Utjecaj inflacije

Je li moguć rast kamata na kredite? U Americi rekordne cijene nekretnina, kao i u dijelovima EU


Moglo se čuti da za modularnu gradnju u Hrvatskoj nema dovoljno proizvođača ni ponuda
 Shutterstock
Značajno povećanje kamata se neće dogoditi. Europska središnja banka ne očekuje podizanje kamatne stope do 2024./2025., kaže Stojić

Utjecaj inflacije, je li moguć rast kamata na kredite, poskupljenje materijala za gradnju, nedostatak radne snage i slično, bile su teme koje su se provlačile kroz predavanja na konferenciji o razvoju nekretnina Filipović ZagRE 21 održanoj prošli tjedan u Zagrebu, bile one najavljene ili ne, jer su to u ovom sektoru u ovom trenutku vrlo važna pitanja.

OSJETLJIVA SITUACIJA

Zaključak stručnjaka za trgovanje nekretninama bio je da cijene stanova i kuća ne mogu rasti unedogled jer plaće stanovnika to ne prate i već su dosegnule plafon. Ipak, ako se gleda s jedne strane na globalnu situaciju s građevinskim materijalom i nedostatkom radne snage, i s druge na potražnju za novogradnjom u Zagrebu, to se teško može odnositi i na novogradnju za koju se očekuje da će donekle još rasti, osobito iz perspektive investitora, onih koji se bave gradnjom ili građevinskim materijalima. Koliko će kupci još to pratiti, ostaje otvoreno pitanje.

image
Tomislav Kristo/CROPIX

Panel na temu - je li stabilnost cijena u građevini stvar prošlosti izazvao je puno pozornosti jer je pokazao koliko je osjetljiva situacija. Investitor u poslovne prostore rekli su da nisu sigurni u daljnja ulaganja jer renta ne može pratiti cijenu gradnje i ulaganja.

- Mislim da ćemo u ovakvoj situaciji pričekati s novim projektima jer rente ne idu u istom ritmu - rekao je Arn Willems, direktor GTC Croatia, investitor primjerice nedavnog velikog projekta Matrix.

Sve to zasad ne koči stanogradnju. Svi su se sudionici panela složili da se očekuje daljnji rast cijena svega oko gradnje zbog nestabilne situacije na globalnom tržištu građevinskih materijala. Burzovnim materijalima, kao što je čelik, cijene su narasle više od sto posto, ali i drugima.

- Nakon stagniranja proizvodnje, izlazak iz pandemije doveo je do booma na tržištu i to ne samo u građevinarstvu, nego i autoindustriji. Kad se restartalo proizvodnju, taj veliki rast potražnje sve je iznenadio. Burzovni materijali odjednom nisu dostupni, na mjesečnoj bazi cijene su više od 10 pa do 150 posto. Potražnja Amerike za drvom je velika i onda ga za Europu ostane malo. Mi proizvođači morali smo dizati cijene - istaknuo je Daniel Domini, direktor tvrtke Saint Gobain - građevinski proizvodi Hrvatska.

image

Moglo se čuti da za modularnu gradnju u Hrvatskoj nema dovoljno proizvođača ni ponuda
Shutterstock

UBRZANI OPORAVAK

Moglo se čuti čak i to da će relativno brzo, za pet do deset godina, budućnost - printane kuće, biti jedini izlaz iz krizne situacije.

Ipak, ni to ili slično trenutačno nije tako jednostavno jer za, primjerice, prefabriciranu (modularnu) gradnju u Hrvatskoj nema dovoljno proizvođača ni ponuda.

- Na projektu koji sada pripremamo u Zagrebu, bio je plan raditi prefabrikatima, ali tko to može napraviti, kakva je logistika, koji su stručnjaci na raspolaganju... Ovisimo samo o jednom proizvođaču. Zato trenutačno razmišljamo o tome hoćemo li uopće ići u tu priču s prefabrikatima, jer bismo u konačnici imali više troškove - rekao je Marin Štenglin, član Uprave tvrtke Alfa stan.

Vezano za kamate na kredite, bilo je razmišljanja nekih stručnjaka o tome ako će one rasti, da će to biti vezano za inflaciju. Ali i drukčijih mišljenja, čak relativno optimističnih. Na jednom od predavanja Hrvoje Stojić, makroekonomist iz PBZ Croatia osiguranja, rekao je kako smatra da se nakon velikog ekonomskog šoka zbog pandemije gospodarstvo ubrzano oporavlja, brže nego što je očekivano, ali će za to trebati još neko vrijeme. lani je Hrvatska imala pad od osam posto, ove godine je rast osam posto.

image
Shutterstock

KRIZA U KINI

- Top teme su inflacija, nedostatak radnika, cijena nafte raste, poremećaj u nabavnim lancima, povećanje cijena prijevoza tereta, rast cijena nekretnina. U Americi se bilježe rekordne cijene nekretnina, ali i u mnogim zemljama EU. Što nas čeka? Moje mišljenje je da je ova inflacija kratkoročan fenomen. Što više šokova kao što je porast cijena imamo ove godine, to će sljedeća biti stabilnija. Inflacija u EU zoni iduće godine past će za dva posto. I u Americi, gdje je inflacija najveća, ima prostora za oporavak - smatra Stojić.

Tempo rasta naprednih ekonomija će se usporiti, dodaje on, Kina ima veliku krizu tržišta nekretnina, gasi tvornice zbog smanjenja CO2. Kreditni impuls i u Americi i u Kini iznimno su negativni.

- Nekretnine su jako osjetljive na ove teme. Ipak, mislim da se značajan rast kamata neće dogoditi. Europska središnja banka ne očekuje podizanje kamatne stope do razdoblja 2024./2025. godine - zaključio je Hrvoje Stojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:21