U POSJETU

Je li ovo stan za život ili hotelska soba? Idemo u netipičan dom u Zagrebu čiji vlasnik često putuje

 Deni Horvatic/
Kaže da je stan bio u užasnom stanju, ali ga je kupio kada je vidio da ima veliku količinu dnevnog svjetla

- Primarni materijali oblikovanja su beton, aluminij, staklo i drvo te se oni koriste dosljedno svojim tehničkim i oblikovnim karakteristikama. Crveni koloristički akcenti u stanu također su preuzeti iz originalnih kolorita građevine koje je uspostavio arhitekt Jelinek - objašnjava arhitekt Luka Cindrić.

Vlasnik stana je, saznajemo, mladi Zagrepčanin koji u stanu kratko bortavi jer često putuje. Upravo zbog toga, ističe arhitekt, kroz njihov inicijalni razgovor stan od 40 četvornih metara poprimio tipologiju "hotelske sobe" i u konačnici postao funkcionalno iskorišten prostor.

image
Deni Horvatic/
image
Deni Horvatic/
image
Deni Horvatic/

Jedna od glavnih karakteristika ovog stana je, nastavlja, južna vizura i panoramski pogled na Zagreb. Upravo su te karakteristike bile polazišna točka i prioritet pri projektiranju i samom preuređenju. Stan u potpunosti koristi svoju poziciju na višim katovima i kompletan unutarnji raspored podređuje tome. Kompletno ostakljenje pročelja omogućuje direktnu komunikaciju s okolnim kontekstom, čime se dodatno naglašava pozicija unutar niskog urbanog tkiva.

image
Deni Horvatic/

- Stan je funkcionalno podijeljen u tri cjeline: kuhinja s blagovanjem, dnevni boravak i spavaći dio te se nezavisnost svake od tih cjelina postiže uporabom zavjese koja se proteže cijelom tlocrtnom površinom. Zavjesa osim uloge podjele prostora također služi i kao zaštita od južnog sunca. Obilje dnevnog svjetla i otvoren pogled na grad iz svih dijelova stana čine ovaj prostor pravom malom wellness oazom unutar užurbane gradske vreve - objašnjava arhitekt Luka Cindrić i otkriva kako su mu vlasnici rekli da je njihov prvi susret s ovim stanom bio zapanjujuć jer je prostor bio u vrlo lošem stanju, vjerojatno zato što godinama nitko nije u njemu stanovao. Usprkos tome, pri prvom posjetu otvorene vizure i velika količina dnevnog svjetla ukazale su na potencijal lokacije te na kraju bile i razlog za njegovu kupovinu.

image
Deni Horvatic/

U ovom stanu jedan od najzanimljvijih detalja su fotografije na zidu Denija Horvatića, inače dobitnika nagrade Matina Viculin za suvremenu footgrafiju i prijatelja vlasnika stana. Denijeve fotografije odredile su i odabir rasvjete za stan jer su na tom mjestu pozicionirani reflektori koji stvaraju mali “muzej” moment.

image
Deni Horvatic/
image
Deni Horvatic/
image
Deni Horvatic/

Namještaj je neki prenešen iz starog stana, neki je novo kupljeni. Svaki komad namještaja ima neku svoju priču, tako je primjerice crveni Vitra slonić uspomena iz djetinjstva, a stakleni stol je odabran kroz šalu jer je u razgovoru bilo rečeno da bi bilo dobro da je veliki, ali najbolje nevidljivi.

image
Deni Horvatic/

- Proces preuređenja počeo je 2021. i trajao tijekom 2022. godine, usred pandemije koronavirusa. S obzirom na malu kvadraturu stana, osim klasičnih tegoba s kojima se svi susreću tijelom preuređenja, ovdje je također bila prisutna i činjenica da se izvođači u stanu nisu mogli preklapati i da je njihov raspored dolazaka bio nestabilan. Ukupno gledajući, to je oduljilo sami rok useljenja, ali s obzirom na okolnosti, rekao bih da je proces uređenja tekao i više nego zadovoljavajuće - ističe Luka Cindrić i za kraj naglašava kako projekt "093 - HYBRID HOTEL ROOM" poštuje i revitalizira naslijeđe razdoblja 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je stambena arhitektura Zagreba doživljavala svojevrsni vrhunac. Projekt stvara funkcionalan prostor koji zadovoljava sve zahtjeve današnjeg života i prikazuje primjer suživota dvaju vremenskih epoha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:41