Turističko središte

Jedini grad u Dalmaciji s razumnim cijenama za Hrvate: Cijene nekretnina dostupne domaćim kupcima

 Nikolina Vuković Stipanićev/CROPIX
Šibenik - predivno turističko središte i dalje je cijenama nekretnina dostupno i domaćim kupcima

Šibenik je i dalje najpovoljniji grad u Dalmaciji porema cijenama kvadrata. Usprkos njegovu atraktivnu izgledu i romantičnoj atmosferi, taj ja grad sačuvao razumne cijene nekretnina, naročito ako govorimo iz perspektive domaćih kupaca. Za to je nekoliko razloga, primjerice, činjenica da nije prometno povezan kao Split, Zadar i Dubrovnik. Ipak, svi koji Šibenik posjete zaljube se u njega, a najviše se i razvija u pozitivnom smislu. Za ulaganje, prema cijenama još je dostupan domaćim investitorima. Zasad je turistički doživljen kao grad za boravak od dan, dva, sa sve više onih koji se zadrže i četiri, pet zbog festivala ili obilaska obližnjih nacionalnih parkova.

image
Divna Bulat iz agencije Domus nekretnine
Domus nekretnine

Nema novogradnje

- Šibenik je još uvijek povoljniji u cijenama nekretnina i jer nije percipiran kao kupališno odredište, iako ima svoju plažu Banj, a brodom i autom brzo se dolazi do mjesta za kupanje. Doživljava ga se prije svega kao mjesto turističkog obilaska zbog njegove povijesti, obnovljenih tvrđava i uređenosti grada. Tu se trgovanje nekretninama uglavnom svodi na domaće ljude, i tek povremeno strance. Ni blizu kao što je to slučaj u županiji sa Srimom, Primoštenom, Vodicama i Rogoznicom - kaže Divna Bulat, direktorica agencije Domus nekretnine i voditeljica strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina Šibensko-kninske županije.

Pokazatelj situacije vezano za nekretnine, smatra Bulat, činjenica je da u gradu nema novogradnje, a kada se pojavi kupci, oni su domicilno stanovništvo. Uglavnom se nekretnine u Šibeniku kupuju pomoću kredita.

- Naravno, i ovdje ima razlike u nekretninama, ovisno o položaju, pogledu na more, stanju građevine, veličini i slično, a povremeno ima i skupih izuzetaka. Cijene stanova su od oko 1200 eura za kvadrat do 1700, možda i do 1800 za one s izuzetnim pogledom na more i lokacijom. Ipak, to nije niti blizu Splitu - navodi Divna Bulat.

image
Shutterstock

Očekivanja

Dugoročno bi se takva situacija mogla donekle promijeniti. Prednost je i to što nije došlo do iseljavanja stanovništva iz središta grada. U staroj jezgri dosta je nekretnina namijenjeno turizmu, ali i dalje se osjeća povezanost s lokalnim životom. Velika su očekivanja oko razvoja zone TEF, a uskoro se otvara još jedna uređena tvrđava Sv. Ivan.

Info

1. Kuća površine 313,86 m2 s tri stana, parcela 345 m2, do gradske plaže 1300 metara. Cijena 249.000 €

2. Trosobni stan površine 104,82 m2 i garaža 11,42 m2. Cijena 165.000 €

3. Kuća, kamena, površine 66,02 m2, terasa s pogledom na more. Cijena 89.000 €

image
Domus nekretnine
image
Domus nekretnine

Potražnja za kućama s bazenima, kako uz more, tako i u zaleđu

U okolici Šibenika potražnja je za kućama s bazenima, kako uz more, tako i u zaleđu, no opet zavisno o atraktivnosti lokacije. Takve se nekretnine traže za kupnju, kaže Divna Bulat, za kasnije korištenje vlasnika i najam. Idealne su kuće od tri spavaće sobe, s nekoliko toaleta, većim dnevnim boravkom, bazenom, vrtom. Inače, u Šibensko-kninskoj županiji najveći je promet nekretninama u Vodicama. Cijenu najviše drže Primošten, Betina, Rogoznica, dio otoka Murtera...

- Primošten, ako se radi o top nekretnini koje su rijetko na tržištu, može imati i cijenu kvadrata kao Hvar - ističe Divna Bulat iz agencije Domus nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:03