotrebu. Osim toga, novi dizajn pokazuje bujni duh obitelji”, objašnjava osnivač i direktor FTA Fred Tang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:21