MODERNA VILA

Jesenski odmor u čarobnoj Lici: Zavirite u prekrasnu kuću sagrađenu od smreke. Stopljena je s prirodom...

 Stipe Surać
Moderna vila u Lovincu sagrađena je od drveta smreke tako da bude u potpunosti stopljena s okolinom, a okružuje je predivna priroda

Jesenski posjet Lici poseban je doživljaj za svakog tko želi uživati u netaknutoj prirodi, privatnosti, miru i tišini. Upravo to nudi Villa Lovelos, smještena u mjestu Lovinac, odnosno zaseoku Rasoja ispod brda Medvidovača, na nadmorskoj visini od 600 metara. Projekt za Villu Lovelos potpisuje arhitektica Marija Perko, a vizija je bila sagraditi kuću i sve pomoćne objekte od drveta tako da budu u potpunosti stopljeni sa okolnim krajobrazom, a da svi betonski dijelovi budu ukopani u zemlji i nevidljivi.

image
Stipe Surać
image
Boris Kačan
image
Nikša Vrkić

- Željeli smo da naši gosti dožive osjećaj topline i ugode koje daje drvo i to u šumskom ambijentu, gdje su jedini zvukovi koji se čuju vjetar koji šumi kroz drveće, cvrkut ptica, rika srnadaća... Pritom mogu uživati u pogledu na srne na livadi, razigrane vjeverice koje plešu po drveću ili noćno nebo prepuno zvijezda - kaže vlasnik Nikša Vrkić.

image
Stipe Surać
image
Stipe Surać

U prizemlju vile su smješteni kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica u jednom dijelu te praonica, kupaonica, walk-in tuš kabina, sauna i hidromasažna kada u drugom dijelu. Oba dijela imaju otvorenu komunikaciju prema terasi i ostalim dijelovima vile. Potkrovlje čine tri sobe i dvije kupaonice te balkon s kojeg seže pogled na cijelo imanje i okolne planine. Pokrov kuće napravljen je od ravnog falcanog lima, karakterističnog za Liku, a sve u cilju što bržeg otapanja snježnog pokrivača.

image
Stipe Surać
image
Stipe Surać

Pored kuće je grijani bazen s infinity rubom dugačak 10 metara, koji je na proljeće, ljeto i u ranu jesen dodatni adut ove vile čiji je kapacitet osam osoba. Što se tiče namještaja, kuhinja i kuhinjski otok, ugradbeni ormari, kreveti, stolovi i unutarnja vrata napravljeni su po mjeri od prirodnih materijala, kao i finska sauna. Ostali namještaj - sofa, fotelja, stolice, tepih... su poznatih nizozemskih dizajnerskih brendova.

image
Stipe Surać
image
Stipe Surać

- Kuća je moderno namještena s pokojim tradicionalnim detaljima kao što su staze u hodniku i sobi od originalno ispredene janjeće vune. Njih su suprugina i moja baka ručno izradile, na što smo posebno ponosni. Ili tepisi, također od janjeće vune, što te uvijek podsjeća gdje se kuća nalazi. Tu su i taburei od debla bukve koje sam sam ručno obradio - govori Nikša Vrkić.

Suvremene ideje i potrebe razumijevanja i povezivanja s prirodom unijete su u kuću upotrebom prirodnih materijala, boja i tekstura koje sugeriraju na kamen, vodu, zemlju ili šumu. Također, upotrebom staklenih stijena koje usmjeravaju fokus na različite okolne motive iz prirode (udaljeno gorje, prostrana livada ispred kuće, nebo, šuma ili drveće oko kuće). Najveći izazov pri gradnji su, ističe vlasnik, bile instalacije.

image
Stipe Surać
image
Stipe Surać

- Korak po korak, dosta upornosti i još više strpljenja pa prvo struja, pa voda pa pristupni put. Kad nema javne infrastrukture, sve je puno teže, skuplje i dugotrajnije. Tako je i za odvodnju bilo potrebno napraviti interni kanalizacijski sustav. Ipak, najteže je bilo doći do vode jer dolazi iz bušotine na samom terenu. Da se uopće krene s bušenjem, trebalo je prethodno napraviti geoelektrično ispitivanje tla, koje je pokazalo gdje točno zabušiti. Tog datuma se posebno sjećam, 3. kolovoz 2018.g., kad me okupala mutna voda iz podzemlja. Osjećao sam se toliko ushićenim, kao da je nafta potekla umjesto vode… - sjeća se Nikša Vrkić.

image
Stipe Surać
image
Stipe Surać

Što se tiče grijanja, ono je podno, a kuća je opremljena dizalicom topline. Također postoji mogućnost odabira - na struju ili drva, s kaminom kao središnjim objektom unutar kuće.

image
Stipe Surać
image
Nikša Vrkić
image
Nikša Vrkić

Villa Lovelos se nalazi na imanju od skoro 20.000 četvornih metara i omeđena je u gotovo cijelom opsegu suhozidom dugim oko 700 metara, na koji je vlasnik posebno ponosan. Sav suhozid napravljen je kamenjem iz iskopa, u nekoliko radnih akcija Nikšinih vještih prijatelja i rođaka, i uz pripremne radove koji je on odradio zajedno sa sinovima.

image
Stipe Surać
image
Boris Kačan
image

Nikša Vrkić ispred Ville Lovelos u fazi gradnje

Za kraj, vlasnik nam je ispričao zanimljivu priču o povijesti i imenu Ville Lovelos.

- Hrvati su u lovinački kraj došli u prvoj polovici sedmog stoljeća, kao saveznici bizantskog cara Heraklija, a u cilju rušenja avarske moći. Prema predaji, vodila su ih petorica braće: Lovelos, Klukas, Kosenec, Muhlo i Hrobatos te sestre Buga i Tuga. Postoji predaja koja govori kako je jedan od braće, Lovelos, na području današnjeg Lovinca utemeljio svoju rodovsku zajednicu koja je po njemu i dobila današnje ime. Kao i Villa Lovelos - otkrio nam je Nikša Vrkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:22