NEDALEKO OD ZAGREBA

Jeste li ikad vidjeli ovakvu montažnu kuću? Sagrađen je i unutarnji bazen, a cijena po kvadratu je brutalno jeftina...

 Foto studio Uno
Osim impresivnog pogleda na bazen iz dnevnog boravka, dominira tunelski kamin koji grije i bazensku prostoriju

Senzacionalno, apsolutni san! Tim riječima jedna Njemica na najpopularnijoj platformi za oglašavanje smještaja opisuje svoj boravak u kući za odmor Nightswim Inn u Vrbovcu. Moramo priznati da smo ovu drvenu kuću prvi put primijetili još prije nekoliko mjeseci, kad smo se raspitivali o smještaju za doček Nove godine u kućama za odmor sa zanimljivim unutarnjim sadržajima, koji se pokazuju kao pravi mamci za goste u zimskom periodu. Kod ove kuće to je definitivno unutarnji bazen. No, to joj nije jedini adut. Uputili smo se stoga u Vrbovec, gdje su nas dočekali vlasnici Irena i Tomo Barić, te nam ispričali sve o ovom projektu. Odmah na početku zanimalo nas je imaju li već iskustva u turizmu.

image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno

- Naša prethodna iskustva vezana su uz Irenine roditelje, koji iznajmljuju apartmane na Čiovu. Dakle, mogli bismo reći da smo u turizmu sudjelovali iz "drugog reda gledališta", katkad čisteći, a katkad dočekujući ili ispraćajući goste. U svakom slučaju, vidjeli smo kako stvari funkcioniraju - kažu Irena i Tomo, koji su odlučili investirati u kuću za odmor. U početku su planirali vanjski bazen, no istražujući tržište, shvatili su da u Hrvatskoj nema puno objekata s unutarnjim, pa su se odlučili na taj potez.

Pri odabiru lokacije vodili su se time da budu u prirodi, a opet dovoljno blizu milijunske metropole i međunarodne zračne luke, da imaju sve komunalne priključke i blizinu trgovačkih centara te lokalnih zbivanja. Sve su to pronašli u Vrbovcu, točnije u naselju Celine.

- U neposrednoj blizini nalaze se vrbovečke kleti te brojne mogućnosti za rekreaciju, trčanje, bicikliranje ili šetnju - kažu.

image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno

Iako su inicijalno htjeli kuću standardne gradnje - zidanu, nikako nisu mogli pronaći izvođače, a kako su u to vrijeme cijene materijala počele nezaustavljivo rasti, ohrabrili su se u ideji o prelasku na drvenu kuću, tada i bitno jeftiniju: cijena za visoki roh-bau iznosila je oko 400 eura po kvadratu, a odlučili su se za tvrtku Brvnare Lukač iz Crne Gore. Za arhitektonski projekt, pak, zaslužan je arhitekt Matija Fukat, koji je već imao iskustva u projektiranju drvenih kuća te im je, kako kažu, maksimalno izlazio ususret, poštujući i neke njihove želje i ideje.

- Kuća je smještena u sredini parcele, orijentirana istok - zapad, omogućujući komunikaciju sa svih strana kuće za dovoz drva za ogrjev, građevinskog materijala, košnju velikim malčerima i slično. Istodobno, distancirana je od susjeda, za koje, valja i to spomenuti, imamo samo riječi hvale. Naime, nema nijednog koji nam pri gradnji, a i poslije, nije pomogao na neki svoj način - prepričavaju.

Betonske temelje i bazen izgradila je tvrtka Ugo radovi iz Vrbovca, a na njih se zatim gradila kuća, montažno, na "roštilj-konstrukciji", od visoko prosušena smrekovog drva. Bruto površina, u koju ulazi i dojmljivi visoki strop, iznosi 180 kvadrata, dok je iskoristiva površina kuće 130 kvadrata, od čega 30 kvadrata zauzima bazenska prostorija. U preostalih 100 kvadrata smjestile su se dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, veliki dnevni boravak s kuhinjom, kojim dominira tunelski kamin na drva, vezan na bazensku prostoriju, galerija, ostava te strojarnica bazena u minipodrumu.

image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno

S velike natkrivene terase pruža se pogled na prostrano dvorište, u kojem se nalazi zidani roštilj s drvenim stolom i klupama u hladu stoljetnoga graba te dekorativna drvena šupa za ogrjevna drva i alate. Ispred kuće su četiri parkirna mjesta i priključak za električno punjenje vozila.

- Kad je riječ o unutarnjem uređenju, sretni smo što u obitelji imamo amaterskog slikara i kipara naivca, te je kuća kombinacija modernog i "old school" uređenja. Odatle dolazi i geslo kuće: "part wood, part art, part water, part heart". Najprirodnijom i najzahvalnijom smatrali smo kombinaciju drvenih materijala sa stolarijom, kaminom, ogradom i limenim krovom antracitne boje. Neki detalji rađeni su po mjeri, neki su kupljeni po mjeri, a neki su se svojom mjerom i oblikom jednostavno nametnuli u prostor - opisuju.

image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno
image
Foto studio Uno

Osim samog drva, kućom dominira zidani bazen, koji je opremila tvrtka Aquachem iz Ivanić-Grada, kao i tunelski kamin, obložen bunjicom iz tvrtke Kamini Lipić, koji grije dnevni boravak i bazensku prostoriju. Također, panoramski prozori povezuju bazensku prostoriju s dvorištem, a moramo priznati da je pogled na bazen okružen drvenim zidovima i stropovima zaista privlačan.

Vlasnici nam obraćaju pažnju i na epoksidni pod, pogodan za podno grijanje koje je provedeno u cijeloj kući.

- Sve su prostorije klimatizirane pa zahvaljujući tomu, ali i prirodnoj izolaciji koju pruža drvo, ljeti nikad nije prevruće, a zimi baš nikad nije hladno - kažu Irena i Tomo Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 14:31