ODMOR ZA DUŠU

Jedan sasvim neobičan hotel koji se sastoji od 14 koliba u skandinavskom stilu

 Florent Michel @11h45
U hotelu pod nazivom Breitenbach Landscape Hotel – 48° Nord, došlo do spoja dvije iznimno bogate kulture

Hytte je naziv za skandinavske tradicionalne drvene kućice koje su inače smještene na selu ili negdje u šumi. Hytte se obično gradi u drvu kojega Skandinavci imaju na pretek i često znaju biti obojane u crvenu boju. Osim što su svojim vanjskim izgledom dosta jednostavne, takvo je obično i unutarnje uređenje. Hytte obično svojim stanovnicima pruža spartansku udobnost. Voda i struja uglavnom nisu dostupne u ovim kolibicama, a oprema koja se nalazi unutra većinom se sastoji samo od stola, nekoliko stolica, osnovnog kreveta i naravno peći na drva tako da se održi toplina i poznata hyyge atmosfera u kolibi. Podaci govore da samo u Norveškoj ima preko 400 000 koliba ovog tipa na nešto više od 5 milijuna stanovnika, to vam govori sve o važnosti ovih građevina. Svake godine ih se izgradi još tisuće, ako putujete Norveškom možete ih vidjeti na sve strane. Međutim ovakav oblik gradnje nije rezerviran samo za skandinavce, dobra arhitektura svugdje je dobro došla.

image
Florent Michel @11h45
image
Florent Michel @11h45


Tako je u projektu hotela smještenog u Breitenbachu u Francuskoj, pod nazivom Breitenbach Landscape Hotel – 48° Nord (hotel48nord) došlo do spoja dvije iznimno bogate kulture - one skandinavske i francuske, jednako tako su se tu spojile i dvije sile - priroda i arhitektura. Hotel je projektiran od strane arhitektonskog ureda reiulframstadarkitekter kojima inače nije strana skladana suradnja prirode i arhitekture kroz projekte.

image
Florent Michel @11h45
image
Florent Michel @11h45

Breitenbach Landscape Hotel nudi holističko i istinsko iskustvo ekoturizma u Alzasu, nadahnuto skandinavskom tradicijom i nadovezujući se na kulinarske, wellness i prirodne datosti regije. Smješten na visinama alzaškog sela Breitenbach, krajobrazni hotel 48 ° Nord reinterpretira tradicionalnu skandinavsku kolibu, mjesto povlačenja i spajanja s divljom prirodom. Ovaj projekt je smješten u srcu zaštićenog područja Natura 2000 te je osmišljen tako da se uklopi u očuvano okruženje, a da ga nikad ne ometa.

image
Florent Michel @11h45
image
Florent Michel @11h45


Francusko-danski klijent u spoju s norveškim arhitektima, te njihova zajednička privlačnost vezana za dizajn i prirodne materijale je bila povod iz kojeg je nastao ovaj neobični hotel. Krajobrazni hotel Breitenbach ujedinjuje odvažnu arhitekturu i dizajn, duh blagostanja i vrhunsku kulinarsku kulturu, spajajući lokalni identitet s krajolikom kroz oblike koji još nisu viđeni u regiji.

image
Florent Michel @11h45
image
Florent Michel @11h45
image
Yvan Moreau

Hotel se sastoji od 14 koliba u skandinavskom stilu, uključujući i prijemnu zgradu koja u sebi sadrži i restoran. Kada dolazite na lokaciju to je prva zgrada s kojom ćete se susresti. Građevina je omotana u drvo kestena koje je pomno obrađeno u lokalnoj radionici. Unutarnji dio objekta obložen je finim tamnim drvom koje je u skladu s namještajem, bez previše detalja. Glavnu točku u prostoru stvaraju velike staklene stijenke koje se širom otvaraju na terasu i tako povezuju prekrasni krajolik s objektom, uneseći ga direktno u prostor.

image
Florent Michel @11h45
image
Yvan Moreau

Ostatak hotela sačinjavaju male kolibe izrađene kompletno od drva u tradicionalnom skandinavskom stilu, a jednako tako prate tradiciju i minimalističkom uređenju. Male, lagane, diskretne, kolibe su jednostavno raspoređene po padini. Izgrađene su na postolju pa se mogu čak i ukloniti, tako da krajolik ostaje očuvan i prirodan, netaknut.

image
Yvan Moreau
image
Yvan Moreau
image
Yvan Moreau

Cilj projekta nije bio izgradnja hotela samog po sebi, već stvaranje mjesta za život, staništa za doček ljudi i pružanje prilike za jedno sunzualno putovanje novim svemirom u prirodnom okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 23:53